Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jelentkezés elküldése során a legtöbb esetben egyszerűen „előhúzzuk a fiókból” a hagyományos, vagy EuroPass típusú önéletrajzot, pedig a legtöbb esetben ez már nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy a több száz jelentkező közül felfigyeljen ránk leendő munkaadónk.

Herczku Mónika karrier-szakértő szerint a legtipikusabbak a helyesírási hibák, a rosszul szerkesztett, túl rövid vagy túl hosszú (4 oldalas) életrajzok, illetve az előnytelen fénykép, amely nem teszi szimpatikussá a pályázót. Egy-egy állásra gyakran négy-ötszáz pályázat érkezik elektronikus úton, a tehát ki kell tűnni a tömegből, de alapvetően a tartalom számít – hívja fel a figyelmet.

A videó nem váltja ki az írást

Baráth András önéletrajz-szakértő szerint azok az álláskeresők tudnak gyorsabban elhelyezkedni, akik felismerik, hogy a munkaerőpiac is egy piac, ahol el kell tudni adni magukat a munkáltatóknak. Ebben az első lépés, hogy felismerjék a piacképes szaktudásukat és tapasztalatukat, és aztán olyan állásokra pályázzanak, ahol ezek megléte követelmény.

A videó és gerilla önéletrajz lehetőség lehet a sikerre, fontos azonban, hogy helyesen használjuk. A videó önéletrajz nem váltja ki az írott önéletrajzot, mert az első körös kiválasztáshoz mindenhol szükség van egy írott önéletrajzra. Baráth András szerint elsősorban úgy lehet ügyesen használni, hogy valaki a közösségi oldalon lévő adatlapjára tölt fel egy rövid üzenetet, amit bárki számára elérhetővé tesz. Ezt aztán belinkeli az írott önéletrajzában és kísérőlevelében. Fontos azonban, hogy ha videó üzenet elkészítése mellett dönt valaki, akkor ez legyen olyan minőségű, ami jó benyomást tesz a kiválasztást végző szakemberre – mutat rá a szakértő.

Új trendek az önéletrajzírásban

Mitől lesz „gerilla” egy önéletrajz?

A gerilla önéletrajz esetében nem feltétlenül egy kreatív anyagra kell gondolnunk, amely külalakjában hívja fel magára a figyelmet. Sokkal inkább egy olyan jól átgondolt önéletrajzról van szó, amely külalakban nem is feltétlenül különbözik egy hagyományos önéletrajztól, de struktúrájában és tartalmában igen – véli Baráth András.

A gerilla önéletrajz a múltbeli példák és eredmények bemutatásával azt próbálja meg érzékeltetni, hogy milyen hasznot vagy értéket fog tudni teremteni a jelölt a munkáltató számára. Emellett kiemeli a jelölt előnyeit és azon szaktudását, tapasztalatát, ami az adott állás szempontjából különösen fontos. Ez azt is feltételezi, hogy minden önéletrajzot az adott állásra kell elkészíteni, és a meglévő információk alapján testre kell szabni – figyelmeztet a szakember.

A gerilla önéletrajznál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tartalma hihető legyen. Például míg egy hagyományos önéletrajzba mindenki felsorolásszerűen írja bele szinte ugyanazokat a készségeket, (jó kommunikációs készség, önálló, megbízható, jó szervezőkészség stb. stb.) addig a gerilla önéletrajz konkrét példákkal alátámasztva hihetően mutatja be ezeket.

A gerilla önéletrajz és a kísérőlevél tudatosan kezeli a jelöltek esetleges hátrányos tulajdonságait is (életkor, túl sok vagy túl kevés tapasztalat, kisgyerek fiatal anyukáknál, foghíjak a karrierben stb.), és segít elhárítani az ezzel kapcsolatban felmerülő kifogásokat.

Kik használhatják?

Herczku Mónika karrier-tanácsadó szerint a magyar piaci helyzetet ismerve egy darabig nem fog elterjedni szélesebb körben a videó és a gerilla önéletrajz sem. Ezek az önéletrajztípusok ugyanis nemcsak a pályázó, de a cégek részéről is igényelnek bizonyos fokú nyitottságot.

Herczku Mónika szerint ezeket az új típusú önéletrajzokat akkor érdemes használni, ha az már valamilyen módon benne van a cégkultúrában. Egy fiatalos, lendületes, innovatív informatikai cégnél például előnyös lehet a videó CV, gerilla önéletrajzzal pedig a határozottságot és rátermettséget igénylő értékesítő pozíciók esetében is sikerrel próbálkozhatunk – mondta.

Baráth András önéletrajz-szakértő tapasztalata szerint a kreatív szakterületen dolgozókon kívül a gerilla önéletrajz segítségével akár informatikusok, gépészmérnökök, vegyészmérnökök, pénzügyesek illetve adminisztratív állásra jelentkezők is sikeresen találhatnak állást meglepően rövid idő alatt.