Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Két év után megismételte az online álláskeresői piacot feltérképező 1200 főn végzett, reprezentatív kutatását a Profession.hu és az NRC. A piacvezető állásportál egy online adatfelvétel során arra volt kíváncsi, hogy a 18-49 év közötti, legalább hetente egyszer internetező felhasználók hogyan és hol keresnek elsősorban munkát: melyek az állásokkal kapcsolatos elvárásaik és milyenek az álláskeresési szokásaik.

Megváltoztak az álláskeresési módszerek: állást a netről

Az internet mint álláskeresési forrás népszerűsége lendületesen nő, jellemzően a sajtó kárára. Mára már a megkérdezettek 70 százaléka keresett online állást, de legalábbis tervezte azt. Budapesten az internetes penetráció, falun pedig az egyéb csatornák hiánya ösztönzi az online álláskeresést.

Alkalmazott álláskeresési módszer

A Profession.hu és az NRC 2010-es kutatása szerint - a két évvel ezelőtti felméréshez képest - a netes álláshirdetés mint módszer beérte az ismerősi körben való érdeklődést. Érdekesen ítélik meg a megkérdezettek a különböző módszereket: míg az internetes lehetőséget értelemszerűen kényelmesnek és gyorsnak tartják, addig meglepő, de az ismerősi, baráti vonalat már nem tartják kiemelkedően hatékonynak.

Már nem vonzó a pénzügyi szektor

A válság átrendeződést hozott a vonzó ágazatok tekintetében. A pénzügyi szektor és a vendéglátóipar visszaesett, míg a nagy nyertes az internet/adatfeldolgozás, kiskereskedelem és a szállítmányozás. Mindez a gazdasági folyamatok mellett arra utal, hogy keresettebbek lettek az alacsonyabb végzettséget kívánó állások.

Stabil munkahely, jövedelem, jó légkör: ezek számítanak

A munkahellyel kapcsolatos elvárások szinte semmit sem változtak az elmúlt két évben: a stabilitás, a jövedelem és a jó légkör kiemelkedően fontos - a többi már csak akkor, ha e három elvárás teljesül. Vagyis a válság érdemben nem változtatott a keresett munkahely legfontosabb jellemzőin.
A „kiegészítő paraméterek", mint a képzés, vagy a kihívások, inkább a magasabb végzettségűek számára fontosak. A fiatalok jóval fontosabbnak tartják a karrierlehetőségeket, míg az idősebbeket ez már kevésbé motiválja.

Álláskereséskor preferált ágazat

Költöznénk a jobb állásért

Ami a mobilitást illeti, vegyes képet mutat a felmérés. Jelenleg néhány buszmegállót, pár perces autózást jelent a munkába járás a dolgozók 47 százalékának. A válaszadók 43 százaléka azonban akár 21-50 km-t is hajlandó lenne utazni a munkahelyére; minden negyedik megkérdezett pedig ezt meg is teszi, hiszen több mint 20 km-t kell megtennie a lakhelyétől a munkahelyéig.

Kézenfekvőnek tűnik az adat, miszerint azok hajlandóak a legmesszebbre járni, akiknek helyben a legkevesebb lehetőségük van; a falun élők 55 százaléka hajlandó akár 21-50 km-t is utazni, csak, hogy munkához jusson. A budapestiek sokkal inkább „röghöz kötöttek": inkább maradnának a fővárosban vagy környékén. A mobilitási hajlandóság nem változott 2008-hoz képest, de elég magas; a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy elköltözne egy új állásért.

A Profession.hu a legjobban teljesítő oldal

A Profession.hu és az NRC kutatása kitért az internetes állásoldalak ismertségére, a velük való elégedettségre, valamint használatuk főbb paramétereire is.
A Profession.hu elégedettségben, látogatási gyakoriságban és használatban is a többi hasonló oldal felett teljesít. Támogatott említésben (vagyis amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani) kimagaslóan vezet a Profession.hu, 77 százalékkal.

A teljes kutatási anyag belépést követően letölthető innen: https://www.profession.hu/hu/munkaado/home