A halogatás, mint munkavállalói szokás az egyik legfőbb hátráltató, mellyel sokan nincsenek tisztában - állítja Alex Agahi a LinkedInen közölt szakértői cikkében. Az egyetemi hallgatók körében ez a szám akár minden hetedik tanuló is lehet, a dolgozók körében pedig minden ötödik munkatársnál megfigyelhető a krónikus halogatás jelensége.

A halogatásnak hosszú távú következményei lehetnek olyan tevékenységekre, mint a döntéshozatal, egy-egy munka befejezése, orvosi vizsgálatokon való részvétel vagy a nyugdíjas évekre való spórolás. A több mint 22 ezer ember részvételével végzett felmérés szerint a krónikus halogatóknak alacsonyabb a fizetése és nagyobb eséllyel lesznek munkanélküliek is.

A szakértő szerint a fontos munkák halogatásának szokásán lehet változni. Az alábbi 4 dolgot tehetjük annak érdekében, hogy a késői cselekvést megelőzzük:

1. Javítsunk a hangulatunkon

Vizsgáljuk felül hangulatunkat, a munkahelyi feladatok halogatása mögött ugyanis nagyon sok esetben idegesség, szorongás és görcsösség áll, melyet a dolgozó azzal próbál enyhíteni, hogy hangulatjavító tevékenységekbe kezd, mint például az interneten való szörfözés vagy egyéb pótcselekvések, mint például kisebb, jelentéktelen vagy adminisztratív jellegű feladatok végzése.

4 tipp, hogy hatékonyabbak legyünk a munkahelyen

2. Képzeljük el jövőbeli önmagunkat

Kutatások bizonyították, hogy azok a munkavállalók, akik egy saját magukról "készült" időskori fantomképet néztek rendszeresen, könnyebben rávették magukat arra, hogy megtakarítsanak időskorukra és felelősségteljesebb döntéseket hoztak. Hasonló mintára képzeljük magunk elé, amint egy-egy projektet sikeresen befejeztünk és megkönnyebbülve ünnepeljük a sikereket. Hasonló hatást érhetünk el, ha korábbi, sikeres munkahelyi szerepléseinkről teszünk ki fotót, vagy díjainkat, okleveleinket látható helyen tartjuk.

3. Fogjunk hozzá azonnal

A halogatás egyik oka a félelem, melynek része, hogy nem merjük megtenni az első lépéseket. Bármilyen félelmetesnek tűnik is az előttünk álló feladat, tegyünk meg egyetlen apró dolgot, mely már a feladat elvégzése felé visz. Sokszor már a tudat, hogy "elkezdtük" a munkát, lendületet és bátorságot ad a folytatáshoz.

Hasznos lehet az is, ha apróbb részfeladatokra bontjuk az elvégzendő projektet, és egy-egy befejezett rész után megjutalmazzuk magunkat. Az álláskeresés során szintén tipikus lehet a halogatás, ilyenkor a jelölt, habár megtalálja a neki tetsző álláshirdetést, nem jelentkezik rá azonnal, mert szorong a kudarc miatt, vagy nem akar az önéletrajz elkészítésével bajlódni. Töltsük fel önéletrajzunkat a Profession.hu-ra, így amikor legközelebb egy jó állásajánlatra bukkanunk, néhány kattintással elküldhetjük jelentkezésünket!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Éljünk a jelenben

A krónikus halogatók egyik tipikus tulajdonsága, hogy az azonnali, közvetlen előnyöket magasabbra értékelik, mint a jövőben elvégzett feladatok után járó jutalmat. Ez az oka annak, hogy a nagyobb, hosszabb lefutású vagy későbbi határidejű feladatok elvégzését hátra sorolják vagy elvégzésüket az utolsó pillanatra hagyják.

Tipikus a bizonyos munkák másnapra való halogatása, aznap ugyanakkor újabb, sürgősebb elvégzendő feladatok bukkannak fel, melyek ismét első helyre kerülnek a munkavállaló listáján. Megoldás lehet a "random", váratlan emlékeztetők beállítása akár e-mail formájában, ezzel ugyanis egy-egy feladatot sürgősnek érzékelhetünk, és ez által felgyorsíthatjuk a rá adott reakcióidőt is.

 

Címkék: munkahely, munakvégzés, halogatás, karrier

Szemlézte: Fogas Krisztina