Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor úgy érezzük, például pályaváltás vagy álláskeresés okán, hogy hiányosak az ismereteink egy-egy területen, gyakran azért nem vágunk bele az önfejlesztésbe, mert azt hisszük, túl sok időbe telne eredményt elérnünk. Ez tévedés! Hogy milyen módszert választunk a tanuláshoz az ugyanis sokkal többet nyom a latban, mint hogy mennyi időt fektetünk bele.

Nem a tehetségen múlik

Anders Ericsson, a Floridai Állami Egyetem professzora tudatos gyakorlásnak nevezi azt a hatékony módszert, amellyel képességeinket a maximumra fejleszthetjük. Megállapítását megalapozottnak tekinthetjük, hiszen három évtizeden keresztül kutatta és elemezte azt, hogy professzionális előadóművészek, sebészek, sportolók, miképpen jutottak a csúcsra.

pályamódosítás

Többé mi sem mentegethetjük magunkat azzal, hogy a velünk született tehetség hiányzik belőlünk, mivel bizonyítást nyert a tény, hogy egy jó adottságokkal született embert csupán az adottságai nem determinálnak automatikusan a sikerre. Ezzel szemben egy kevesebb tehetséggel megáldott társa, kellő belső motivációval, és megfelelő tanulási technikával, sokkal többre viheti, mint amennyit a vele született képességei alapján feltételeznénk róla.

Lehetetlen küldetés?

A San Fransiscoban élő Max Deutsch azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 12 hónap alatt, 12 dologban fejleszti magát magas szintre. Az első feladat egy pakli kártyában a lapok sorrendjének megjegyzése és hiba nélküli felidézése volt, mindössze 2 perc alatt. Az utolsó pedig a sakkozás megtanulása profi módon. Ez utóbbi olyan jól sikerült neki, hogy egy partiban majdnem legyőzte Magnus Carlsen sakk nagymestert, amely eredmény a végső siker nélkül is megdöbbentő, tudván, hogy igen kevesek kapnak lehetőséget arra, hogy egy világklasszissal mérhessék össze tudásukat.

Mielőtt azt gondolnánk, ezek a fantasztikus eredmények csak napi több órányi tanulással érhetőek el, ismerjük meg Max Deutsch titkát, aki elmondta, mindezt napi nyolc óra munka és egy órás ingázás mellett, és napi nyolc óra alvással sikerült magvalósítania. Vajon hogyan?

Csak a cél számít

A kulcs a saját belső motivációnk. Ki kell tűznünk egy célt magunk elé, majd elhatározni, hogy minden nap 45-60 percet arra fordítunk, hogy e cél elérésén dolgozzunk. Deutsch-nak ugyanis, ennyi elég volt mind a tizenkét kihívás teljesítéséhez. Döntésünk legyen sziklaszilárd, vagyis nem engedhetjük meg magunknak, hogy a tanulás csupán opcionálisan szerepeljen a napirendünkben. Ragaszkodnunk kell hozzá és következetesen tennünk érte: naponta csak egyszer, maximum egy órát, de teljes összpontosítással és figyelemmel. Ha nem elég erős az elhatározásunk, és a vágyunk arra, hogy profik legyünk valamiben, nem fog sikerülni.

Váljunk profivá, bármiben! - munka, tanulás, kitartás

A korábban már említett Ericsson professzor kutatásai is alátámasztják ezt, ő is úgy tapasztalta, hogy nem kizárólag a több ezer órányi gyakorlás tehet bennünket egy tevékenység kiemelkedő mesterévé. Elkötelezettnek és kitartónak kell lennünk, ennyi az egész.

A sokszor hiányzó láncszem

A tehetség nem ritka dolog, mindannyian tehetségesek vagyunk valamiben. Az a ritka, ha a tehetség a motivációval és az eltökéltséggel jár együtt. A titok mindössze annyi, hogy kevesebb, de koncentráltabban eltöltött tanulási idő, megfelelő belső elszántsággal párosulva, nagyobb eredmények elérésére tesz képessé mindannyiunkat, mint sok ezer órányi ímmel-ámmal végzett gyakorlás. Érdemes keresnünk egy mentort, aki azonnal felhívja a figyelmünket az elkövetett hibáinkra, így nem pazarolunk időt arra, hogy a helytelen megoldási és tanulási módjainkat ismételjük.

Ha új irányba szeretnénk fordulni karrierünk során, bármikor megtehetjük, ha képesek vagyunk az említett elszántásággal belevágni képességeink fejlesztésébe, tudásunk bővítésébe. Több ezer lehetőség áll nyitva előttünk, amelyek között a számunkra lényeges szempontok mentén válogathatunk. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, így mindig naprakészek leszünk ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, pályaváltás, tanulás, kitartás