Június közepétől a munkavállalók többsége már egyre többet gondol a jól megérdemelt nyaralásra, ugyanakkor jellemzően a vakáció ideje alatt is szemmel tartja a munkahelyi történéseket. A mobileszközök elterjedésével a munka-magánélet ritmusa radikálisan megváltozott, és ezt sokszor a nyaralások ideje alatt lehet a leginkább észrevenni. 

A Forbes szakértője, Micha Kaufman felidézi, hogyan kellett számtalan családi nyaralásról irodai vészhelyzet miatt hazautaznia, és volt olyan vakáció is, amelyet szinte teljes mértékben a hotelszobában, a laptop előtt ülve töltött el. Kaufman szerint bármilyen erős is az elhatározásunk, a munkahelyi dolgok valamennyire be fognak szivárogni a szabadidőbe. Nem mindegy azonban, hogy milyen mértékben. 

4 tipp, hogy a munka ne tegye tönkre a nyaralást

Mielőtt azon vesszük észre magunkat, hogy a vízparti pihenés közben okostelefonon a munkahelyi e-maileket ellenőrizzük és "rövid" válaszokat írogatunk, íme 4 hasznos tanács, hogy a pihenés értékes percei ne munkával teljenek:

1. Húzzunk bele, mielőtt elutazunk

Valószínűleg magától értetődőnek tűnik, hogy a nyaralás előtti hetekben nem árt előrehaladni a munkával annak érdekében, hogy ne csapjanak össze a fejünk felett a hullámok az utolsó pillanatban. A munkavállalók többsége azonban a vakáció közeledtével egyre többet foglalkozik munkaidő alatt is a nyaralás részleteinek tervezgetésével gondolatban, vagy az internet segítségével. Nem szívesen valljuk be, de a célállomás időjárását napi rendszerességgel ellenőrizzük, és közösségi oldalakon böngészünk étterem- és programajánlatok között, vagy csak fotókat nézegetünk a pálmafás partszakaszról - írja a cikk szerzője.

Ne érezzük lelkiismeret furdalást ezek miatt, de ha valóban ki akarjuk zárni a munkát a pihenésre szánt napokból, akkor ne eresszünk le addig, ameddig fizikailag is meg nem érkeztünk a vágyott desztinációra. Fordítsuk minden energiánkat arra, hogy a lehető legnyugodtabb szívvel hagyhassuk ott a kollégákat és csökkentsük a minimálisra annak az esélyét, hogy személyesen kelljen közbelépnünk, ha váratlan helyzet adódik. 

2. Találjunk ki vészforgatókönyvet

Tudassuk a családtagjainkkal, főnökeinkkel, kollégáinkkal és barátainkkal, hogy adott időszakban nem leszünk elérhetőek és kizárólag vészhelyzet esetén keressenek. A vészhelyzet fogalmát szintén határozzuk meg, legyen ez egy olyan ügy, amelyet ha a hazaérkezésünk előtt nem oldunk meg, akkor annak közvetlen negatív következményei lesznek (sérülés vagy nagy összegű pénzveszteség). Tegyük világossá, hogy kiket és milyen sorrendben kell felhívni az illetékesek közül, ha bármi probléma adódna. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkavállalók sokszor nem akarnak, vagy nem mernek  szót ejteni a közelgő szabadságról, abban reménykedve, hogy a "jelenleg az irodán kívül tartózkodom" automatikus e-mail üzenet mindent megold. Mások abban bíznak, hogy az 1-2 hetes távollétük különösebben nem is tűnik majd fel senkinek. Mindkét esetben tévednek - véli Kaufman. 

3. Naponta maximum 1-szer ellenőrizzük az e-maileket

A szerző szerint a mai világban irreális arra kérni a munkavállalókat, hogy a nyaralás ideje alatt egyáltalán ne ellenőrizzék üzleti levelezésüket. Tűzzük ki inkább célként, hogy naponta csupán egyetlen alkalommal, akkor is maximum fél órát foglalkozunk a munkahelyi e-mailek olvasásával és megválaszolásával.

Győződjünk meg róla, hogy ez az időszak bőven az otthoni munkaidőn kívül esik, különben azt kockáztatjuk, hogy a sürgősen megválaszolandó e-mailre azonnali választ kapunk (amely azonnali viszontválaszhoz vezet). Ne reagáljunk semmilyen levélre, amely nem halaszthatatlan, a küldő ugyanis figyelmen kívül hagyta a 2. pontban foglalt kérésünket. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Ne adjuk ki az utazás részleteit

A saját és a velünk utazó családunk és barátaink nyugalmának érdekében ne adjuk ki nyaralásunk részleteit. Semmiképpen ne adjuk meg a hotel nevét vagy telefonszámát kollégáinknak és ismerőseinknek, különben azt kockáztatjuk, hogy az e-mail helyett a telefon után nyúlnak, ha el akarnak érni. Ha tehetjük, minél kevesebb adatot szolgáltassunk a helyszínről a közösségi médián keresztül is. Mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy csak az e-mail legyen az egyetlen kapcsolattartási forma a kollégák számára.

Címkék: nyaralás, szabadság, munka-magánélet, főnök, levelezés, munkahely

Szemlézte: Fogas Krisztina