22 ezer informatikus hiányzik Magyarországról az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) kutatása szerint. Informatikai területen tartós probléma a szakemberhiány, és a munkaadók egyre nehezebben tudják majd betölteni az álláshelyeket. Fokozódik a verseny a tehetségek iránt a szektorra jellemző gyors növekedés miatt.

Magyarországon az információs és kommunikációs technológiák szektora az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, a hazai GDP 10-12 százalékát adja. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években 4,5 százalékos bővülés jellemezte az iparágat, és ez volt az egyetlen szektor, amely a válság időszakában is növekedni tudott. A fejlődésnek csak az szabhat gátat, hogy kevesen vannak, hiányoznak a jól képzett szakemberek.

Sok ezer informatikus hiányzik

Íme az informatikusoknak kínált állások!

- Az összes IT-állás ITT található!

- Az IT fejlesztés, programozás terület állásajánlatait itt böngészhetjük.

- IT-üzemeltetés és telekommunikáció területén pedig ilyen munkák közül válogathatunk.

- Fejlesztőknek, programozóknak ilyen állásokat kínálnak, projektmenedzsment területre is keresnek informatikusokat.

- Keresnek IT-tanácsadókat, tesztmérnököket, rendszertervezőket is, emellett adatbázis szakértők, IT-tanácsadók és elemzők, valamint rendszerintegrátorok és tesztmérnökök is rengeteg állást találhatnak.

- Az állások többségéhez elengedhetetlen az angoltudás. Részletek >>>

- Akár távmunkában is dolgozhatunk.

- Időszakos és részmunkaidős állásokat is kínálnak.

- A legjobban fizető állások között ilyen informatikai pozíciókat találunk.

- Vezetői állásokat itt kereshetünk.

- Gyakornoki helyeket és diákmunkát is találhatunk.

- Nyolcszáznál is több IT-szakembert Budapesten vennének fel a munkaadók, de  Pest megyébe is sok jelentkezőt várnak.

- Külföldi munkákat is kínálnak! Részletek >>>

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Toborzási praktikák

"Ma Magyarországon egyre erőteljesebb a munkaerőpiaci verseny a legkiválóbb informatikus szakemberekért. Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, és sok esetben nem is a bér a döntő szempont. A többi szakmához képest mások a munkát keresők szempontjai. Azt tapasztaljuk, hogy a pályázók számára inspiráló, ha komplex technológiai probléma megoldásán dolgozhatnak, és ötletük beépülhet a termékbe. A legjobbak szenvedélyesen keresik az izgalmas, már-már megoldhatatlan feladatokat, hiszen ezek révén fejlődhetnek tovább. A legjobb szakembereknek szenvedélye a programozás, előnyben részesítik azt a munkalehetőséget, ahol szintén ezzel a szemlélettel találkoznak. Jellemző, hogy egy-egy programozói verseny is számos fejlesztőt mozgat meg" - foglalta össze tapasztalatait a toborzással kapcsolatban Magyari Andrea, az iGO Navigációt fejlesztő NNG Kft. HR igazgatója.

Az magyarországi SAP kapacitásbővítés mellett döntött tavaly szeptemberben, ennek értelmében közel 100 fő felvételével számolnak. A cégnél masszív létszámnövekedés indult el az elmúlt években: míg 2013-ban 500 fő dolgozott a szoftvercégnél, 2015 őszén már több mint 700, magas hozzáadott értéket előállító munkatársat foglalkoztatnak budapesti irodáikban. A létszámbővülés jelentős részét eddig fiatal szakemberek adták, a vállalat minél korábban igyekszik megtalálni a tehetségeket, bár ők is érzik, jelentős a kereslet irántuk. Az SAP nyitott az Y generáció fele. A hagyományos egyetemi együttműködéseken túl olyan programokat is elindítottak, melyekben például több hónapos nemzetközi tanulmányúton, képzésen vehet részt a tehetség, mielőtt elkezdődne az "igazi" munkája - olvashatjuk a cég közleményében.

HASZNOS TIPPEK: ÍGY JELENTKEZZÜNK PROGRAMOZÓI ÁLLÁSOKRA!

"Magyarország számára jelentős gazdasági lehetőséget ad a technológia fejlődése, melyben a fiatalok kulcsszerepet játszanak. Ha részt veszünk abban a digitális átalakulásban, amelyre külföldön sokan negyedik ipari forradalomként hivatkoznak, fenntarthatjuk, megnövelhetjük az ország versenyképességét a régióban"- mondta Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. 

Sok informatikus menne külföldre

Az informatikusok 63 százaléka menne külföldre egy állást kedvéért - derült ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu korábbi közös kutatásából.

Az IT-szakemberek körében a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62%), legnépszerűbb városnak Zürich (38%) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42%). Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb város, a válaszadók csaknem negyede (23%) élne szívesen a bajor fővárosban.

Az informatikusok majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók 77 százaléka jelenleg is alkalmazásban áll.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, állásajánlat, álláskeresés, programozó, fejlesztő, IT, informatikus