Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A ledolgozott órák száma jóval túlszárnyalja a munkaszerződésben foglaltakat, és a magyarok fele extra pénzért hajlandó lenne még több túlórát vállalni - derült ki a Randstad Award 2016-os kutatásból, melyben több mint 4000 ember vett részt.

Főként a gyártásban foglalkoztatottak, illetve a vezetők hajszolják magukat, ők átlagosan heti 45 órát töltenek munkával.

"Nemrég léptettek elő, megkaptam álmaim állását. Úgy érzem, bizonyítanom kell a cégvezetésnek, hogy jól döntöttek, amikor engem választottak erre a vezetői pozícióra. Tudom, hogy sok munkával és felelősséggel jár a munkám, ezért nem akarok és nem is tudok lazítani. Esténként, amikor a párom lefekszik aludni, még néhány órát dolgozom. Én erre nem túlóraként tekintek, mert úgy érzem, soha nem szabad abbahagynom, állandóan képben kell lennem. Sokkal nyugodtabban alszom, ha látom, hogy minden rendben van” – mesélte lapunknak Norbert, aki egy nemzetközi cég értékesítési vezetőjeként dolgozik.

A kutatás szerint a munkavállalók közül egyedül a menedzsereknél elégedett a többség az időbeosztásával, őket még a jövedelem-kiegészítés vagy az előrelépési lehetőség sem bírná több munkára.

Sokat túlóráznak a magyarok

A munkavállalók mindössze 5 százaléka mondana le fizetése egy részéről több időért cserébe, ők elsősorban a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzése, illetve a stressz csökkentése érdekében választanák a kevesebb munkaórát, de a több pihenés és a gyerekekkel való közös programok is fontos tényezők.

"Volt, hogy késő estig, illetve szombaton is dolgoznunk kellett, olyan sok volt a munka, és sürgetett a határidő – panaszolta Erzsébet. – A főnököm túl sokat vállalt, nem vett fel elég embert a könyvelő céghez, ráadásul azt sem nézte jó szemmel, hogy magánéletünk is van. Én ráadásul eléggé speciális eset vagyok, ugyanis egyedül nevelem a három kisgyerekemet. Amikor szóvá tettem, hogy hétvégén nem az irodában szeretnék lenni, vagy pedig, ha tényleg kötelező a túlóra, akkor be kell vinnem magammal a gyerekeket, mert nincs kire bíznom őket, nem tetszett a főnökömnek. Megkérdezte tőlem, hogy mi a fontos számomra: a munka vagy a gyerekeim. Persze hogy rávágtam, hogy a gyerekek! Egy hét múlva elbocsátott, azzal az indokkal, hogy nem lehet rám számítani.”

A kutatásból az is kiderült, hogy a rugalmas munkarendet a megkérdezettek többsége előnyben részesítené a megszokott 8 órával szemben.

Elsősorban a menedzserek és a magasan képzettek keresik a rugalmas lehetőségeket, a hetente variálható munkanapokat ugyanakkor a gyártósoron dolgozók preferálnák leginkább.

ÍME AZOK AZ ÁLLÁSAJÁNLATOK, AHOL LEHETŐSÉG VAN A TÚLÓRÁRA!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, munkahely, túlóra, állás, munkaidő, rugalmas