Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az otthoni munka néhány évvel ezelőtt még tabunak számított a munkaadók számára, és a munkavállalók többsége sem tudta elképzelni, hogy a teljesen szabadúszó vállalkozókon kívül ki engedhetné meg magának ezt a fajta munkavégzést.

Az utóbbi években azonban egyre több szektorban van lehetőségünk a rugalmas időbeosztásra, annak minden előnyével és hátrányával. Megkérdeztünk egy HR menedzsert és egy könyvelőt, ők hogyan élik meg a távmunkát, mik a tapasztalatok és hosszú távon fenntarthatónak látják-e a home office-t.

Enikő 3 évvel ezelőtt került olyan helyzetbe, hogy egy céges döntés következtében kipróbálhatta, milyen is az, amikor reggel nem kell „elindulnia” a munkahelyre. Egy könyvelőcég számviteli munkatársaként meggyőződése, hogy az irodában töltött munka között váltogatni lehetőség, de egyben kihívás is!

„Mindenkinek, aki ebben a munkakörben dolgozik, havi egy hét otthoni munka engedélyezett, ez öt munkanapot jelent, amit mi osztunk be annak megfelelően, hogy éppen mikor van olyan feladat, ami nem köt minket az irodához. Most is otthonról beszélek, hiszen semmi másra nincs szükségem, csak laptopra, az e-mailekhez való hozzáférésre és telefonra. Egy ötéves kisfiú anyukájaként rengeteget jelent nekem, hogy ezeken a napokon otthon lehetek. Persze látom a hátrányokat is: a munkahelyi szerver nem hozzáférhető otthonról, és érdekes módon a lakásom kényelmében még az irodainál is jobban belehajszolom magam a multitaskingba. Ki akarom használni az időt, így mindent egyszerre csinálok a főzéstől-mosástól kezdve a prezentáció készítésén át a videókonferenciáig! A főnök visszajelzése alapján nem rossz a rendszer, de fixálni fogjuk a napokat, hogy ki mikor lehet otthon, mert nem fordulhat elő, hogy az ügyfelek kéréseinek azért nem tudunk eleget tenni, mert nem vagyunk bent az irodában. Ha őszinte vagyok, akkor szerintem a távmunka előnyei és hátrányai a kollégák és a vállalat számára kiegyenlítik egymást. Többet pihenhetek otthon, ugyanakkor hatalmas önfegyelemre van szükségem ahhoz, hogy megtartsam a fókuszt.”

home office

Az előnyök és hátrányok arányával Zsolt, egy számítástechnikai cég magyar kirendeltségének HR-menedzsere is egyetért, aki szerint az IT-szektor mindig is élen járt a távmunkában és már akkor alkalmazta ezt, amikor más iparágakban még fehér holló volt az otthonról dolgozó munkatárs.

„Nem véletlenül vált gyakorlattá az IT-szektorban először az otthoni munka. Jellegéből kifolyólag elmélyülést, vagy önállóan végezhető feladatokat jelent. Nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog válni, ráadásul a távmunkát a legtöbben egyfajta jutalomként, engedményként élik meg, így jót tesz a lojalitásnak. Kevesen beszélnek róla, de céges szinten sokat spórolunk azzal, hogy a dolgozók egy részét kiszerveztük külsősnek. Kevesebbet vannak bent, ez által csökkent a rezsi, illetve az iroda amortizációja is alacsonyabb, és eleve kevesebb négyzetmétert kell bérelni. Az azonban már az első hetekben is látszott, hogy nem mindenkinek ideális ez a típusú munkavégzés. Ha nem működik jól a home office, annak egyértelmű jelei vannak: a kollégák elképesztő időpontokban jelentkeznek be, például hajnalban vagy késő éjszaka küldenek e-maileket. Világos, hogy a nap nagy részében nem a munkával voltak elfoglalva…”

Abban mindkét interjúalanyunk egyetértett, hogy a távmunka csak bizonyos személyiségtípusok számára ajánlatos.

Íme, a Profession.hu tippjei arra, ki az, akinek beválik a home office:

- Szeret sok időt egyedül tölteni.
- Motivált és dinamikus.
- Problémamegoldó: az otthoni munka során felmerülő technikai problémákra magunknak kell megoldást keresni és a felelősség is a miénk.
- Képes folyamatos ellenőrzés nélkül dolgozni.
- Képes kizárni a külvilágot: a lakás szinte hívogat arra, hogy mással foglalkozzunk, ha nem vagyunk képesek ennek ellenállni, nem való nekünk az otthoni munka.
- Jó kommunikációs képességekkel rendelkezik: kollégáival a távmunka során is fenntartja az aktív kommunikációt, nem szigetelődik el.
- Hatékonyan osztja be az idejét, erős a time menedzsmentje.

Amint a fentiekből is láthatjuk, az otthonról való munka számos cégnél lehetséges és a munkaadók, csakúgy mint az álláskeresők, sok esetben még csak most kezdik megtapasztalni, milyen sokféle munkakörben lehetséges ez a megoldás. Ha részmunkaidőben vagy távmunkában gondolkodunk, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését, hogy minél előbb lecsaphassunk a legjobb ajánlatokra.

 


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

 

    Címkék: részmunkaidő, távmunka, otthoni munka, rugalmas munkaidő