A tanulmányok alatt óriási nyomás helyeződik a diákokra, a legtöbben éppen ezért kifogások tömegével rendelkeznek, melyeket rutinszerűen bedobnak, ha valamit nem tudtak teljesíteni - írja az USA Today cikke.

A munka világában ugyanakkor a kifogásoknak nincs helye, és ha nem akarunk nevetségessé válni, jobb, ha töröljük repertoárunkból az alábbi magyarázatokat:

1. "Elnézést, hogy elkéstem, de nem csörgött az ébresztőórám!"

A fenti mondat a kifogások klasszikusa. Az ébresztőóra problémák évtizedek óta listavezetők, ha kifogásokról van szó, és valóban tönkreteheti a napot, ha egy reggel 8-kor kezdődő egyetemi előadásra nem érünk be, mert nem vettük észre, hogy reggel 7 helyett este 7-es ébresztőre volt felhúzva a csörgőóra vagy beállítva a telefon. 

Az ilyen hibák elkerülésére ezerféle lehetőség van, éppen ezért nem elfogadhatóak a munkahelyi szituációkban. A mai világban a számítógépen beállítható ébresztő funkciók és okostelefonra tölthető applikációk sokasága áll rendelkezésre. Az elalvás igenis megelőzhető, ha az illető nagyon akarja - és ezt a főnök is tudja!

5 iskolai kifogás, amit a munkahelyen már nem süthetünk elA pályakezdőknek szóló állásajánlatokat itt találjuk!

2. "Nem tudtam befejezni a leadandó anyagot, mert a számítógépemen nem volt internet!"

A technikai jellegű problémák jogos kifogásnak tűnhetnek és valóban szinte mindannyian szembesültünk már azzal, hogy a számítógépünk cserbenhagyott minket. Az iskolapadból kikerülve azonban erre már nem hivatkozhatunk, hiszen rengeteg egyéb megoldás van arra, hogy internetközelbe kerüljünk. A könyvtárak, internet kávézók és wifi-opciók száma korlátlan.

5 iskolai kifogás, amit a munkahelyen már nem süthetünk el

Arra is készüljünk fel, hogy ha legközelebb technikai jellegű problémára hivatkozunk, azzal súlyosan aláássuk szakmai hozzáértésünket. A munkahelyen proaktív, problémamegoldó beállítottságra van szükség, és valószínűleg többek között ezek hangoztatásával kerültünk be annak idején a céghez.

3. "Egyetlen munkaadó sem fogja megtalálni a bulizós fotóimat, hiszen nem is tudják használni a közösségi médiát!"

A munkaadók egyre nagyobb arányban használják a közösségi médiát tehetségkutatásra és toborzásra. Ha tehát azt gondoljuk, hogy bizonyos közösségi oldalakon biztonságban vannak a rólunk készült kompromittáló fotók, nagyot tévedünk. Az iskolaévek alatt nagy a kísértés, hogy izgalmas életünk minden mozzanatáról jelentést adjunk az interneten, de ezt a gyakorlatot be kell fejeznünk, ha a munkakeresésre szeretnénk koncentrálni.

Nézzük át közösségi oldalainkat és böngésszünk át minden kitett fotót és bejegyzést olyan szemmel, hogy vajon ha leendő főnökünk látná, milyen információt szűrne le rólunk. Kerüljünk mindent, ami extrém benyomást kelt.

4. "2015-öt írunk, nincs szükségem üzenetrögzítőre!"

Az üzenetrögzítő valóban kezdi elveszíteni jelentőségét az okostelefonok, az e-mail és különböző chat programok népszerűségének köszönhetően. Leendő munkaadónk azonban valószínűleg telefonon fog keresni minket, és ha nem tudjuk felvenni, egy jól megfogalmazott hangpostafiók bejelentkezéssel megalapozhatjuk a jó benyomást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kutatások igazolják, hogy két egyformán rátermett jelölt közül a munkaadó hajlamos azt választani, akinek jól átgondolt, lényegre törő szakmai hangpostafiókja van. Egy ilyen üzenet segítségével ráadásul kitűnhetünk a többi jelölt közül, akik egyszerűen csak "nem vették fel" a telefont.

5. "Nem tették kötelezővé az előadás látogatását, ezért nem megyek el rá!"

Az egyetemi, főiskolai évek alatt azokra az órákra, ahol nem volt katalógus, egyszerűen nem jártunk be, illetve csak akkor jelentünk meg, ha éppen érdekes volt a téma. A munkahelyen szintén felkínálnak majd nekünk opcionális lehetőségeket workshopokon és továbbképzéseken való részvételre. A látszattal ellentétben nagyon fontos lesz, hogy részt veszünk-e ezeken.

Ha a főnök azt mondja valamiről, hogy "nem kötelező, de erősen ajánlott", azt vegyük úgy, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy bemutassuk, mennyire nyitottak vagyunk a fejlődésre. A felkínált nem kötelező előadások látogatásával azt is demonstráljuk, hogy komolyan vesszük a karrierünket és értékeljük a vállalat által nyújtott lehetőségeket.

Címkék: munkahely, pályakezdő, kommunikáció, hiba, mentegetőzés

Készítette: Fogas Krisztina