Bosszankodunk, ha valami nem "úgy" sikerült? Vagy csak pesszimistán legyintünk, hogy mi úgyis megmondtuk, csupán be is következett. Nagyon káros ez az utóbbi hozzáállás, ugyanis saját magunk legnagyobb ellenségeivé tesz bennünket a negatív életszemlélet. Ám ezen változtathatunk, ha szeretnénk sikereket és pozitív élményeket szerezni! Lehet az egy új állás megszerzése vagy csupán egy elismerő mondat a munkánkért, mindenképpen előnyünkre válik, ha megtanulunk elvonatkoztatni a fejünkben megszólaló "kisördögtől": úgysem érdemeljük meg...

10 sikergyilkos tényező, amit az irracionális gondolkodásmód okoz!

1. Szélsőséges gondolkodás

Az ilyen módon gondolkodóknak minden fekete vagy fehér. Csak a két szélső pólust ismeri, nincsenek átmenetek. Éppen ezért az embereket is két csoportra osztja: van, akiket szeret és van, akiket utál.

enlightened Változtassunk rajta! A dolgoknak van köztes állapota is. A hőmérő sem csak hideget és meleget mutat, hanem a hőmérséklet pontos értékét is. Tanuljunk meg is-is kategóriákban gondolkodni! Két ellentétes, egymásnak látszólag ellentmondó dolog is igaz lehet egyszerre. Semmi sem csak jó, vagy csak rossz.

2. Téves általánosítás

Ez akkor fordul elő, ha egy elszigetelt eseményből olyan konklúziót vonunk le, ami logikusan egyáltalán nem következne belőle. Például nem sikerült jól egy állásinterjúnk, még válaszra sem méltattak. Ha ebből a helyzetből azt szűrjük le, hogy "Semmi sem sikerül, mindig elszúrom valahol!", akkor éppen a téves általánosítás csapdájába kényszerítjük magunkat.

enlightened Változtassunk rajta! Emlékezzünk arra, hogy minden egyes történés és az emberek is bonyolultak és sokfélék! Sose általánosítsunk! Helyette igyekezzünk perspektívában látni az esetet! Vizsgáljuk meg: biztos, hogy mindig ez történik? Biztos, hogy mindig igaz? Biztos, hogy mindig ez az egyenes következmény?

3. Gondolatolvasás

Vagyis találgatunk, hogy mire gondol a másik, ahelyett, hogy tisztáznánk vele. "Biztos azért mondta így, mert...", és kitalálunk egy negatív indokot.

enlightened Változtassunk rajta! Ha ilyen gondolataink támadnak, igyekezzünk valami más magyarázatot találni az illető viselkedésére. Ha semmi nem jut eszünkbe, kérdezzünk rá élesben! Soha ne abból induljunk ki, hogy tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mire gondol a másik. Az esetek nagyobbik részében ugyanis téves a következtetésünk.

10 dolog, amivel rontjuk az álláskeresési esélyeinket

4. Katasztrófa-jövendölés

Az ilyen gondolatokkal önmagát gyengítő ember egy negatív esemény vagy hír hatására azt a következtetést vonja le, hogy a dolgok egészen biztosan rosszul fognak alakulni.

enlightened Változtassunk rajta! Vizsgáljuk meg objektíven a tényeket! Abból az egy eseményből biztosan az következik, amit elképzelünk? Gondoljuk végig: biztosan a múltban történtek határozzák meg kizárólagosan a jövő eseményeit? A katasztrófák pontosan azért ritkák, mert nagyon sok, egymástól független tényezőnek kell egy időben teljesülnie.

5. Érzelmek = valóság

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy pillanatnyi érzelmi állapotunk hűen tükrözi a valóságot. Ha ki vagyunk borulva, az egész világot sötéten látjuk.

enlightened Változtassunk rajta! A valóságot nem érzelmeink tükrözik vissza, ez múlandó és gyorsan megváltoztatható. Hagyjunk időt érzelmeink lecsillapodására! Érdemes aludni rá egyet, és másnap végiggondolni még egyszer a történteket.

6. Szűrés

Ez azt jelenti, hogy csak a negatív információt halljuk meg. A pozitív nem számít, azt nem engedjük közelebb magunkhoz.

enlightened Változtassunk rajta! Figyeljük magunkat egy ideig, azonosítsuk be a negatív szűrőinket és szabaduljunk meg tőlük! A dicséretet fogadjuk nagyvonalúan és szabadkozás helyett inkább köszönjük meg!

7. "Muszáj" gondolkodás

Az irracionalitás talán legsúlyosabb következményekkel járó fajtája ez. Ha életünkről úgy gondolkodunk, hogy "meg kell tennem", "bele kell vágnom", "ennek muszáj így történnie", vagy "kizárt, hogy másképp legyen", akkor egészen biztosan érzelmi problémákkal küzdünk.

enlightened Változtassunk rajta! Gondoljuk végig, hogy a világ nem a mi szabályaink szerint játszik! Akár tetszik, akár nem, így van. Éljünk következetesen a saját értékrendünk alapján, és kövessük céljainkat. Ezekre fókuszáljunk, és ha így teszünk, nem lesz időnk azzal foglalkozni, hogy minek "kellene" történnie.

8. Hibáztatás

Az egyik fajtája az, amikor magunkat hibáztatjuk valamiért, de valójában nem is mi vagyunk érte a hibásak. A másik, amikor másokat vádolunk azzal, amiről mi magunk tehetünk.

enlightened Változtassunk rajta! Vállaljuk a felelősséget azért, amiért valóban felelősek vagyunk! Ne többért és ne kevesebbért! Engedjük el a múltat!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Alacsony frusztrációs küszöb

Amikor valami nehéz, akkor rögtön "elviselhetetlen és borzasztó" az élet. Ezzel megnehezítjük a saját dolgunkat, és tényleg azzá válik.

enlightened Változtassunk rajta! Kényszerítsük rá magunkat a komfortzónánk elhagyására! Ez emeli a frusztrációs küszöbünket is. Biztassuk magunkat, hogy csak azért is kibírjuk. Ki fogjuk.

10. Pozitív esemény negatívvá alakítása

Aki így gondolkodik, a világ pozitív történéseit semleges vagy negatív eseménnyé alakítja át. Ha fizetésemelést kap: "Ezzel akarják kiszúrni a szemem! Ha reggel ragyogóan süt a nap: "Biztos pokoli hőség lesz ma is!"

enlightened Változtassunk rajta! Szoktassuk rá magunkat, hogy nem fűzünk kommentárt az eseményekhez! Legyünk hálásak azért, ha történik egy jó dolog! Fogadjuk el a dicséretet úgy, ahogy van! A pozitív az pozitív, miért kellene lemondani róla?

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, siker, pozitív gondolkodás