3 túlélési praktika álláskeresőknek

Munkanélküliként a túlélés lételem. Ahogy az is együtt jár ezzel, hogy bármilyen körülmények közé kerülünk az életben, nagyon sok múlik a hozzáállásunkon. Mindent megteszünk, hogy új állást szerezzünk, és megpróbáljuk valahogy átvészelni azokat a periódusokat, amikor elutasítást vagy éppen semmilyen választ nem kapunk az adott cégtől. Emellett újabb és újabb tapasztalatokkal és praktikákkal vértezzük fel magunkat, hogy a következő állásinterjún már sikeresebben szerepelhessünk. De ahogy említettük, a hozzáállásunkon is érdemes változtatni, mivel akár sorsdöntő fordulat is bekövetkezhet ennek köszönhetően.

Cikkünk segítségével bemutatjuk azt a három fontos túlélési praktikát, amit álláskeresőként mindenképpen érdemes bevetni!

1. Keressük azt, amire hatni tudunk!

Bármilyen szituációba kerülünk, és bármilyen érzés kíséri ezt, alapvetően mindig szembekerülhetünk olyan tényezőkkel, amelyekre nincs befolyásunk. Ezeken tehát nem tudunk változtatni, bármennyire is szeretnénk. Lépjünk hát túl ezeken, és ne görcsöljünk miattuk!

3 túlélési praktika álláskeresőknek

Helyette foglalkozzunk azokkal a tényezőkkel, amelyekre viszont hatást tudunk gyakorolni. Ez a felismerés segít abban is, hogy elengedjük a tehetetlenség miatt érzett dühöt és csalódottságot. Dolgozzunk ezen, és fókuszáljunk kizárólag erre! Több energiánk marad, és minden bizonnyal találunk olyan célokat, amelyek építő energiával töltenek fel bennünket.

Például olvassunk angol cikkeket, kezdjünk el rendszeresen sportolni vagy éppen relaxálni (hatékony stresszlevezető módszer), nézzük át újra az ismerőseink listáját, és találkozzunk azokkal, akik a segítségünkre lehetnek az álláskeresésben.

3 túlélési praktika álláskeresőknekTÖBB MINT 9500 PÁLYÁZHATÓ FRISS ÁLLÁS ITT!

2. Kövessük a változásokat!

Ha már hosszabb ideje keresünk munkát, jusson eszünkbe egy szólás: "Ami idehozott, nem juttat el máshová." Vagyis ha semmit nem változtatunk a hozzáállásunkon, az életünkön, a munkakeresési szempontjainkon, és így tovább, mitől remélhetnénk a helyzetünk megváltozását?

Önostorozás helyett előbbre vivő megoldás, ha önvizsgálatot tartunk, feltérképezzük, miben érdemes változtatnunk, és vágjunk bele! Lehet, hogy mindent újra kell gondolnunk - na, és?

Legyünk bátrak és próbáljuk ki magunkat akár olyan munkaterületeken is, amire eddig nem gondoltunk volna.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Fogadjuk el, hogy semmi sem történik hiába!

Higgyük el, hogy minden okkal történik velünk. Még annak is megvan az oka, ha hosszabb időre munka nélkül maradunk. Nem kellemes állapot, ez tény, de lépjünk túl az önsajnálaton és a borongós hangulatunkon, érdemes!

Lehet, hogy itt az ideje egy nagy, 180 fokos fordulatnak! Lehet, hogy tovább kell képeznünk magunkat egy másik szakmára! Az is lehet, hogy egy másik városban vagy éppen külföldön érdemes folytatni a karrierünket!

Nézzünk erre a helyzetre lehetőségként: most tényleg nincs semmi veszítenivalónk, bármiben gondolkodhatunk és kipróbálhatjuk magunkat. Gyakran éppen akkor szűkülnek be a fejlődési lehetőségeink, ha dolgozunk valahol, és nem merünk kilépni az adott komfortzónából. Most megtehetjük!

Ne feledjük: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

3 túlélési praktika álláskeresőknekNe feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. Dobjuk be magunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, tippek