Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi ünnepek ideje alatt nem érdemes álláskereséssel foglalkozni, nem is tévedhetne nagyobbat. Az év utolsó hetei különleges időszakot jelentenek, ha okosan használjuk, óriási lendületet kaphatunk!

Íme a 4 legfontosabb indok, ami miatt az ünnepi időszak ideális az álláskeresésre:

enlightened A közösségi programok, összejövetelek, találkozók egymást érik, kiváló lehetőséget biztosítva a kapcsolatépítésre.
enlightened A toborzási szakemberek szeretnék betölteni a még nyitott pozíciókat a pénzügyi év lezárta előtt.
enlightened Az álláskeresők többsége az év utolsó 2-3 hetében visszavonulót fúj, így jóval kevesebben jelentkeznek a meghirdetett állásokra.
enlightened Általánosságban véve az évnek ebben az időszakában az embereknek jobb a kedvük, nagyvonalúbbak és nyitottabbak a segítségnyújtásra, ez megkönnyíti a kapcsolatépítést.

A fenti előnyök maximális kiaknázásának érdekében érdemes az alábbi 4 stratégiát bevetni:

1. Használjuk a szezonális találkozókat a kapcsolatok felfrissítésére!

Az ünnepi szezon alatt olyan emberekkel is találkozunk, akikkel egyébként nincs alkalmunk leülni az éves rohanás közben. A volt munkatársak, szomszédok, távoli rokonok és régi barátok akár befolyásos tagjai is lehetnek kapcsolatrendszerünknek. Egy jól sikerült ünnepi találkozó után már természetesnek fog tűnni, ha a segítségüket, tanácsukat kérjük. 

Nagyon röviden foglaljuk össze, milyen helyzetben vagyunk és mit szeretnénk elérni, majd "vonuljunk vissza". "Nem szeretném rabolni az idődet, mit szólnál hozzá, ha pár nap múlva felhívnálak, hátha lenne valamilyen hasznos tanácsod számomra az említett témában."

Ezzel a stratégiával elejét vehetjük annak a kellemetlen helyzetnek, amikor be kell mutatkoznunk egy rég nem látott ismerősnek és emlékeztetnünk kell rá, hogy kik vagyunk.

4 álláskeresési stratégia az ünnepekre

enlightened Tipp: ha partnerünket kísérjük el egy céges karácsonyi bulira, ne csak a munkatársakkal, hanem a kollégák partnereivel is beszélgessünk, ők ugyanis külső iparágakból hozhatnak számunkra új információt.

2. Használjuk ki a vállalati lazítós időszakot arra, hogy kevésbé stresszes vezetőkkel találkozzunk!

December utolsó két hetében sokan szabadságra mennek. Akik nem, azok gyakran egy számukra egyébként nem megszokott, lazább időbeosztásban találják magukat. A legtöbb projekt ilyenkorra már lezárul és a januári friss lendület előtt van egy pár hetes "holt időszak". Használjuk ki és szervezzünk négyszemközti találkozókat olyanokkal, akikkel egyébként csak igen nehezen lenne lehetőség időpontot egyeztetni. 

enlightened Tipp: Vigyünk be édességet, gyümölcsöt vagy bármilyen rágcsálnivalót. Ne vigyük túlzásba és ne költsünk sokat. Habár nem dolgozunk ott, az a cél, hogy a munkahelyi közösség részeseinek érezzük magunkat. A vezetőkkel való találkozókon semmiképpen ne érdeklődjünk konkrét álláslehetőségekről, kérjük inkább tanácsukat, javaslatukat vagy ötleteiket.

3. Készüljünk fel a januári hajrára!

Annak érdekében, hogy 2015 első napjaiban teljesen új lendülettel és felkészülten vághassunk neki az álláskeresésnek, tegyük meg már most a következőket:

enlightened Tippek:

- Frissítsük és aktualizáljuk az önéletrajzunkat!
- Készítsünk kísérőleveleket és önéletrajzot, amiket különböző lehetőségek felbukkanásakor könnyen a kiírásnak megfelelőre szabhatunk!
- Készítsünk listát azokról a vállalatokról, ahol szívesen dolgoznánk!
- Végezzünk kutatást, hogy bérigényünk reális legyen!
- Elevenítsük fel az interjúzási és tárgyalástechnikai tudnivalókat!

4. Élvezzük az ünnepi időszakot függetlenül a munkaügyi státuszunktól!

Próbáljuk a munkanélküliségből adódó bizonytalanságot, stresszt és frusztrációt hátrahagyva valóban élvezni az ünnepeket. Ha ezt nem tesszük meg, valószínűleg bánni fogjuk majd néhány hónap múlva, amikor egy biztos munkahelyről visszatekintünk a mostani időszakra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Címkék: álláskeresés, önéletjrajz, ünnepek, vezető, kapcsolatépítés

Szemlézte: Fogas Krisztina