A Forbes magazin szakértője olyan bennfentes információkat közölt elemző írásában, mely eloszlatja az állásinterjúval kapcsolatos tévhiteket. 

A szakértő 5 tévhitet sorol fel, ezek többségét az álláskeresők igaznak tartják, pedig valójában épp az ellenkezője felel meg a valóságnak:

1. Az interjúztató felkészülten érkezik a beszélgetésre

Interjú előtt a pályázók többségének idegessége abból fakad, hogy úgy vélik, a felvételin az interjúztató kezében van minden kártya. Ő az, aki mindent tud a vállalatról, az állásról, és pontos elképzelése van arról, ki lenne a tökéletes jelölt. Ám ez nagyon messze áll a valóságtól - véli David Couper, Los Angeles-i karrier-tanácsadó és executive coach.

A legtöbb interjúztató felkészületlen és zavarodott, a beszélgetés során nem egy előre megfontolt stratégiára, hanem saját korábbi tapasztalataikra támaszkodnak, amikor kérdéseket tesznek fel.

A szakértő felhoz egy példát, amikor egy sales-es pozícióra interjúztattak egy jelöltet, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik HR-es nem tud jelen lenni a meghallgatáson.

"Az interjú kezdete előtt megkértek, hogy sürgősen ugorjak be, mert a szabály szerint a felvételin három főnek kell képviseltetnie magát a HR-osztályról. Úgy csináltam végig az interjút, hogy sosem láttam az illető önéletrajzát, sőt, azt sem tudtam, hogy pontosan milyen állásra jelentkezett" - számolt be David Couper.

2. Az interjúztató jól célzott kérdéseket tesz fel

A szakértő szerint a felvételiztetők, még ha tudják is, hogy kivel állnak szemben, nem biztos, hogy jó kérdéseket tesznek fel. A leggyakoribb "Meséljen saját magáról!" ennek a mintapéldája. Az ilyen típusú kérdés kifejezetten rossz, mert túl általános.

A válaszadás előtt a pályázó gondoljon arra, hogy a felvételiztetőnek egyetlen célja van: találni valakit, aki képes ellátni az állással járó feladatokat, illik a vállalati kultúrába és nem okoz problémát. Ha meg tudjuk mutatni, hogy ezeknek az elvárásoknak maximálisan megfelelünk, akkor nagy esélyünk van rá, hogy megkapjuk az állást.

Éppen ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy az ilyen típusú kérdés hallatán ne kezdjünk el önmagunkról beszélni. Helyette fejtsük ki, hogy milyen eredményeket érnénk el a megpályázott pozícióban, és ezeket az állításokat támasszuk alá múltbéli sikereinkkel. 

3. A felkínált kávét vagy frissítőt el kell fogadni

A legtöbb interjúztató kötelességének érzi, hogy a beszélgetés kezdete előtt udvariasságból kávéval vagy teával, üdítővel kínálja a jelöltet. Tévhit, hogy ilyenkor elvárják, hogy igent mondjunk és elfogadjuk az italt.

A szakértő felidéz egy esetet, amikor a jelölt elfogadta a felkínált teát. "Találnom kellett egy csészét, majd elkezdtem keresni a filtert. Eltöltöttem majdnem fél órát, mire felszolgálásra kész lett a forró ital, de addigra már igencsak felbosszantottam magam." Ha nincs egy ásványvizes üveg és pohár kikészítve az asztalra, jobb, ha annyit mondunk: "Köszönöm, nem".

4. A kérdésekre tömören kell válaszolni

A legtöbb karrier-tanácsadó kézikönyv arra biztat, hogy az interjúztató kérdéseire lényegre törően, tömören válaszoljunk. Viszont a felvételiztető sokszor nem gondolja át, hogy milyen kérdések segítségével tudná a leginkább megtudni a jelölt alkalmasságát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakértő szerint jó benyomást keltünk, ha mindenre úgy válaszolunk, hogy meggyőző indokokat hozunk fel arra, miért mi vagyunk a legrátermettebbek az állásra. "Ha olyan információt adunk magunkról, amelyre szükségük van a döntéshez, akkor elégedettek lesznek velünk" - állítja Couper. 

5. A legtehetségesebb jelölt nyeri el az állást

A szakértő szerint a legnagyobb tévhit, hogy az állást végül a legképzettebb, legalkalmasabb vagy legtehetségesebb jelölt kapja meg.

Gyakran láthatunk rá példát, hogy a döntésben személyes vélemények, vagy más, nem egyértelmű indokok játszanak szerepet. Ilyen az, amikor egy belső munkatárs által javasolt személyre esik a választás, vagy a főnök sógora nyeri el a meghirdetett pozíciót.

A végső döntésben sokszor nem a képzettség vagy készségek, hanem inkább a személyiség lesz a döntő. Couper megemlít egy példát: színészeket kellett felvennie egy nagyvállalat által megrendelt képzési videóban való szereplésre.

"Voltak színészek, akik a meghallgatáson fantasztikusan adtak elő, de egyértelmű volt, hogy nem 'könnyű' emberek. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy az illető tehetséges, de együtt kellene dolgoznom vele. Ilyenkor sokszor inkább a kevésbé tehetséges, de barátságosabb jelölt mellett döntöttem" - vallja be a szakértő.

Címkék: állásinterjú, felvételi, állás, HR

Szemlézte: Fogas Krisztina