Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kevés dolog ment át annyi változáson az utóbbi évtizedekben, mint a munkaerőpiac. A technológia fénysebességgel fejlődik, és ezzel együtt változnak a karrierutak is. Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, egy mai kisiskolás előre láthatólag élete során hét alkalommal vált majd karriert, vagyis kezd mindent új alapokról.

Ezek ismeretében nem csoda, ha egyre nehezebb örökérvényű tanácsot adni karriertémában. Összeállításunkban visszatekintettünk azokra a sokat emlegetett „szabályokra”, amelyekkel annak idején útnak engedtek minket, és amelyek ma már nem állják meg a helyüket. Megnéztük azt is, miért váltak elavulttá és hogy lehet túllépni rajtuk!

1. Az álláskeresés nyáron stagnál!

A nyárra régen úgy tekintettek, mint egy olyan időszakra, amikor minden leáll, még a fű sem nő és az álláskeresés nagyjából az iskolakezdés környékén éled újjá. A kétezres évektől kezdve azonban már nem lehet ilyen magabiztossággal meghatározni és „holt időszaknak” kikiáltani teljes hónapokat. Az álláskeresés ilyenkor is aktuális, sőt! Számos vállalat már az őszi időszakra készül, amikor a most felvett újoncok már teljes értékű munkatársként állhatnak neki az év végi hajrának. Ha nem vagyunk otthon, mobiltelefonon is beadhatjuk jelentkezésünket az álomállásra, és jelentkezhetünk a földrajzilag hozzánk legközelebb eső nyitott pozícióra.

2. Törekedjünk arra, hogy a főnökkel megkedveltessük magunkat!

Ez a tanács már korán beleivódik a legtöbb munkavállaló tudatába, a főnökkel való jó viszonyban látják ugyanis a stabil munkaviszony és az előléptetés zálogát. Természetesen a feletteseinkkel való jó viszony elengedhetetlen, ugyanakkor, ha folyamatosan meg akarunk felelni a főnökünknek, és cselekedeteinket az mozgatja, hogy hogyan járhatnánk a kedvében, hosszú távon elvágjuk magunkat a fejlődés lehetőségétől.

Ha legfontosabb célunk a normáknak való megfelelés, nem fogjuk beleadni munkánkba azt az egyedi látásmódot és kreatív gondolkodást, amelyért végső soron felvettek minket.

Tipikus, amikor felsővezetők panaszkodnak arra, hogy a középvezetőiktől nem jönnek eredeti ötletek és gondolatok. A főnökkel minden áron kialakítandó jó viszony egy idő után így válik az előléptetés akadályává. Tegyük azt, amit szakmailag a legjobbnak tartunk, így tudjuk megmutatni valódi értékünket. 

  5 karriertanács, amit ideje leporolni  

3. Az önéletrajz egy oldal legyen!

Az önéletrajz egy fókuszált, jól átlátható és jól szerkesztett dokumentum kell, hogy legyen, mely az adott munkaadóra és a konkrét pozícióra aktualizált. A CV legyen olyan hosszú, hogy elmondja a történetünket a munkaadónak. Ha a dokumentum tele van az adott pozícióhoz kapcsolódó releváns információval, akkor a HR-es tovább fog olvasni.

4. Hagyatkozzunk a vállalati képzésekre!

Sokan visszautasítják azt az elvet, mely szerint saját magukat kell képezni és képeztetni, ha szakmailag előre szeretnének jutni. Ez a fajta passzivitás abból a gondolkodásmódból fakad, hogy a munkaadónak teszünk szívességet az által, hogy saját fejlődésünkbe energiát, esetleg pénzt fektetünk. Soha ne várjunk arra, hogy valaki másnak jusson eszébe, hogy fejlődnünk kell! Keressük aktívan a lehetőséget szakmai konferenciákon, tréningeken és tanfolyamokon való részvételre, nem fogjuk megbánni! A kapcsolati tőke, az inspiráció, a motiváció és a tudás, amelyhez így jutunk, kinyitja előttünk a világot és szárnyakat fog adni karrierünknek! Az önbecsülésünkről és a jó érzésről, hogy a saját magunk által kitűzött célt elértük, már nem is beszélve!

5. Csak akkor váltsunk munkahelyet, ha már van egy másik, biztos állás!

Ezt a tanácsot főleg szüleinktől, nagyszüleinktől hallhatjuk, akik szintén családjuktól kapták ezt a gondolatmenetet, mely jó szándékú ugyan, de ha komolyan vesszük, ártalmas lehet. Az álláskereséssel, a szakmai portfólió előkészítésével nem akkor kell elkezdeni foglalkozni, amikor már elveszítettük az állásunkat. Folyamatosan legyünk nyitottak a körülöttünk zajló munkaerő-piaci folyamatokra és vegyük észre, amikor egy-egy olyan álláslehetőség jön szembe, amelyre érdemes lecsapni!

Ne csak az „előléptetés” lebegjen a szemünk előtt, sikeres váltást hajthatunk végre akkor is, ha akár vállalaton belül „oldalirányba” mozgunk, és új területekbe kóstolunk bele. Ne féljünk kockáztatni! Jelentkezzünk önként az új projekt vezetésére vagy dobjuk be ötletünket az értekezleteken. Egy-egy váratlan, innovatív gondolat egészen új területekre vihet minket!

 

Fontoljuk meg a fenti tanácsokat és ültessük át a gyakorlatba. A Profession.hu oldalára naponta kerülnek ki a legújabb pozíciók, melyek közül válogathatunk. Nézzük át a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint! Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala