A dolgozó frissdiplomások 82 százaléka alkalmazottként - főként beosztott diplomásként, alsó-, közép és felsővezetőként - dolgozik, nettó átlagkeresetük 333 ezer forint - derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere (DPR) keretében végzett kutatásból.

A 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzett hallgatóknak csaknem fele (48 százaléka) rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor, további 19 százalékuk egy, 31 százalékuk pedig 5 hónapon belül talált állást. Azok, akik a végzést követő hónapokban kerestek munkát, átlagosan 35 helyre adták be pályázatukat, amelyet mindössze 4 alkalommal követett állásinterjú.

Hogyan találtak állást?

A válaszadókat legnagyobb arányban korábbi gyakorlati helyükön alkalmazták (15 százalék), vagy maguk jelentkeztek önéletrajzukkal jelenlegi munkáltatójuknál (14 százalék), illetve személyes ismeretség révén (14 százalék) helyezkedtek el.

333 ezer forint a frissdiplomások átlagbére

Álláshirdetésen keresztül 7, állásbörzén pedig 5 százalékuk talált munkát. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka fogott vállalkozásba és szintén 2 százalék azon frissdiplomások aránya, akik korábbi munkakapcsolataikon keresztül találtak állást. További 41 százalékuk egyéb módon helyezkedett el.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen állásokat találhatnak a pályakezdők!

Átlagosan 333 ezer forintot visznek haza

A válaszadók 78 százaléka saját szakterületén vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen dolgozik. 89 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jelenleg is foglalkoztatott, 82 százalékuk alkalmazottként dolgozik. Ez utóbbiak kétharmada beosztott diplomásként, 12 százalékuk alsó-, 9 százalékuk közép, míg 2 százalékuk felső vezetőként dolgozik. A BGF-en végzett öregdiákok nettó átlagkeresete 333 ezer forint.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagy-Britannia a legnépszerűbb

Az egykori hallgatók 14 százaléka vállalt már munkát külföldön, átlagosan 15 hónapig. A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, negyedük dolgozott vagy dolgozik jelenleg is ott. Németországban és Ausztriában a külföldre távozott hallgatók 12, valamint 22 százaléka dolgozott.

A külföldi munkaviszony jellemzően (41 százalék) részben kapcsolódik a tanult tudományterülethez, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy munkája teljes mértékben megfelel a szakterületének, kicsivel több mint egyharmaduknak a munkája pedig egyáltalán nem kapcsolódik a végzettségéhez.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: frissdiplomás, pályakezdő, felsőoktatás, álláskeresés, képzés, munka, külföldi munka