3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

Az országban egyedülálló felszereltségű központot adtak át Szegeden: az új centrum a gyógyításban, az oktatásban és a kutatásban is fontos szerepet kap majd.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Betegekre szabott gyógyítás

Az SZTE-n a legmodernebb tudás továbbvitelére alkalmas központot alakítottak ki. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a centrum átadásakor közölte: az országban egyedülálló felszereltségű központot több mint 600 millió forint uniós támogatásból, az intézmény saját forrásait is felhasználva alakították ki. A technológia egészségügyi alkalmazási lehetőségei közül az orvosprofesszor kiemelte, hogy 3D-nyomtatással egyénre szabott eszközök - műtéti sablonok, a páciensek igényeihez jobban illeszkedő protézisek - készíthetők igen széles mérethatárok között, amivel csökkenthető a lehetséges komplikációk esélye.

Akár élő szövetből is nyomtathatnak

Üzembe állítottak három professzionális 3D-nyomtatót, így fémből, műanyagból és rövidesen élő szövetekből is képesek tárgyak előállítására. Hat asztali nyomtató elsősorban az oktatást szolgálja, emellett beszereztek akár 20-40 mikrométeres felbontású 3D-szkennereket, a tervezést és az eszközök vezérlését végző munkaállomásokat, valamint az elkészült tárgyak ellenőrzését végző eszközöket - tudatta Geretovszky Zsolt, a projekt szakmai koordinátora.

"Az előállítandó tárgyak digitális modelljét 3D-tervezőprogrammal, szkennerrel vagy élő minta esetén képalkotó eljárásokkal - CT-vel, MR-rel - állítják elő. A modellt szeletekre bontják, majd a nyomtatókban rétegről rétegre állítják elő a testet akár 20 mikrométeres részletgazdagsággal" - mondta Geretovszky Zsolt.

A technológiai lehetővé teszi, hogy egy fül-orr-gégész, száj-, ortopéd-, szív- vagy idegsebész 3D-nyomtató segítségével létrehozott modellen tervezzen meg egy műtétet vagy a beteg egyéni paraméterei alapján kinyomtatott implantátumot helyezzen el a szervezetében. A központ által előállított tárgyak az oktatásban is széles körben használhatók - mondta, példaként említve, hogy az itt készített fogmodelleken gyakorolhatják a különböző beavatkozásokat a fogorvoshallgatók.

Aktuális álláshirdetések

Az egészségügyben jelenleg is számos területre keresnek munkatársakat, több mint 200 álláshirdetés közül válogathatunk. Pályakezdőként itt érdemes körülnéznünk, ha pedig terület alapján keresnénk, a legnépszerűbb egészségügyi asszisztens vagy éppen gyógyszerész állásokat erre találjuk.

A járvány miatt veszítettük el a munkánkat? Itt olvashatunk a munkakeresési járadék igényléséről, itt pedig az álláskereséshez kaphatunk hatékony iránymutatást. 

AJÁNLÓ: A koronavírus miatt új állást keresőknek létrehozott felületünk, az Álláskeresési Térkép egy helyen tartalmaz minden fontos információt: az álláskeresési járadék igénylésétől az állásinterjús felkészülésig.

Friss önéletrajzra mindenképp szükségünk lesz, készítsük el most, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak.

Szakemberekre valamennyi szektorban nagy szükség van folyamatosan: jelenleg is több mint 2300 állás között kereshetjük meg a számunkra legmegfelelőbbet. 

A több mint 1100 féle fizikai, segéd és betanított munka között érdemes szétnézni ha nincs szakmánk vagy felsőfokú végzettségünk, de akkor is, ha gyorsan szeretnénk elhelyezkedni.

Ha pedig képzettségünk szerint keresnénk: szakiskolai végzettséggel itt, középiskolai végzettséggel itt, főiskolai diplomával pedig itt érdemes szétnéznünk.

Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

További rövid hírek