10 kifejezés, amit ki kell irtani az önéletrajzunkból!

Míg pár évvel ezelőtt az olyan kifejezések, mint "csapatjátékos", "lelkes" vagy "jó kommunikációs készség" elfogadhatóak voltak, manapság annyira elterjedtté és agyonhasználttá váltak, hogy a munkaadók klisének, elcsépeltnek találják őket. Ha csak nem tudjuk rögtön alátámasztani konkrét példákkal az ehhez hasonló állításokat és ezáltal értelmet adni nekik, azonnal töröljük ki őket az önéletrajzunkból - írja a Stylist.co.uk szakértői cikkében.

A londoni New College of the Humanities 2000 brit munkaadóval folytatta le kutatását, melyből kiderült, hogy az önéletrajzban talált elcsépelt kifejezések keserítik el leginkább a HR-eseket, a helyesírási hibák után. Előkelő helyen szerepeltek az idegesítő dolgok sorában a mosolygós ikonok és a nem professzionális e-mail címek is. A helyzet valószínűleg hasonló hazánkban is.

10 kifejezés, amit ki kell irtani az önéletrajzunkból!

Íme, a kifejezések listája, amelyeket azonnal töröljünk ki az önéletrajzunkból, ha csak a hely kitöltésére írtuk be konkrét példák nélkül, vagy ha csak amiatt tettük be őket, mert úgy gondoltuk, hogy annyira elterjedtek, hogy "kötelező" őket használni! (Ha alá tudjuk támasztani a korábbi munkahelyeinken elért sikerekkel, megtöltjük tartalommal ezeket a kifejezéseket, akkor természetesen helyük van az önéletrajzban!)

"Szorgalmas vagyok!"

"Jól dolgozom nagy nyomás alatt!"

"Képes vagyok teljesen önálló munkavégzésre!"

"Csapatjátékos vagyok!"

"Problémamegoldó hozzáállással rendelkezem!"

"Jó kommunikációs készségeim vannak!"

"Proaktív vagyok!"

"Lelkes munkaerő vagyok!"

"Kiváló írásbeli készségekkel rendelkezem."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kutatás során 2000 munkavállalót is megkérdeztek, ebből kiderült, hogy az elcsépelt kifejezések mellett a jelöltek hajlamosak voltak más csúsztatásokra is. 20 százalékuk beismerte, hogy valamilyen formában hazudott a korábbi munkahelyeken betöltött pozícióit illetően, 5 százalék pedig arról számolt be, hogy a megadott referenciákkal kapcsolatban blöffölt.  

Címkék: CV, HR, önéletrajz, kiválasztás, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina