Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nehéz nyíltan feltenni neki a kérdést, mégis elengedhetetlen, hogy tudjuk, mennyire van velünk megelégedve főnökünk. Fontos, hiszen végső soron ő, vagyis feletteseink döntenek arról, hogy előléptetnek-e, milyen feladatokat kapunk, milyen bónuszra vagyunk érdemesek, és arról is, hogy krízishelyzet esetén felkerülünk-e az elbocsátandók listájára. A vállalati karrierünk nagyrészt az ő kezükben van.

Vannak főnökök, akik nem fukarkodnak a dicsérettel, pozitív és részletes visszajelzést adnak. Azt is éreztetik velünk, hogy fontos részünk van a vállalat sikerében. Sajnos azonban nem minden főnök ilyen nyitott.

„A vállalati kommunikációban gyakran megfigyelhető az a jelenség, hogy a kollégák akár éveket is ledolgoznak egy helyen anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, hogy valójában mennyire vannak megelégedve velük. Ezért is ér sokakat meglepetésszerűen egy-egy elbocsátás, de arra is sok példa van, hogy kollégák utólag, már egy másik munkahelyen dolgozva tudják meg volt főnöküktől, hogy mennyire szeretett velük együtt dolgozni”- írja le a helyzetet Ágoston, aki interperszonális kommunikációs trénerként dolgozik nagyvállalatoknak.

A szakértő a Profession.hu-nak nyilatkozva elmondta: a jelenségnek az az oka, hogy a magánéleti szituációkhoz hasonlóan a legtöbben vonakodnak direkt pozitív visszajelzést adni, attól tartva, hogy az illető esetleg elbízza magát, vagy a többiek számára tűnik majd úgy, hogy kivételezik valakivel. Egy másik ok lehet, ha a főnök attól fél, hogy el fogja veszíteni tekintélyét, ha közvetlenül dicséri a beosztottjait – véli a szakértő. A főnökök éppen ezért hajlamosak indirekt módon kimutatni, ha meg vannak elégedve valakivel. A lényeg, hogy képesek legyünk olvasni a sorok között.

5 jel, hogy kedvel a főnök

Íme, pár jel, amit bíztatásnak vehetünk:

1. Gyakran tesz megjegyzést

Amikor a főnök ígéretesnek tart minket, azt abból vehetjük észre, hogy sok visszajelzést ad, de ezek nem feltétlenül pozitív hangvételűek. Ne értsük félre a kritikát, sok esetben ezt olyanokkal szemben engedi meg a főnök, akikről tudja, hogy intelligensen tudják kezelni és készen állnak arra, hogy nagyobb felelősségi köröket vegyenek a hátukra.

2. A véleményünket kéri

Vegyük jó jelnek, ha a főnök négyszemközti beszélgetések során megkérdezi, hogy mit gondolunk egy-egy helyzettel vagy kollégával kapcsolatban. A bizalom jele az is, ha csoportos megbeszéléseken, értekezleteken hagyja, hogy hosszan beszéljünk, majd helyeslően válaszol.

3. Nagyobb felelősséggel járó feladatokat bíznak ránk

A főnök szeretetének jele, ha nagyobb projektek élére állít, csoportvezetővé nevez ki, vagy ránk bízza egy fontos rendezvény megszervezését. Ezek egyértelműen mutatják, hogy tehetségesnek tart minket és úgy érzi, felnőttünk a feladathoz. Az ilyen új hatáskörök átadása egyúttal kikövezi az utat az előléptetéshez is.

4. Hozzánk irányít másokat

Amikor egy-egy új kollégát, vagy küszködő munkatársat hozzánk irányít, nem mindig örülünk neki, pedig ez is annak a jele, hogy kedvel minket. Munkánkat példaként állítja mások számára és ha útmutatásra van szükség, a mi tanácsainkkal szeretné ellátni a többieket. Ha azt látjuk, hogy a főnök szeretné, ha másokat tanítanánk, akkor egyértelmű, hogy kiváló dolgozóként tekint ránk.

5. Kérdéseket tesz fel

Az értékes munkavállalót a cég szeretné megtartani. Ha a főnök gyakran érdeklődik arról, hogy hogyan érezzük magunkat, azt ne vallatásnak vegyük. Valószínűleg szeretné felmérni, hogy milyen terveink vannak, és mit tehetne annak érdekében, hogy megtartson a cégnél. Céges nyelvtanfolyam lehetőségét veti fel, esetleg arról érdeklődik, nyitottak lennénk-e arra, hogy külföldre utazzunk egy ügyfélnek prezentációt tartani? Egyértelmű, hogy nyertesek vagyunk a főnök szemében.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és ez alapján értékeljük a főnökkel való kapcsolatunkat.

Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala