A jó szakembereket nem futószalagon "gyártják", hanem megfelelő képzés és tapasztalat kerekíti ki az alapvető értékeket. Éppen ezért a jó szakember azt is tudja, hogy a saját érdekében folyamatosan fejlődni és tanulni kell, különben könnyen lemaradhat. Cikkünkben a nyomába eredtünk annak, hogy manapság milyen szakmákat érdemes tanulni, mire van kereslet, és milyen lehetőségekkel szembesülhetünk ezekkel a végzettségekkel a birtokunkban. Interjúalanyaink, Lázár Imre és Rácz Katalin segítségével hasznos alternatívákat mutatunk olvasóinknak, melyeknek köszönhetően több elismerésben és sikerélményben lehet gazdagabb a közeljövőben végzett munka.

Lázár Imre, a Focus Oktatási Központ ügyvezető igazgatója szerint a pályaválasztás nemcsak a fiatalok számára fontos, hanem a pályamódosítóknak is."Egy új szakmával a kezünkben megsokszorozódnak a lehetőségeink. A munkanélküliek számára pedig szinte létszükséglet a továbbképzés, egy teljesen új szakma elsajátítása. De az is gyakori a hallgatóink körében, hogy érettségi után nem veszik fel, mondjuk az orvosira, ezért eljön hozzánk a boncmesteri képzésre, így hasznosan tölti azt az egy évet is.  Aztán az is jellemző, hogy korábban nem kértek OKJ végzettséget egy-egy szakmánál, de időközben ez megváltozott - ilyen például a fotós, a pálinkafőző vagy a sajtkészítő szakma, vagy éppen a gépészet. Ma már több helyen kell a papír még több év munkatapasztalat ellenére is. Nálunk ezt a képzést a meglévő munka- és napirenddel nagyon jól össze lehet egyeztetni, mert hangsúlyosan figyelünk arra, hogy valóban felnőttképzést biztosítsunk."

Tény, egy jó szakma manapság is kincset ér. A szakemberek szerint, ha valakinek van tudása, szakma iránti alázata, és el tudja adni magát, akkor nem kell félnie a munkanélküliségtől. Az pedig, hogy ez a szakmai tudás diplomával vagy OKJ végzettséggel van alátámasztva, a munkáltatónak gyakorlatilag teljesen mindegy - ám a felnőttképzési intézményekben jellemzően gyakorlatiasabb és a későbbiekben is használhatóbb tudást oktatnak.

"Nagyon ügyelünk rá - teszi hozzá Rácz Katalin, oktatásszervező -, hogy ne kilóra gyártsuk a bizonyítványt, hanem valós szakmát adjunk a hallgatóink kezébe,ráadásul maximálisan a felnőttek igényére szabva. Ez nem egy hangzatos szlogen számunkra, mi valóban rugalmasak és gyakorlatközpontúak vagyunk. A képzések is több helyszínen zajlanak: az elméleti órákat az oktatóközpontunkban, a gyakorlati órákat pedig kint terepen, üzemekben, cégeknél tartjuk. Igazi tapasztalatot, szinte azonnal használható tudást és sok élményt kapnak a hallgatóink. Nagyon szeretik a módszereinket és az oktatóinkat! Sőt, gyakran előfordul, hogy a gyakorlati képzés helyszínén leszerződtetik a rátermettebb hallgatókat, így egy jó munkahelyet is találnak a köreinkben."

Új szakmával jobb állást találhatunk!

Mutatunk néhány különösen érdekes, hasznos és keresett területet. Ízlelgessük őket kedvünkre, hiszen lehet, hogy magunktól nem is jutna eszünkbe, mondjuk cukrásznak menni, de annyira jó a kézügyességünk és az esztétikai érzékünk, hogy a legszükségesebb képességeink máris adottak hozzá!

Betekintés 6 izgalmas szakmai területbe!

1. VENDÉGLÁTÁS

Képzés típusa: pl. szakács, cukrász, pincér, vendéglátó-üzletvezető

Kinek való? Aki szereti a dinamikus, pörgős csapatmunkát, jól tud kommunikálni.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!A vendéglátás területén ilyen állásokat találhatunk!

2. ÉLELMISZERIPAR

Képzés típusa: pl. sörgyártó, sajtkészítő, gyümölcspálinka-gyártó

Kinek való? Aki szívvel-lélekkel képeskézműves termékeket alkotni; aki gondoskodó típus és emellett még kreatív is.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!Az élelmiszeripari állásokat itt találjuk!

3. GÉPÉSZET, ELEKTRONIKA

Képzés típusa: pl. gépi forgácsoló, CAD-CAM informatikus, CNC gépkezelő, PLC programozó

Kinek való? Aki analitikus, precíz, emellett képes a higgadt munkavégzésre; aki jól tűri a monotonitást is; akinek kiváló a kézügyessége és/vagy a térlátása.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!Gépészeti és elektronikai munkalehetőségekért kattintson!

4. AGRÁR

Képzés típusa: pl. aranykalászos gazda, halász, haltenyésztő, kertész

Kinek való? Aki nem szívesen görnyed egy irodában; aki szereti a természetet; és aki felelősségteljesen végzi a feladatát.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!Agrár területen ilyen állásajánlatokat találhatunk!

5. EGÉSZSÉGÜGY

Képzés típusa: pl. fogászati asszisztens, ápoló, egészségügyi assisztens, boncmester

Kinek való? Akinek kiemelten fontos a precizitás, a másokon való segítés és a higiénia.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!Ilyen egészségügyi munkákat kínálnak a Profession.hu-n!

6. MŰVÉSZET

Képzés típusa: pl. fotós, grafikus

Kinek való? Aki kreatív; akinek van kézügyessége; aki széles látókörrel rendelkezik; aki képes szárnyalni; és aki nem egy tankönyvből akar szakmát tanulni, hanem elsősorban az életből.

Milyen aktuális állásokat kínálnak?

Új szakmával jobb állást találhatunk!A művészeti állásokat itt találjuk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy láthatjuk, bármikor újrakezdhetjük, vagy éppen újratölthetjük a karrierünket, nem kell beleragadnunk abba az egybe, amivel elindultunk. Érdemes végiggondolnunk a fentieket, mert elképzelhető, hogy jelen pillanatban még elégedetten dolgozunk az adott munkakörünkben, de vajon mindig így lesz ez, életünk végéig?

Ambíciónktól függően, de azért egyetérthetünk abban, hogy a több lábon állás csak az előnyükre válik. Valóban, csak nyerhetünk azzal, ha kihasználjuk a szabadidőnket egy új szakma elsajátítására. Munkaidő után vagy hétvégén csípjünk le "én-időt", és tanuljunk egy új, izgalmas szakmát - akár már most szeptembertől!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, álláskeresés, szakképzés, szakma, hiányszakma