Amerikában teljesen természetes, hogy apa vagy anya új állása miatt akár több száz kilométerrel odébb költözik az egész család. Könnyű nekik, mondhatjuk, hiszen a legtöbben csak bérlik a lakásukat, nem kell rögtön egy lakáseladási mizériát is a nyakukba venniük. Nálunk ennek nem igazán van hagyománya, és nemcsak a lakásbérleti megoldástól való idegenkedés az egyetlen ok - bár való igaz, hogy erősen visszahúzó tényező lehet ez is még a legígéretesebb álláslehetőségek esetén is.

Körképünkben arra kerestük a választ: vajon ki hogyan döntene, ha felkínálnának neki egy igazán vonzó új állást, ami akár 100-200 kilométerre esik a lakhelyétől! Nézzük a válaszokat!

"Először is: ha tényleg egy igazán jó lehetőséget kapnék, biztosan váltanék. Meg aztán ott a három hónapos próbaidő, addig úgyis ingáznék, aztán utána meglátom, érdemes-e átköltöznöm egy másik városba. Autópályán közlekedve manapság nem olyan vészesek ezek a távolságok, és menet közben több telefont el lehet intézni. Nálam ez működne."

Péter, 32, értékesítési munkatárs

"Ebben saját tapasztalatom van, mert én már váltottam lakhelyet egy sokkal jobban fizető állásért: Hajdúszoboszlóról átköltöztem Győrbe, és abszolút nem bántam meg! Fejlesztőként dolgozom egy stabil cégnél, megbecsülik a munkám - és nemcsak vállveregetéssel, hanem anyagilag is. Távmunkában is dolgozhattam volna, de az a magányos farkasoknak való, én azt nem sokáig bírom. És ki tudja, lehet, hogy nemsokára Ausztriába települök át, már kaptam két igen jó ajánlatot is."

Tamás, 28, programozó fejlesztő

Távoli munkahely: bejárás vagy költözés?

"Hát, mi biztosan nem költöznénk ilyen messzire egy állásért! Inkább tovább keresnék a saját lakhelyem környékén. Szerintem olyan 30-50 kilométeres körzetben még teljesen normális a bejárás, de mondjuk, egy Szeged-Budapest távolságot biztosan nem vállalnék be nap mint nap. A férjem munkája eléggé Szegedhez köt minket, így az egész család költöztetése is kizárt."

Anita, 42, könyvelő

"Én mennék azonnal! Négy hónapja keresek állást, és már nagyon szeretnék újra dolgozni. Mivel most is albérletben lakom, nem okozna nagy gondot lakóhelyet váltani. Raktárosként dolgoztam korábban évekig, most is hasonló állást keresek. Számomra fontosabb, hogy egy eredményes és korrekt cégnél dolgozhassak, mint az, hogy melyik megyében van éppen a telephelye..."

Ottó, 33, álláskereső

Változó, ki hogyan élné meg ezt a fordulatot. Azonban ha jelenleg mi magunk sem tudnánk lakóhelyünktől távolabb eső új munkahelyben gondolkodni, érdemes újra végignézni, milyen lehetőségeket kínálnak más megyékben is. Egyáltalán nem kell abban a városban megöregednünk, ahol mondjuk pályakezdőként elindult a szakmai karrierünk. Sokkal több lehetőséget és tapasztalatot szerezhetünk, ha új munkakultúrában, új technológiák és módszerek mentén és többféle szempontból is megújítjuk a környezetünket.

A mobilitásra való hajlandóság nagy kincs lehet egy-egy állásinterjún, nézzünk körbe alaposabban. Segítségül itt egy TOP 10-es településlista a friss, megpályázható állások száma alapján:

1. Budapest- több mint 4000 új állás!

2. Győr- közel 150 állás!

3. Debrecen - több mint 100 állás!

4. Budaörs - közel 100 állás!

5. Székesfehérvár - közel 100 állás!

6. Kecskemét - több mint 80 állás!

7. Szeged - több mint 60 állás!

8. Miskolc - több mint 60 állás!

9. Pécs - több mint 60 állás!

10. Tatabánya - közel 50 állás!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy látjuk, álláshirdetések százai jelennek meg nap, mint nap, és lehet, hogy most egy új lakóhelyet is érdemes keresnünk a szakmai továbblépés érdekében. Ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is kell! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, költözés, migráció, távmunka, álláskeresés