Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerőpiacon tapasztalható strukturális problémák megoldását – mint például a szakképzett dolgozók hiánya, a munkaerő kivándorlása, illetve a betöltetlen állások növekvő száma - segítheti a távmunka terjedése. Így olyanok is dolgozhatnak, akik valamilyen okból otthonukhoz kötöttek. A távmunkában a munkavállalónak a vállalati központtól eltérő helyen biztosított egy olyan munkakörnyezet, ahol infokommunikációs eszközök segítségével teljes értékűen el tudja végezni feladatait – mondta Martis István, az állásportál ügyvezető igazgatója a Profession.hu Távmunka Meetup rendezvényén.

Az állásportál felmérésében résztvevők kétharmada arra panaszkodott, hogy kevés a távmunka.

A távmunka legfőbb előnyei:

- rugalmasság
- a közlekedésre fordított idő és pénz csökkenése
- segíti a munka és magánélet összehangolását
- növeli a munkavállalók önállóságát

A PROFESSION.HU-N ILYEN TÁVMUNKÁKAT TALÁLHATUNK.

Miért jó a távmunka?

Az ország egyes részein magas a munkanélküliek aránya, míg máshol munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. A nők foglalkoztatási aránya 15 százalékkal rosszabb a férfiaknál, és ebben jelentős szerepe van annak, hogy a gyerekvállalás után nagyon nehéz visszatérniük a munka világába. A megváltozott munkaképességű emberek pedig csupán 18 százaléka kap munkát. Ezekre a problémákra gyors és hatékony megoldást jelenthet a távmunka intézményének széleskörű bevezetése.

Több távmunkára lenne szükség

Azok a cégek, amelyeknél lehetőség van távmunkában dolgozni, több szempontból is jól járnak: a távmunka lojálisabbá teszi a dolgozókat, és könnyebb megtartani ezeket az embereket. Sőt a költségeket is csökkentheti egy vállalkozás, ha engedélyezi a dolgozóinak az otthoni munkavégzést!

A távmunka bevezetése nemcsak gazdasági szempontból lehet előnyös egy munkaadónak, hanem társadalmi érdekeket is szolgál. Sok olyan álláskereső próbál elhelyezkedni, akik más formában nem nagyon tudnának dolgozni: ilyenek a megváltozott munkaképességűek, a kisgyermekesek, illetve az ápolásra vagy állandó felügyeletre szoruló családtagjukat gondozó személyek.

Mi számít távmunkának?

A távmunka egy munkaszervezési forma, nem pedig egy munkakör vagy pozíció. Egy rugalmas munkaszervezési megoldásról van szó, amely azt jelenti, hogy vannak olyan munkafeladatok, amelyeket a központi irodától távol eső helyről (például otthon vagy épp egy kávézóban) is el tudjuk látni.

Távmunkát főleg a szellemi munkát végzők tudnak vállalni: a definíció szerint az infokommunikációs eszközökön keresztül, a munkáltató székhelyétől távol végzett munka sorolható ide.

A Munka törvénykönyve így szabályozza a távmunkavégzést (196-197 paragrafus):

- Rendszeresen a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzett munka.
- Számítástechnikai eszközzel dolgozik, elektronikusan továbbítja az elvégzett munkát a munkáltatónak.
- A munkaszerződésbe bele kell írni, hogy távmunkát végez a dolgozó.
- A számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használatának esetleges korlátozásáról meg kell állapodni – azaz kikötheti a munkaadó, hogy magáncélra nem használhatja a munkavállaló.
- Attól, hogy valaki távmunkás, még joga van belépni a cég területére, találkozhat a kollégáival.
- A távmunkás munkarendje kötetlen.

A RUGALMAS MUNKAVÉGZÉST KÍNÁLÓ ÁLLÁSOKAT ITT TALÁLJUK!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: távmunka, atipikus, rugalmas, állásajánlat, álláskeresés