Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Közösen könnyebb! névvel indult két éve egy életmódváltó verseny, amire cégek, vállalatok kollektívái nevezhetnek, hogy bebizonyítsák az övék, a "leg-egészség barátabb"- munkahely kitüntető címe. A játékos, de komoly téttel folyó küzdelem érdekessége, hogy minden résztvevő nyer, ha követi a szabályzatban foglalt útmutatásokat.

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület (EMEGY) együttműködve az Országos Egészségfejlesztési Intézettel (OEFI), az Önkormányzati Minisztérium Sport-szakállamtitkárságának támogatásával ismét munkahelyi életmódváltó csapatversenyt hirdetett.

Ennek oka a siker, az eredmény és a növekvő érdeklődés - mondta Köteles Gábor az OEFI munkatársa, aki elárulta, hogy aki eddig részt vett a féléves programon /több száz cég, több ezer versenyzővel/, az kivétel nélkül egészségesebb lett testben, ami a munkateljesítményére is pozitív hatással bírt.

Az egészséges munkavállaló a legjobb befektetés

Sokéves tapasztalat - mondja az egészségfejlesztési szakember - hogy a munkahelyeken nő a termelékenység, a munkavállalók nagyobb örömmel végzik a munkájukat, ha rendszeres testmozgást végez és figyel a bevitt kalóriákra.

A munkahelyen közösen figyeljük a kalóriabevitelt!

Ugyancsak megfigyelték, hogy ilyenkor csökken a munkahelyi stressz, javulnak a munkatársi kapcsolatok és kevesebb lesz a betegállomány miatti hiányzás is. Ez mind komoly anyagi előnyökkel jár a munkáltató számára. Hiszen a legnagyobb veszteséget, a legkomolyabb kiadásokat a betegség miatt kiesett fogaskerekek, kollégák helyettesítésének költsége jelenti. A betegágyban fekvők táppénze a költségvetést, a munkahelyek feltöltése pedig a munkaadót terheli, ami így együtt - a tágabban értelmezett - gazdaságot gyengíti.
Hogy evvel szemben mérhetően növelné a gazdaságunk erejét, ha a munkahelyeken a dolgozók egészségesebben élnének, egyértelmű!

Plusz

Amennyiben a munkáltatók kiérdemelik az "egészségbarát munkahely" címet, a közösen elért kitüntetés javít a munkahely általános közérzetén, javul az együttműködés, valamint az egészségi állapot. Nem mellékes tény az is, hogy a cím elnyerése elősegíti a cég pozitívabb arculatának kialakítását a külső partnerek felé.

A verseny

Minimum 5 és maximum 10 fős - mindkét nem képviselőiből álló - egy vagy több csapattal nevezhetnek a résztvevő cégek. Feltétel, hogy csapatonként legyen egy választott csapatkapitányt. A verseny kezdetekor lemérik a versenyzők tömegét, rögzítik a méreteiket, majd a végén újra megteszik és az győz, ahol a legtöbbet mutat a mérleg, a centi.

A fél éves verseny alatt heti rendszerességgel vehetnek részt a csapatok torna foglalkozásokon és követniük kell a hírlevelek táplálkozásra, testmozgásra vonatkozó utasításait. De végül is a verseny bizalomra épül és arra a hitre, hogy a jelentkezők tényleg életmódot akarnak váltani.

Az életmódváltás munkatársakkal együtt könnyebb!

Igény, van rá

Az elmúlt években egy megyei jogú magyar nagyvárosban készített felmérés adatai szerint, ha a lakosságon múlna, a megkérdezettek többsége a legtöbb pénzt az egészsége megőrzésére, védelmére fordítaná. Azonban, az egészségügyi ellátás színvonala a megelégedettséget tükröző listán csupán a 21. helyen végzett. (első a vezetékes gáz, második az áruellátás, harmadik a vezetékes víz, ötödik a köztemető, hetedik a sportlétesítmények, tizenharmadik a kulturális rendezvények, stb.)

Arra a kérdésre is, hogy mi a legfontosabb érték az életben? - az egészség kapta a legtöbb "szavazatot". Ugyanakkor a lakosság első tíz "pénzköltési", kiadási prioritása között nem szerepelt az egészségi állapot javítása, a betegségek megelőzése, az egészség fejlesztése.

Elméletben szeretünk foglalkozni vele, csak a tettek mezejére nem lépünk szívesen, mert az egészség csak akkor válik fontossá, ha már nincs.

Hajós Dániel

fotó: profimedia.hu