414 300 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2013. decemberi zárónapon. Az előző hónaphoz képest 7,2 százalékkal (32 ezerrel), az előző év azonos hónapjához képest pedig 27,2 százalékkal (155 ezer fővel) csökkent a számuk.

Decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez képest pedig 6,3 százalék. A legkevesebb álláskereső Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Vas és Pest megyében volt - derül ki az NFSZ jelentéséből.

Tízből kilenc állás közmunka volt a munkaügyi központoknál

Az előző év azonos hónapjához képest a szakképzetleneknél 29,7 százalékos, míg a diplomások esetében is jelentős, 24,6 százalékos csökkenésről adott számot az NFSZ.

Az álláskeresők több mint egyharmada csak legfeljebb az általános iskolát végezte el, ők 159 300-an vannak. Középfokú iskolai végzettséggel 232 300, felsőfokú végzettséggel pedig 22 700 ember keres állást.

 Tízből kilenc állás közmunka volt a munkaügyi központoknál 

Pályakezdők, idősek, szakképzetlenek

A nyilvántartásban 52 300 pályakezdő szerepelt, az összes álláskereső 12,6 százaléka még nem dolgozott. A létszámuk az előző hónaphoz (12,1 százalékkal) és az előző év azonos hónapjához (21,8 százalékkal) képest is mérséklődött. Egyharmaduknak legfeljebb általános iskolai, ötödüknek szakiskolai, szakmunkásképző, 15 százalékuknak gimnáziumi végzettsége van. Majdnem negyedük szakközépiskolát, technikumot végzett, és mindössze 6 százalékuk diplomás.

Az álláskeresők közül 65 400-an 25 évesnél fiatalabbak, 103 900-an pedig már betöltötték az 50-et. A legtöbb állástalan fiatal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a legkevesebb a fővárosban él. Az idősebb korosztály jelenléte az álláskeresők között leginkább a fővárosra és Fejér megyére jellemző.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma csökkent az előző hónaphoz és az előző évhez képest is. 128 ezer ember legalább egy éve nem talál munkát.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 48,8 százalék volt.

Itt volt munka

2013 utolsó hónapjában a munkaadók összesen 81 100 üres álláshelyet jelentettek be. 10-ből 9 munka támogatott - például közmunka vagy a munkahelyvédelmi akcióterv keretében támogatható álláshely - volt. A már korábban bejelentett munkaerő-igényekkel együtt összesen 174 100 pozíciót kínáltak a munkaügyi központok. (Ebből 90 200-at nem sikerült betölteni a hónap végéig.)

A legtöbb támogatott munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben volt.

A nem támogatott álláshelyek száma 10 400 volt decemberben, 29 százalékkal több, mint egy éve. Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében kínálták a legtöbb munkát.

Elsősorban mechanikaigép-összeszerelőket, egyéb szolgáltatási és szállítási, illetve egyszerű ipari munkásokat, valamint bolti eladókat kerestek.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, közmunka, pályakezdő