Ez mindenkivel előfordulhat. Jó esetben csak rövidebb ideig. Nem szeretjük, de tudjuk, hogy időnként szembe kell néznünk vele. Ugyanúgy fel kell vennie vele a harcot egy álláskeresőnek, mint egy karrierjét meglévő cégen belül építőnek. A problémákat nem kerülhetjük ki. Így hát a legbölcsebb választás, ha felkészülünk rá, és amikor jön, foglalkozunk vele, majd tapasztalatokkal a hátunk mögött továbblépünk.

A sikeres ember tudja, hogy a problémákat lehetetlen elkerülni. Bármennyit is oldunk meg belőlük, idővel mindig jön egy új. Aki már ezzel tisztában van, azt is jól tudja, hogy a tanulási folyamatnak a kudarc is része. Csak akkor nem vallunk kudarcot, ha soha nem vágunk bele semmi újba. A kudarc mutatja meg, min kell változtatnunk, ezért elengedhetetlen része a fejlődésnek.

A 10 legokosabb teendő, ha kudarc ér bennünket:

1. Gondoljunk arra, hogy csak egyetlen csatát veszítettünk. De ettől még a háború nem veszett el! Amíg nem adjuk fel, addig van remény a nyerésre.

2. Töröljük a szótárunkból a "kudarc" szót, és helyettesítsük a "tapasztalat" szóval! A vereség csak fejben létezik.

3. Döntsük el, hogy soha senki nem állíthat meg bennünket! Menjünk tovább egészen addig, amíg célba nem érünk.

10 teendő, ha kudarc ér bennünket

4. Maradjunk optimisták! Nem tudhatjuk, hogy tényleg kudarc volt-e, ami történt! Lehet, hogy éppen erre volt szükségünk, hogy kibillenjünk a komfortzónánkból és elinduljunk egy sikeresebb úton.

5. Ne hagyjuk, hogy önbecsülésünk a sikereink mértékétől függjön! Bármennyi negatívum is történik velük, azok után is értékes emberek maradunk. Bármi történhet és bárki bármit is mond.

6. A megoldásra és a továbblépésre fókuszáljunk! Mindig van megoldás, legfeljebb még nem jöttünk rá, mi az.

7. Kísérletezzünk! Gondoljuk végig, legközelebb hasonló helyzetben mit csinálnánk másképp!

8. Elvárásainkat alakítsuk a realitásokhoz! Ha most öt kilométert tudunk lefutni, akkor ne tervezzünk be jövő hétre egy maratoni távot! Viszont tűzzük ki célként egy évvel későbbre!

9. Fókuszáljunk az erősségeinkre! Gondoljuk végig, hogyan tudnánk őket a legjobban hasznosítani!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

10. Vizsgáljuk meg, milyen új kaput nyitott az életünkben ez a negatív esemény? Ha eltörik a lábunk, többet tudunk olvasni. Ha elbocsátanak a munkahelyünkről, belevághatunk olyasmibe is, amit addig csak halogattunk. Nyissunk az addig rejtett lehetőségekre is!


Ne féljünk hát hibázni! Ez is csak a célunk elérésének egyik velejárója. Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a kudarc nem konkrétan a személyünknek szól. Mindenki átéli, és (!) minél sikeresebb valaki, annál többször. Az ilyen ember ezért nem omlik össze, amikor valami nem sikerül, hanem újra próbálkozik eddigi tapasztalatait felhasználva. Válasszuk mi is ezt az utat!

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, munka, önbecsülés, kudarc