Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz, tartja a mondás, és különösen igaz ez akkor, ha éppen álláskeresési fázisban vagyunk. Az angol kommunikáció szintű ismerete ma már nem is kérdés az állásinterjúk többségén, ahogy a német vagy olasz, francia nyelv ismerete sem ritka.

Az álláskeresési periódus önmagában gyakran idegőrlő időszakát érdemes ritka, esetleg egzotikus nyelvek megismerésére fordítanunk, még akkor is, ha természetesen nem fogjuk néhány hét vagy hónap alatt tökéletesen elsajátítani a nyelvet. Vajon milyen nyelveknek van mostanában „keletje” a céges környezetben, és hogyan érdemes nekivágni?

Túl az angolon – a ritka nyelvek esélyesei

Szabad a piac

Az általunk megkérdezett munkaerő-piaci szakértő szerint elsősorban a szláv nyelvekre van kereslet, ami nem csoda, ha körbenézünk a minket körülvevő nemzeteken. Magyarország egy kis sziget a nagy szláv tengerben, és mivel számos vállalat működteti regionális ügyfélszolgálati központját nálunk, szinte lasszóval fogják a szlovákul, csehül, lengyelül vagy éppen horvátul, szlovénül beszélő kollégákat. A szláv nyelveket tárgyalva természetesen meg kell említenünk az oroszt is, ami bár sokakban vált ki ellenérzéseket a néhány évtizeddel ezelőtt még kötelezően tanult, pontosabban tanítani próbált mivolta miatt, ám roppant szerencsésnek mondhatja magát, aki mindezek ellenére bármilyen szinten elsajátította a hatalmas nemzet nyelvét.

A régiónkban erősen keresik még a skandináv nyelvek ismerőit is, a Profession oldalán is rendre találkozni lehet a svéd, dán vagy norvég nyelvismeretet kérő álláshirdetésekkel. Ugyanakkor elmondható, hogy aki az angolon kívül bármilyen nyelvet beszél, előnyökkel indul számos állás betöltéséért.

 

A cégek, vállalatok napjainkban egyre inkább élnek a szabadpiac nyújtotta lehetőségekkel, ezért tevékenységüket nem korlátozzák az ország határain belülre. Ez azt jelenti, hogy nem kizárólag ügyfélszolgálatos vagy kapcsolattartó munkát kaphatunk speciális nyelvismerettel, hanem például a pénzügyi, számviteli területen is kifizetődő a nyelvtanulásba ölt energia. Nem is beszélve a turisztikai szektorról vagy a külföldi tulajdonú, illetve érdekeltségű vállalatokról.

  Túl az angolon – a ritka nyelvek esélyesei  

Bármit, bármikor

Az idegen nyelv tanulásakor mindenképpen előny, ha egy másikon, jó esetben angolul jól megértetjük magunkat, hiszen a nyelvek struktúrája, nyelvtani szabályrendszere sok esetben mutat hasonlóságot, így nem az abszolút nulláról kell kezdenünk a tanulást, előző tapasztalatainkat felhasználhatjuk.

Két munkahely között, az álláskeresés időszakában tehát remek stratégia a nyelvtanulás, ami hasznos tevékenységgel is ellát bennünket, csökkenti a várakozás és tehetetlenség érzését, és akkor is hasznát vesszük friss ismereteinknek, ha végül éppen nem az adott nyelvvel sikerül elhelyezkednünk.

Az általunk megkérdezett nyelviskolai tanárok egybehangzó véleménye, hogy legalább 300 óra tanulás szükséges egy nyelv elsajátításához. Ez időigényes feladat és nem is olcsó, amennyiben tanárt fizetünk vagy tanfolyamra járunk, ám nem szabad elfelejteni, hogy időráfordítás nélkül, alacsony óraszámban lehetetlen használható tudást elérni. A hatékonyság érdekében mindenképpen érdemes kiscsoportos, legfeljebb tízfős oktatási csoportban tanulni, és körültekintően kell iskolát vagy tanárt is választani, ma már a legtöbb helyen rendelkezésre áll ingyenes próbaóra és szintfelmérés.

Az egzotikus nyelvek tanulásának előnyei között nem elhanyagolható, hogy akár az adott országban is vállalhatunk munkát, amennyiben világot látni támad kedvünk, vagy itthon nem találjuk meg a számításainkat. Azonban ne gondolja senki, hogy mondjuk, a portugállal csak koktélt keverhetünk Madeirán, hiszen a nemzetközi ügyfélszolgálati központokon túl multinacionális vállalatok, utazási irodák, fordítóirodák, külképviseletek és iparkamarák külföldi tagozatai is kapkodni fognak értünk.

 

A nyelvtanulás tehát a legjobb befektetés az álláskeresés időszakában is, elég csak rákeresni az ehhez köthető állásajánlatokra a Profession oldalán. Amikor pedig vállalásunkat siker koronázza, és magabiztosan használjuk az adott nyelvet, használjuk személyre szabott beállításainkat, továbbá kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést!

 

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala