Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Társas lényként alapvető vágyunk, hogy kapcsolódjunk másokhoz, nemcsak a magánéletünk színterén, de munkahelyünkön is - erre részben a folyosói csevej is lehetőséget teremt. Mielőtt azonban magunk is kapnánk az alkalmon, hogy bizalmas, szaftos információkhoz jussunk, fontos átgondolni, hol húzódik a határ az ártalmatlan csevegés és információ-megosztás, illetve az esetenként súlyos következményekkel járó, megalapozatlan vagy rosszindulatú fecsegés között. Az eredményes mérlegelés érdekében számoljunk a pletyka alábbi 4 legsúlyosabb hátulütőjével.  

Bizalom- és tekintélyvesztés

Az a kolléga, akinek mindig, mindenkiről van egy vicces vagy éppen felháborító anekdotája, látszólag a társaság központi figurájaként sugárzik a kávészünetekben és a csapatépítő rendezvényeken.

Mély bizalom kialakításához és elnyeréséhez azonban nem mások kibeszélése a legjobb recept: a pletykafészkek végső soron bizony magukra maradnak.  Nem tudnak igazán értékes, kölcsönös megbecsülésen és támogatáson alapuló munkakapcsolatokat kiépíteni, mert idővel egyre több és több kollégájuk kezd el félni attól, hogy egy másik beszélgetés alkalmával ő lesz különböző, légből kapott vagy elferdített történetek főszereplője.

Mérgező légkör 

Egy olyan helyen, ahol a viselkedési kultúra egyik fő eleme mások gyengeségeinek, botlásainak árgus szemmel való nyomon követése és hangoztatása, kevesen érzik igazán jól magukat. Ilyen környezetben a beszélgetőkedv a bizalommal együtt lassan óhatatlanul lankadni kezd, és feszült csend veszi át a felhőtlen beszélgetések helyét. A negatív energiák hosszútávon ráadásul nemcsak a hangulatot, hanem a teljesítményt is kedvezőtlenül befolyásolják.       

Kirekesztés

Az őseinktől örökölt és gyakran tapasztalt jelenség, hogy amikor egy csoportba a nagy többségétől eltérő háttérrel, életfelfogással vagy stílussal újonnan érkezik valaki, azt nehezebben fogadjuk be. Az idegentől, újtól való félelmünk hátráltathat minket a harmonikus munkahelyi kapcsolatok és légkör kialakításában is. Bármilyen diszkréten igyekszünk az új kolléga számunkra szokatlan, reggeli meditációs rutinjáról vagy magánéleti nehézségeiről értekezni, testbeszédünk sok esetben többet mond minden szónál. Egy észrevétlennek szánt pillantás, rosszalló horkantás vagy szemöldökfelvonás árulkodó lehet, és a későbbiekben nem bátorítja majd az adott munkatársat sem közeledésre, sem együttműködésre.

Hiteltelenség és megalapozatlan félelmek

Rendkívül kellemetlen élményekre számíthatunk abban az esetben, ha egy tőlünk indult vagy épp utoljára általunk megerősített félinformáció eljut felettesünk fülébe. Egy félrehallott vagy rosszul értelmezett mondat kontextus nélkül könnyedén riadalmat kelthet bennünk - egy elkapott “leépítés” vagy “krízis” szócska miatt máris fenyegetve érezhetjük magunkat és egzisztenciánkat.

Ahelyett, hogy tüstént világgá kiabálnánk a lesújtó “híreket”, és ezáltal egy nehezen kezelhető szituációval ajándékoznánk meg nemcsak a vezetőséget, hanem összes munkatársunkat, a kérdezés lehet a legjobb megoldás. Osszuk meg félelmünket, aggályunkat azzal az emberrel, akit véletlenül “kihallgattunk”, hogy eloszlathassa kételyeinket és megfelelő információval lásson el minket - amennyiben az egyáltalán ránk tartozik.

Ha egy ideje már nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, esetleg a pletykák a létszámcsökkentésről mégis igaznak bizonyultak, ne csüggedjünk! Adjuk meg magunknak az esélyt, hogy megtaláljuk álmaink munkahelyét és állását! Kérjünk személyre szabott beállításaink alapján összeállított hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan megtaláljuk a helyet, ahová tartozunk. 

   

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, kollégák, kommunikáció, pletyka