Vastagabb lett a dolgozók pénztárcája

A magyar vállalatok nagyvonalú fizetésemeléseket hajtottak végre 2015-ben - derül ki a Hay Group felméréséből. Átlagosan 2,6 százalékkal nőttek a bérek az idén, a tervek szerint alig 0,3 százalékos lesz az infláció, és ha ez megvalósul, akkor év végéig 2,3 százalékos reálbér-növekedés realizálódik Magyarországon.

Átrendeződött az ágazatok hierarchiája is: az ipari vállalatok az idén - folytatva egy több éves trendet - átlag feletti fizetésemelést adtak dolgozóiknak. Ráadásul a termelő vállalatok között jóval az országos átlag alatti a béreket befagyasztó cégek aránya. Mindennek az is az oka, hogy ezek a cégek már nemcsak a mérnökök, hanem a fizikai dolgozók és operátorok között is egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdenek - mondta Magyar Szilvia, a Hay Group szenior tanácsadója.

A pénzügyi vállalatok csak az átlag alatti fizetésemelést tudtak végrehajtani - derült ki a lapunknak eljuttatott kutatásból.

Vastagabb lett a dolgozók pénztárcája A legjobban fizető munkákat itt találjuk!

Vastagabb lett a dolgozók pénztárcája

Valamit valamiért

Az utóbbi években egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az alapbéren kívüli juttatások. A teljesítmény alapú bónuszok néhány évvel ezelőtt az összes munkavállaló átlagát tekintve a fizetési csomagnak csupán 7 százalékát tették ki, mára ez a szám 9,5 százalékra kúszott fel.

A válság óta folyamatosan növekszik a ténylegesen kifizetett bónuszok aránya is, ami azt jelenti, hogy a kitűzött célokat nagyobb arányban tudják teljesíteni a munkavállalók és a vállalatok. A Hay Group elemzői várakozásai szerint ez a trend jövőre is folytatódhat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A béren kívüli juttatások sztárja továbbra is a cafetéria, a rugalmas juttatási rendszer, amelyben meghatározott keretösszegen belül különböző elemeket (SZÉP kártya, Erzsébet utalvány, nyugdíjpénztári hozzájárulás, közlekedési támogatás stb.) választhat a munkavállaló. E juttatás esetében a kulcsot a bruttó keretösszeg mértéke jelenti, amelyet a felmérésben résztvevő vállalatok jelentős hányada - közel 20 százaléka - emelt meg, viszont az emelés mértéke csak kismértékű volt, átlagosan 3 százalék. Ez alapján a cafetéria bruttó értéke az összes munkavállaló átlagát tekintve évi 337 ezer forint.

Lassuló javulás várható

A jövő évi előrejelzés már kevésbé kecsegtető: 2016-ra ugyanis az elemzők 2,3 százalékos inflációt jósolnak, a tervezett béremelés mértéke viszont csak 3 százalék körüli lesz. A reálbér-növekedés tehát folytatódik ugyan, de jelentősen lelassulva.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, bér, jövedelem, béren kívüli juttatás