Regisztrációs díj, irreálisan magas bér, hangzatos külföldi munka, vállalati e-mailcím helyett ingyenes levelezési rendszert használó elérhetőségek.

Ez csak néhány példa a hamis álláshirdetések özönéből, melyek az egyre növekvő számú tartósan munkanélküliek kétségbeesésére alapoznak.

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a kamu álláshirdetéseket? Erre ad választ Herczku Mónika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

1. Figyeljünk a részletekre!

Már a hirdetés külalakja is árulkodó lehet. Az ismétlődő helyesírási hibák, vagy a rossz felbontású céglogó általában amatőr csalókat jelez.

2. Gyanakodjunk, ha privát e-mail cím szerepel a hirdetésben!

Ha a jelentkezést gmail, freemail vagy más ingyenes levelezési címre kérik, rendüljön meg a bizalmunk és nyomozzunk egy kicsit, hogy valóban ki áll az álláshirdetés mögött.

3. Ne higgyünk a szemünknek!

Ha a meghirdetett pozíció piaci értékénél 30-50 százalékkal magasabb összeget kínálnak, kezeljük fenntartással. Bármennyire is szeretnénk, nem reális az otthonról végezhető adminisztratív munka havi nettó 200 ezer forintos fizetésért.

4. Soha ne utaljunk "regisztrációs díjat"!

Az EU-ban az állásközvetítők nem kérhetnek pénzt munkaközvetítésért, még regisztrációs díjat sem. Tehát az olyan utalások, mint a "fizessen 5000 forintot és küldünk információt" vagy "válaszborítékért tájékoztatjuk", esetleg "szállásdíj előleg" kétség kívül valótlan külföldi munkalehetőséget jeleznek.

A Facebookon erre már egy önkéntes csoport is szerveződött, a tagok rámutatnak például, hogy az "összetett irodai munka" valójában hálózatépítést takar, vagy az adott külföldi munkalehetőséget már jó egy éve adták fel.

5. Mérjük fel leendő munkaadónk igényeit!

Gyanús az a "remek" külföldi munkalehetőség is, amelyhez nem kérnek képzettséget, szaktudást vagy nyelvtudást. Nyelvtudás nélkül teljesen kiszolgáltatottak lennénk külföldön, végzettséget és szakmai tapasztalatot nem igénylő pozíciók pedig csak a gyakornokok és pályakezdők esetében indokoltak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Kutassunk több platformon!

Ha tudjuk a cég nevét, feltétlenül keressünk rá. A cég honlapja vagy Facebook oldala segíthet, általában ellenőrizhetjük, van-e épp üresedés náluk. Előfordul, hogy a cég hirdetésével versenytársainak üzen, a bővülés látszatát keltve, de valójában nincs is felvétel.

Újabb árulkodó jel, ha az oldalon nincs telefonszám. Nézzük át a vállalatról szóló híreket, egyéb találatokat is.

7. Menjünk biztosra, keressünk munkát online álláskereső portálon!

Az erre szakosodott, igényes online portálok cégpolitikájának része, hogy eleve nem kerülhetnek fel fizetős regisztrációhoz kötött hirdetések. Gyanú esetén a felhasználók panaszait minden esetben kivizsgálják; első lépésként a cégek pontosíthatják a félrevezető megfogalmazást, további panasz esetén leveszik az ajánlatot.

A szándékos félrevezetés mellett természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor csak hanyagság miatt fordítunk felesleges időt a jelentkezésre. Mindig ellenőrizzük a feladás időpontját, mert a kisebb munkakereső oldalakon gyakran több hónapos hirdetésekkel találkozhatunk. Ilyen felületeken egyeztessük a feladott szöveg tartalmát is a keresési paramétereinkkel, ezzel is elkerülve a rendszer hibáiból adódó félreértéseket.