Egy 2012-ben végzett európai uniós felmérés szerint a magyar lakosság mindössze 35 százaléka beszél egy idegen nyelvet, ezzel az aránnyal az uniós rangsor végén kullogunk. Abban is sereghajtók vagyunk, hogy a lakosság alig 13 százaléka beszél két idegen nyelvet.

A magyarok 71 százaléka szerint a nyelvtudás legfőbb előnye, hogy külföldön dolgozhatnak, és 56 százalékuk úgy gondolja, hogy ezáltal jobb munkát kaphat Magyarországon.

A magyarok nyelvtudása nem kielégítő, ennek oka nem kizárólag az oktatási rendszerben keresendő, hanem a nyelvünk elszigeteltségében is. A munkaadók azonban ezzel nem foglalkoznak: a legtöbb állásajánlat szövegében szerepel az az igény, hogy a leendő munkatárs beszéljen valamilyen idegen nyelven. Egyre gyakoribb az is, hogy a világnyelvek mellé egy "egzotikus nyelv" ismeretét is elvárják.

A legkelendőbb nyelvek a munkaerőpiacon

Az idegennyelv-tudás jelentősége a kisebb országok polgárai esetében különösen nagy. A munkaerőpiacon eladható tudásnak Magyarországon is egyre fontosabb része a nyelvismeret. Nemcsak az EU-n belüli munkavállalás, mobilitás, hanem a multinacionális cégek magyarországi jelenléte miatt is nélkülözhetetlenné vált.

Íme az állásajánlatok, amelyekhez nyelvtudást kérnek:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. angol (3500-nál több állásajánlat)
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. német (1000-nél több állásajánlat
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. francia (150 állásajánlat
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. olasz (77 állásajánlat
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. spanyol (57 állásajánlat

A munkaadók például nagyon sok cseh, lengyel, szlovák vagy épp norvég, holland, svéd nyelvtudású dolgozót keresnek. Újra népszerű az orosz nyelv is, illetve a keleti - arab, japán, kínai - nyelvet beszélők is nagy előnnyel indulnak az állásvadászatban.

Sok ezer álláshoz kell a nyelvtudás!

Az Eurobarometer felmérése szerint a lakosság 30 százaléka nem szeretne nyelvet tanulni vagy a meglévő nyelvtudását fejleszteni. Így nem véletlen, hogy társalgási szinten a magyaroknak csak az ötöde beszél angolul, 18 százalék németül, 3-3 százalék franciául és oroszul, míg spanyolul csupán 1 százalék. A tévénézők csupán 27 százaléka preferálja a feliratot a külföldi filmeken, míg 72 százalék inkább a szinkronizált programokat kedveli.

Nyelvoktatás az EU-ban

A nyelvi sokféleség nagyon fontos, hiszen az idegen nyelvek ismerete nagyon nagy előnyt jelent a munkakeresésben - olvashatjuk az Eurostat 2013-as évkönyvében. Az Európai Unióhoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozott közép- és kelet-európai tagállamokban korábban a kötelező idegen nyelv az általános iskolákban. Ez a helyzet gyorsan változott, és manapság a diákok sok nyelv közül választhatnak. Ennek ellenére a legtöbb országban a fiatalok több mint fele angolul tanul.

A középfokú oktatásban a diákok mintegy 93,8 százaléka tanul angolt (mint idegen nyelvet), míg a valamivel kevesebb mint egynegyedük (23 százalék) francia, valamint 21 százalékuk német nyelvet. Érdekes adat, hogy a cseh és a luxemburgi fiataloknak 100 százaléka kettő vagy ennél több idegen nyelvet tanítnak a középiskolában.

Már több évtizede kötelező legalább egy idegen nyelv tanítása az iskolákban. 2002-ben az Európai Tanács azt javasolta, hogy legalább két idegen nyelvet kellene tanítani, és azt is nagyon fiatal korban elkezdve. Ez az ajánlás különböző mértékben valósult meg a tagállamokban, általában a középiskolákban kezdenek egy második idegen nyelvet tanulni a diákok.

Miért jó az idegen nyelv?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Az EU társadalma multikulturális, ezért ahhoz, hogy megértsük a más tagállamokban élő embereket, szükség van egy közös nyelv ismeretére.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Aki beszél idegen nyelven, az több szempontból is előnyt élvez a munkaerőpiacon: nemcsak a saját országában talál könnyebben állást, hanem bármelyik tagállamban vállalhat munkát. Nyelvtudás nélkül azonban sokkal nehezebben találhatunk külföldi munkát.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Az EU közös piaca is zárva marad azon vállalkozások előtt, amelyeket a nyelvi korlátok akadályoznak.

Minden a nyelvtanulásról

Ismét megrendezik a Nyelvparádé kiállítást péntektől vasárnapig (szeptember 12-14., 10 és 18 óra között) a fővárosban, a Millenárison. Az ingyenesen látogatható eseményen itthoni és külföldi nyelvtanfolyamok, nyelvkönyvek, segédanyagok, külföldi munkalehetőségek, kipróbálható nyelvvizsgák, ízelítő nyelvórák és alternatív nyelvtanulási módszerek sokasága közül választhatnak a látogatók.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A már hagyományosnak mondható társrendezvények - az Afrikai Napok és a Latin-amerikai Napok - színes kulturális kavalkáddal várják az érdeklődőket a Millenáris D épületében - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A szervezők emellett az angol nyelv elsajátításához szeretnének kedvet teremteni a "Magyarország angolul tanul" országos játékkal, melyen naponta öt - e-mailen küldött - kifejezést kell megtanulniuk a játékosoknak. Az egy hónapon át tartó nyelvi kihívásra - melyen kuponfüzetet kaphatnak, illetve értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők - már lehet jelentkezni a jatek.nyelvparade.hu honlapon, illetve a Nyelvparádé kiállításon is regisztrálhatnak a játékosok. A jelentkezési határidő vasárnap éjfél.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, nyelvtudás, tanulás, képzés, külföldi munka