A börzéken nem mindig találunk olyan konkrét állásajánlatot, amely megfelelő lenne számunkra. A cégek begyűjtik az önéletrajzokat, megismerkednek a jelöltekkel, majd ezután kezdődik a kiválasztási folyamat. Ennek ellenére érdemes a legjobb formánkat hoznunk.

Íme 5 tévhit, amivel szembesülhetünk egy állásbörzén:

1. tévhit: "Mindegy, hogy milyen végzettségem van"

Egyes végzettségek kelendőbbek, mint például a mérnök, pénzügyi szakember vagy épp az informatikus. A bölcsész vagy jogi diplomával rendelkező álláskeresők jóval kevesebb ajánlatot találhatnak az állásbörzéken. Őket például a szolgáltató központok szippanthatják fel - feltéve, ha beszélnek idegen nyelveken.

Az állásbörzéken - főként azokon, amelyeket egyetemek és főiskolák rendeznek - inkább a diplomás álláskeresőknek, illetve a felsőoktatásban tanulóknak kínálnak munkát. Persze vannak kiállítók, amelyek szakmunkásokat is keresnek, de általában kevesebb olyan állást hoznak a börzére, amelyhez a középfokú végzettség is elég.

 5 tévhit az állásbörzékről 

2. tévhit: "Minden cég jelen van a börzéken"

Egy állásbörzén nagyobb eséllyel találkozhat az álláskereső multicégekkel, mint kicsi magyar vállalkozásokkal. A börzéken a vidéki kisvállalkozások ritkábban jelennek meg, ugyanis ezek a cégek kevésbé költenek a standbérlésre, illetve nincs olyan emberük, akit napokig nélkülözhetnek (nem mindig tudják megoldani az állásbörzén résztvevő személy helyettesítését).

Így tehát az állásajánlatok jelentős része nem jelenik meg az állásbörzéken. (Egyes vélemények szerint Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják az összes munkavállaló több mint 70 százalékát.)

3. tévhit: "Minden kiállító rengeteg állást kínál"

Nem túl gyakran, de előfordul, hogy az állásbörzén résztvevő munkaadó nem visz magával állásajánlatokat. A részvétel célja a munkaadó márka építése, a brand erősítése.

Olyan munkáltatók is megjelennek a börzéken, amelyek szinte kizárólag gyakornoki helyeket kínálnak a trainee-programjukra keresnek jelentkezőket. Ez inkább a nagy multinacionális vállalatokra jellemző. A Diplomántúl.hu kutatása szerint a multiknál előszeretettel építenek pályakezdőkre: egyrészt azért, mert őket még nem "fertőzte meg" más munkahelyi kultúra, másrészt pedig azért, mert gyorsan tanulnak és könnyen formálhatók az adott cég igényeihez.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. tévhit: "Azonnal állást kaphatok"

Néhány kiállítónak az a fő célja az állásbörzén való részvétellel, hogy adatbázist építsen, összegyűjtse a potenciális munkavállalók önéletrajzait. Ez inkább a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégekre jellemző. Persze azért általában álláslehetőségek is vannak a tarsolyukban.

5. tévhit: "Mindenhová érdemes jelentkezni"

A nagy számok törvénye álláskeresésnél általában nem működik: ha minden standnál leadjuk az önéletrajzunkat, azzal nem nő az esélyünk. (Főként, ha ezek a pozíciók nem is a felelnek meg végzettségünknek.)

Érdemes előre megnézni a kiállító cégek tevékenységi körét, hiszen tudnunk kell, hogy hová érdemes beadni a jelentkezésünket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor belecsúszhatunk olyan helyzetbe is, hogy tudtunkon és akaratunkon kívül például egy MLM céghez adjuk le az önéletrajzunkat.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, állásbörze, pályakezdő, munkaadó