3 tipp, hogy sikeresek legyünk a munkánkban!

Ha egy jól felépített iparágba szeretnénk bekerülni kívülről, érdemes komoly stratégiát kidolgoznunk. Ha nem akarunk az ajtó szélén toporogni évekig, fel kell építenünk személyes "márkánkat", mely az alapját képezheti annak, hogy felfigyeljenek ránk.

A Careerealism szakértői cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy legyen egy pontos, kidolgozott elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk elérni és pontosan milyen területen szeretnénk dolgozni. A tehetségkutatók vagy fejvadászok ugyanis különösen szeretik kategóriákba sorolni a jelölteket.

Ha például a kreatív iparban szeretnénk elhelyezkedni és forgatókönyveket írunk, koncentráljunk egyetlen területre, melyben a legjobbak vagyunk. Így "definíciónk" jól körvonalazhatóan az alábbi lesz: "fiatal tehetség, aki kiváló komédiákat ír". Ha minden műfajba belekapunk, akkor csak "kiváló író" lesz a definíciónk, ami nem kelti fel annyira a figyelmet - véli a szakértő. 

Íme az alábbi 3 lépés, amelyet meg kell tennünk a siker érdekében:

1. Ismerjük meg önmagunkat!

Kik vagyunk? Erre a kérdésre lehet, hogy nehéz egymondatos választ adni, de karrier szempontból igenis tudnunk kell néhány találó gondolattal jellemezni saját magunkat. Minél jobban tudjuk, kik vagyunk, annál könnyebben hozunk majd helyes karrier döntéseket.

3 tipp, hogy sikeresek legyünk a munkánkban!

A cikk példaként hoz fel egy a szórakoztatóiparban dolgozó énekest, akit pályafutása kezdetén egy neves lemezkiadó keresett meg azzal, hogy soul műfajban szívesen készítenének vele egy lemezt, mert látnak benne fantáziát. Az illető visszautasította az ajánlatot annak ellenére, hogy tudta, hogy az azonnali hírnévhez és ismertséghez vezethetne, de azzal is tisztában volt, hogy a soul nem az a terület, ami a legközelebb áll a szívéhez. Átmenetileg a vendéglátásban vállalt állást, majd fokozatosan építette fel a személyiségéhez illő karrierjét. 

2. Találjuk meg a megfelelő embereket

Miután tisztába kerültünk azzal, hogy kik vagyunk, olyan helyekre érdemes eljárnunk, ahol hozzánk és ambíciónkhoz közel álló emberekkel találkozhatunk. Olyan szakmabeliekkel és csoportokkal ismerkedjünk, akik számára tehetségünk és készségeink hasznosak lehetnek és akik értéket látnak az általunk fontosnak tartott dolgokban.

Ha például szenvedélyesen érdekel a történelem és ilyen irányban tanultunk tovább, vegyük fel a kapcsolatot dokumentumfilm csatornákkal és dolgozzunk kutatóként olyan cégeknek, melyek kosztümös drámákat forgatnak. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Váljunk egy terület szakértőjévé!

Ha megtaláltuk helyünket az iparágban és megbecsülik tehetségünket, lépjünk egy magasabb szintre. Specializálódjunk egy konkrét területre, melyben a legjobbak közé kerülhetünk és hosszabb ideig tartsuk magunkat ehhez.

Lehet, hogy ijesztően hangzik, hogy életünk végéig ugyanazon a területen kell tevékenykednünk, de meg kell értenünk, hogy ahhoz, hogy később már önmagunkban is egy "brandet" képviseljünk, először ismertté és elfogadottá kell válnunk egy szűkebb területen.

A cikk példaként hoz fel bizonyos színészeket, akik pályájuk kezdetén egy bizonyos típusú szerepbe skatulyázták be magukat és abban kiválóvá váltak. Később, amikor már nevük egyet jelentett a minőségi színjátszással, más típusú szerepek is kinyíltak előttük, de ehhez először fel kellett építeniük egy személyes "márkát".  

Címkék: karrierépítés, személyes márka, pályakezdők, tehetséggondozás

Szemlézte: Fogas Krisztina