Az élet egyik ellentmondása, hogy minden energiánkkal igyekszünk megszabadulni problémáinktól, miközben ugyanezeknek a problémáknak a megoldása az, ami életünket, karrierünket előbbre viszi. Érdemes megtanulnunk hát a fejünkben egy kapcsolót átváltani, amikor valamilyen megoldandó kihívással találjuk magunkat szembe. Hangozzon akár a legnagyobb képtelenségnek, de a probléma jó és hasznunkra válik!

Miért jó a probléma? Azért kapjuk őket, hogy lépésről lépésre átvezessenek minket életünk mérföldkövein, és vezérfonalként szolgáljanak fő életfeladatunk beteljesítésében. A problémák megoldása során fejlődünk, nélkülük csupán egy helyben toporognánk. Ezért például nem reális elvárás egy álláskeresőtől, hogyha azt mondja: problémamentes, biztos állást szeretne. Adódik a kérdés: miért nem szeretne az illető inkább haladni, fejlődni munkája során is?

 Bemutatunk 5 tényezőt, amiért hálásak lehetünk a problémáknak!

1. Megmutatja küldetésünket

Mindenkinek van egy saját fő célja, ha úgy tetszik életfeladata, amiért nap, mint nap dolgozik, tanul, képzi és fejleszti önmagát. A nehézség az egyedüli eszköz, amivel a kijelölt életút felfedezhető, bejárható és valóságosan átélhető.

5 ok, hogy miért hasznosak a problémák!

2. Megoldása során kiteljesedünk

A problémák megoldása közben az ellenállás leküzdése nyújt lehetőséget személyiségünk fejlesztésére, hasonlóan, mint amikor sportolás közben izmainkat fejlesztjük. Az izom pedig leküzdi az ellenállást, és eközben erősödik, növekszik. Az izmainknak ehhez tápanyagokra - elsősorban fehérjére - van szüksége. Agyunk hasonló elven működik, mivel új ismeretekre kell szert tennie a fejlődéshez. Enélkül nincs előrelépés.

3. Rákényszerít új utak keresésére

Egy probléma azért probléma, mert valami nem sikerült, valami nem működik, vagy a meglévő megoldás nem kielégítő számunkra. Ezeknek a szituációknak a nagy előnye, hogy megmutatják, mely módszerek nem működőképesek, és kikényszerítik a régi, megrögzött szokásaink elvetését - vagy legalább is felülvizsgálatát. A kudarc valójában rávesz bennünket, hogy jobb módszereken kezdjünk el gondolkodni és azon, hogy mit tanulhatunk ebből, amit legközelebb már másképp oldanánk meg.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Tanítani akar valamit

A problémát azért kapjuk, mert általuk valamit meg kell tanulnunk. Ha megoldottuk, tovább léphetünk - akár mint az iskolában, egy felsőbb osztályba - egy magasabb szintre. Ha nem birkózunk meg vele, vagy nem akarunk róla tudomást se venni, akkor kis idő múlva megkapjuk ugyanazt, csak erősebb kivitelben. Ez az élet egyik törvényszerűsége.

5. Kigyógyít a jellemhibákból

Gyakran előfordul, hogy az emberek jellemhibáinak orvoslására csak valamilyen személyes, vagy családi tragédia által okozott bánat képes. Mária Terézia nem várta meg ezt. Bölcsességét mutatja, hogy Sylva-Tarouca grófot felkérte egy érdekes szerepre, aki ezáltal az "uralkodó hivatalos kritikusa" kitüntető címet kapta meg a bécsi udvarban. Azért kapta fizetését, hogy őszinte tükröt állítson a császárnő cselekedetei elé, és folyton kritizálja őt.

Ahogy láthatjuk is, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a felmerülő problémákra és kezdjünk velük valamit. Azok vezetnek minket az életben. Ha figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, drága árat fizethetünk érte.

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: siker, karrier, problémamegoldás, kihívás, fejlődés, személyiség