Ismerjük azokat a kollégákat, akik mindig olyan szerencsésnek tűnnek, ők azok, akiket rendszeresen előléptetnek, hozzájuk futnak be a legkiválóbb lehetőségek és ők kapják a legnagyobb juttatásokat, valamint a főnök dicséretét. A látszólag "kiválasztott" munkavállalók ugyanakkor nem a vakszerencsének köszönhetik sikereiket.

Mindannyian tudják és alkalmazzák azokat a viselkedésmintákat, amelyeket a többi munkavállaló nem sajátít el, vagy nem használja tudatosan.

A Daily Muse karrierszakértőket kérdezett arról, melyek azok a legfontosabb szokások, amelyek a legsikeresebb munkavállalókat jellemzik. A jó hír, hogy akár már ma elkezdhetjük alkalmazni őket:

1. Felszólalnak a megbeszéléseken

Különösen a nagy, a vezetők jelenlétében tartott értekezleteken a legtöbb munkavállaló a biztonságos hallgatást választja, hiszen nem érzi magát elég felkészültnek vagy bátornak ahhoz, hogy nyilvánosság előtt felszólaljon. A sikeres munkavállalók azonban nem várnak senki bátorítására vagy jóváhagyására, akkor is megragadják az alkalmat, ha nincs különösebben kreatív ötletük az elhangzottakkal kapcsolatban.

enlightened TIPP! Beszéljünk arról, miért értünk egyet az előttünk szólók véleményével, illetve vessünk fel továbbgondolásra érdemes kérdéseket!

2. A vágyott pozícióhoz öltözködnek

Azok, akik előre akarnak jutni a karrierjükben, nagy figyelmet fordítanak arra, milyen megjelenés az elvárt feletteseik körében.

enlightened TIPP! Az öltözködéstől kezdve a kollégákhoz és a munkához való hozzáálláson keresztül a beszédstílusig mindenben feleljünk meg a követelményeknek! 

3. Megismerkednek a vezetőkkel

Az előléptetés előfeltétele, hogy feletteseink tisztában legyenek vele, hogy kik vagyunk és milyen értéket képviselünk a vállalat számára. Ha nem ápolunk személyes kapcsolatot a menedzsmenttel, könnyen láthatatlanná válhatunk. Fontos az is, hogy feletteseink tisztában legyenek azzal, milyen karrierterveink vannak és tudatában legyenek annak, hogy belátható időn belül szeretnénk előre lépni a vállalati ranglétrán.

enlightened TIPP! Nyugodtan tegyük fel a kérdést a vezetőknek: mit kell tennem, miben kell fejlődnöm, hogy előreléphessek?

10 tipp, hogy előléptessenek!

4. Bírják a stresszt és a nyomást

El kell jutnunk arra a pontra, amikor a komfortzónánkon kívül is többé-kevésbé jól érezzük magunkat. Szakértők szerint, amikor rendszeresen nagy nyomásnak tesszük ki magunkat, nem ér majd minket hidegzuhanyként, ha váratlanul a vezérigazgató előtt kell prezentációt tartanunk. 

enlightened TIPP! A munkahelyen mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kihívást jelentő helyzetekbe hozzuk magunkat, ettől fejlődik ugyanis stressztűrő képességünk!

5. Listát vezetnek az elért eredményeikről

Ha a főnök általánosságban véve tisztában is van azzal, hogy jól végezzük a munkát, nagy valószínűséggel nem vezet eredményeinkről külön listát. A sikeres munkavállalók precízen vezetik eredményeiket, lehetőleg számszerűsítve, illetve az ügyfelektől kapott pozitív visszajelzések formájában.

enlightened TIPP! Vezessünk listát az eredményeinkről, és ezeket a sikereket rendszeresen kommunikáljuk is a vezetők felé. 

6. Figyelik, kit léptetnek elő

Minden vállalatnál mások az előléptetés szabályai. Bizonyos cégek a legjobban teljesítő munkavállalókat léptetik elő, máshol az számít, mennyire jól képviseli az illető saját, illetve a vállalat érdekeit a tárgyalásokon.

enlightened TIPP! Figyeljük meg, milyen viselkedés, munkakultúra és hozzáállás volt a jellemző azokra a kollégákra, akiket a legutóbb előléptettek vagy fizetésemelésben részesültek, és dolgozzunk mi is hozzájuk hasonlóan! 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Elemzik a visszajelzéseket

A legsikeresebb munkavállalók ugyanakkor megtanulták, hogy ne személyeskedésnek tekintsék a feletteseiktől érkező visszajelzést, hanem értékként kezeljék azt. 

enlightened TIPP! A visszajelzéseket elfogadni és feldolgozni nem mindig könnyű, de próbáljunk meg tanulni belőlük, elemezzük, hogy mit csináltunk jól, illetve miben kell még fejlődnünk!

8. Kapcsolatokat építenek

Bármilyen igazságtalannak tűnik, a főnök valószínűleg azt a munkatársat fogja előléptetni, akivel szeret időt tölteni és kellemesen érzi magát a társaságában.

enlightened TIPP! Figyeljünk rá, hogy ne maradjunk ki a munkaidőn kívül tartott csapatépítő rendezvényekről és ünnepi vacsorákról, ezeken az alkalmakon ugyanis lehetőség nyílik rá, hogy kötetlenebb hangulatban beszélgessünk feletteseinkkel. 

9. Keresik a vezetői feladatköröket

Ne várjunk arra, hogy egy napon felkérnek valamilyen projekt levezénylésére vagy egy csoport vezetésére. A siker azoké, akik önállóan felismerik, hogy hol van szükség vezetésre és önként felvállalják.

enlightened TIPP! Ha gyakornok érkezik az irodába, vállaljuk el a betanítását, vagy ajánlkozzunk egy-egy kolléga mentorálására. Ha a cég a közösségi média koordinálására keres egy önként jelentkezőt, ne habozzunk a feladatot elvállalni.

10. Nem kérnek mindenért bocsánatot

Sokan úgy vélik, hogy a bocsánatkérés jó módja annak, hogy felelősséget vállaljunk és kifejezzük mások iránti törődésünket, valójában azonban aláássa szakmai megítélésünket. Elnézést kérni kis jelentőségű vagy nem szándékos vétségek miatt nemcsak önbizalmunkat áshatja alá, de egy idő után mások bizalmát is elveszíthetjük.

enlightened TIPP! Ne kérjünk mindenért bocsánatot csak azért, mert az "úgy illik". Főként akkor ne, ha úgy érezzük, nekünk volt igazunk, vagy nem szándékosan követtünk el valami aprócska hibát.

Címkék: előléptetés, fizetésemelés, karrierépítés, főnök, menedzsment

Szemlézte: Fogas Krisztina