Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Magyarországon közvetlenül a recesszió számlájára közel 50.000 munkahelyet írhatunk, ami a valóságban, a bejelentés nélkül, illetve alkalmilag foglalkoztatottakkal együtt, akár a duplája is lehet.

Dominóelv

A megszűnt munkahelyek, befagyasztott bevételeket jelentenek, ami fogyasztás csökkenést eredményezett. A háztartások kiadásai, összességében közel 8 százalékkal csökkentek, sokkal intenzívebben, mint az előző negyedévben.

A természetbeni juttatások ennél kisebb mértékben maradtak el az előző év azonos időszakához képest, ezek következményekén a háztartások végső fogyasztása az Ecostat számításai szerint 6 százalékkal mérséklődtek. Ennek hatásai a szolgáltató-iparon és a kereskedelemre szakosodott vállalkozásokon csattantak, akik szintén elbocsátásokkal reagáltak a bevételeik megcsappanására.

A bruttó hazai termék ennek értelmében 2009 első negyedévében közel 7 százalékkal csökkent, de a szakemberek, a második és harmadik negyedévben még nagyobb mértékű visszaeséssel kalkulálnak.

Munkaerőpiac


Közel a vége, visszatér a bizalom

A nemzetközi szervezetek jelenlegi előrejelzései szerint 2009 második felében már érződni fog a legnagyobb súlyú, az országok gazdaságaiban bevezetett élénkítő intézkedések pozitív hatása. Ezek alapján jövőre a magyar gazdaságra vonatkozóan már nem feltétlenül kell további elbocsátásokkal számolni.

A családok közvetlenül a bőrükön érzik a világgazdasági válság következményeit, mert anyagi helyzetük az utóbbi időben gyorsan romlott, többségük - a közvélemény kutatók szerint - rövidtávon további rosszabbodással kalkulál. Ám az ország jövőbeni gazdasági helyzetére és a munkanélküliség alakulására vonatkozó vélemények javultak, mondhatni a lakosság pesszimizmusa lanyhul. 

Harsányi Szilvia a Manpower Tanácsadó - cégcsoport közvetítési üzletág vezetője arról számolt be, hogy a válság következtében a cégek munkaerő felvétele csökkent, betöltendő álláshelyeik mennyisége - értelemszerűen - megfogyatkozott, de az utóbbi hetekben a tendencia reménykeltő fordulatot vett. A foglalkoztatási piramis alján elhelyezkedő munkaerő-kölcsönzés fellendült. Ebben a szegmensben tizenöt-húsz százalékos erősödést regisztráltak, ami némi optimizmussal jelentheti, hogy közeledünk a válság, várva-várt végéhez. Amennyiben ez a jelenség tartóssá válik, egyértelműen hozza magával a többi foglalkoztatási típus iránti keresletet is.

Fotó: profimedia.hu