Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jövő mérnökeiért szövetség szerint rugalmasabbá kell tenni a duális képzést, a vállalatok bekapcsolódása érdekében kézzel fogható ösztönzőket kell beépíteni a rendszerbe - áll az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) által a duális képzés sikerességének növelésére kidolgozott javaslatcsomagban, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárságának is átadtak.

Bár a duális képzés első tapasztalatai részben pozitívak, főként annak újszerűsége és gyakorlatorientáltsága miatt, a merev szabályozás nehezíti a koncepció megvalósítását – véli a szövetség. A jelenlegi modell keretei között a különböző iparágak és felsőoktatási képzési területek szakmai sajátosságai számos esetben lehetnek akadályai a duális képzés bevezetésének.

Íme a mérnököknek szóló állásajánlatok!

- Mérnökök ilyen munkalehetőségek közül válogathatnak, csaknem 800 pozíciót találhatunk a Profession.hu-n.

- Gépészmérnököknek, villamosmérnököknek, minőségbiztosítási mérnököknek, elektromérnököknek, vegyészmérnököknek rengeteg állást kínálnak, de a speciális mérnöki területeken is sok pozíciót találhatunk.

- Építészmérnököknek, építőmérnököknek ilyen állásokat kínálnak.

- Projektmenedzsment területre is keresnek mérnököket. 

- Vezetők jelentkezését is várják

- Időszakos munkákat és részmunkaidős állásokat is kínálnak.

- Megváltozott munkaképességű mérnökök ilyen állásokat találhatnak. 

- Angol vagy német nyelvismeret szükséges sok pozícióhoz.

- Pályakezdőket is várnak a munkaadók

- Gyakornoki helyeket is találhatunk. 

- A legtöbb szakembert Budapesten vennék fel. 

- Külföldi munkákat is kínálnak.

Rengeteg mérnöknek kínálnak állást

Így alakítanák át a mérnökképzést

A duális hallgatók száma után a cégek sávos adókedvezményben részesülnének, ezáltal a vállalati mentorok kieső ideje, a számukra fizetendő plusz juttatások nem a cégeket terhelnék.

Duális képzési központok létrehozása, amelyek a képzésben részt vevő vállalatok és felsőoktatási intézmények számára lehetőséget biztosít arra, hogy az intézmények közötti kapcsolatépítés, a koordináció, módszertani fejlesztések, továbbképzések, felkészítések és tudásmegosztás megvalósuljon

Többféle modellt vagy modellváltozatot kell alkalmazni, az iparági és szakmai sajátosságok, valamint a képzők szempontjainak és a felsőoktatási képzési környezet sajátosságainak figyelembe vételével, mindezt úgy, hogy továbbra is meghatározó marad a vállalatnál folyó, munkába ágyazott tanulás.

A közoktatásnak is változni kell

Az EJMSZ szerint növelni kell a közoktatás teljesítményét a természettudományi, műszaki és informatikai, valamint a matematika területén – hogy megfelelő alapokkal induljanak neki a felsőoktatási képzéseknek a fiatalok.

Ehhez nagyon fontos lenne annak a megvalósítása, hogy a közoktatásban "élmény alapúan” oktassák a természettudományos ismereteket, fejlesszék a képességeket, emellett legyen gyakorlatorientált, készítsen fel a problémamegoldásra és adjon önbizalmat a diákoknak.

ÍME 7 TIPP ÁLLÁSINTERJÚRA KÉSZÜLŐ MÉRNÖKÖKNEK.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: mérnök, hiányszakma, álláskeresés, állásajánlat, képzés, oktatás, duális