Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A karrierválasztás sokak számára automatikusan adja magát, mert mindig is tudták, hogy mi érdekli őket, majd tanulmányaik és korai karrierlépéseik is ugyanabba az irányba mutattak. A pályakezdők jelentős része azonban akkor szembesül az elérhető álláslehetőségek tömkelegével és a bizonytalansággal, amikor már sürgetővé válik a munkavállalás. Ám ekkor sem kell kétségbeesnünk!

Íme, a neves karrierszakértő tanácsai arra, hogy milyen irányba induljunk el, milyen állásokat keressünk, ha egyszerre több irányt is el tudunk képzelni. Alison Cardy szerint, amikor tanulmányaink végeztével válaszút elé érkezünk, álljunk meg egy pillanatra és tegyünk fel magunknak néhány lényeges kérdést. Ez az az időszak ugyanis, amikor semmiképpen sem szabad sodródnunk az eseményekkel, ellenkező esetben ugyanis értékes éveket vesztegethetünk el és fennáll a veszélye, hogy olyan területeken szerzünk szakmai tapasztalatot, amit később nem igazán tudunk hasznosítani.

1.) „Ismerni vagy csinálni lenne jobb?”

A szakértő szerint ez az egyszerű kérdés segít választ adni arra, hogy szerteágazó érdeklődési körünket a munka világára is le lehet-e fordítani. „A pályakezdőknél rögzült az iskolában megszokott gondolkodásmód, amit röviden így lehet összefoglalni: azt tanuld, ami érdekel. Ez alapján választanak tárgyakat és háttéranyagokat, ami jó dolog, de teljesen elméleti síkra tereli a gondolkodást. A munkaerőpiac pedig a gyakorlatról szól. Azt szoktam tanácsolni, hogy egy bizonyos állás vagy karrierlehetőség kapcsán tegyük fel magunknak a kérdést: Ezt a területet megismerni szeretném alaposabban, vagy a gyakorlatban is művelném? Például vegyük a gyógytornászi karriert! Gondoljuk át, hogy mi az, ami vonz benne: ezt a tevékenységet végeznénk minden fizikai velejárójával, vagy minél többet szeretnénk tudni róla? Ha az utóbbi, akkor húzzuk ki a listánkról.”

3 kérdés a hivatásunk választásához

2.) „Mi a közös jellemző mindabban, ami érdekel?”

A pályakezdők sokszor egy érzést, egy attitűdöt éreznek magukénak és nehezen tudják ezt egyetlen területre vagy szakmára lefordítani.  Így volt ezzel Diána is, aki 3 éve egy előadóművészi felsőfokú oklevéllel a kezében bizonytalanul állt a munkakeresés előtt. „Egyaránt kedvet éreztem a színészethez, a zenéhez és a festéshez, ráadásul mind a három területhez volt tehetségem, igaz, nem kimagasló. Viszonylag korán rájöttem, hogy átütő tehetség nélkül csupán a művészetből nem fogok tudni megélni. Leültem és átgondoltam, hogy mi a közös mindazokban a dolgokban, amelyek iránt rajongok. Mindegyik fizikai, kreatív munka, mely önkifejezést igényel. Ma egy művészeti iskolában tanárként dolgozom, drámapedagógia foglalkozásokat tartok gyerekeknek, ezen kívül színjátszó kört és rajzszakkört vezetek. Visszatekintve jól döntöttem, hogy a közös nevező irányába indultam el.”

3.) „Ha érdekel valami, gondoljuk végig, van-e értelme dolgoznunk is ilyen téren?”

Tekintsünk úgy érdeklődési területeinkre, mint ami életünket gazdagítja, ne pedig úgy, mint egy listára, amiből muszáj egyet választani, a többit pedig el kell felejteni. Az, hogy mivel keressük a pénzünket, egy dolog, a többi ugyanúgy jelen lehet az életünkben hobbi, önkéntes munka vagy szórakozás formájában. Érdekel az ókori Egyiptom? Nem feltétlenül kell egyiptológusként elhelyezkednünk, kutatói énünket kamatoztathatjuk más területeken is, például az utazásszervezésben vagy más turisztikai területen, szabadidőnkben pedig eljárhatunk Egyiptommal kapcsolatos előadásokra, vagy belevethetjük magunkat a nyelvtanulásba is.

Különböző érdeklődési területeinknek életünk különböző szakaszaiban egyaránt hódolhatunk, ne úgy gondoljunk a karrierválasztásra, mind egy kötelességre, ami egyszer és mindenkorra leszűkíti lehetőségeinket. A jó karrier éppen az ellenkezőjét adja: kinyitja a világot és megadja azt az egzisztenciális biztonságot, amivel életünk más területein felszabadultak lehetünk!

Ám az is érthető, ha még nem látjuk át, hogy érdeklődési körünkhöz milyen álláslehetőségek passzolnának a legjobban. Ebben az esetben iratkozzunk fel a Profession.hu hírlevelére, ahol beállíthatjuk, hogy tematikusan érkezzenek a minket érdeklő legfrissebb álláslehetőségek. Lakóhelyünkhöz közeli munkára lenne szükségünk gyorsan? Telepítsük a Mobil Munka alkalmazást, amellyel egyetlen SMS-sel, e-maillel vagy telefonhívással önéletrajz nélkül jelentkezhetünk több ezer fizikai, szakmunkára és adminisztrációs állásokra.

 

Forrás: Alison Cardy: Career Grease: How to Get Unstuck and Pivot Your Career

 


Készítette: Khojaste K

Címkék: karrierépítés, álláskeresés, pályakezdő, mobil munka, karrierválasztás