Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Abban mindenki egyetért, hogy az önéletrajzban nem az általános, semmit mondó kifejezéseket, hanem a konkrét eredményeinket, sikereinket kell hangsúlyozni. De mi számít annak? Mit jelent "eredményről" beszélni egy önéletrajzban?

Fontos, hogy megmutassuk, hogy korábbi munkaadóink hogyan profitáltak tevékenységünkből az ott töltött idő alatt.

Az alábbi lista segít abban, hogy egy kisebb szemléletváltás is rengeteget jelenthet, és nagyságrendekkel jobbá teheti a beadott pályázatot.

„Innovatív gondolkodás” helyett: megspórolt pénz

A cégek van úgy, hogy az álláshirdetésben az innovatív gondolkodás kifejezést írják, de valójában ez csupán előfeltétele annak, amire igazán vágynak: olyan ötletekkel és hozzáállással rendelkező munkavállalókra, akik időt vagy pénzt tudnak megspórolni a vállalatnak az által, hogy egyszerűsítik, ésszerűsítik a folyamatokat, vagy egyszerűen csak hatékonyabban tárgyalnak.

Profession tipp: Létrehoztunk egy olyan megállapodást, ami profitot hozott a cégnek? A meghatározott büdzsé 20 százalékát sikerült megspórolnunk a project végére? Határidő előtt befejeztük a munkát? Az ilyen vagy ehhez hasonló eredmények konkrét megemlítésére a felvételiztető felkapja a fejét, hiszen ha hasonlóan teljesítünk majd az új pozícióban is, azzal a vállalat jól jár.

 Így mutassuk be az eredményeinket! 

Munkaköri feladatok sikeres teljesítése” helyett: megoldott problémák

Minden megállapításunk, ami arra vonatkozik, hogy a minimum elvárásokat teljesítettük, teljesen felesleges, és csak foglalja a helyet. A munkaadó nem olyan kollégát keres, aki a munkaköri leírásba kapaszkodva próbálja megúszni a munkanapokat, hanem olyat, aki problémákat old meg, méghozzá ahogy és amilyen formában azok felmerülnek. Mindegy, milyen iparágban vagy pozícióban dolgozunk, nagy valószínűséggel problémát fogunk megoldani az ügyfeleink, a részvényesek, a vásárlók vagy kollégák számára.

Profession tipp: Könyvelőként hozzunk példát egy problémás ügyre, melyet sikerrel megoldottunk, de boltvezetőként akár arról is beszélhetünk, hogy milyen készlethiánnyal küzdöttünk és ezt hogyan tudtuk áthidalni úgy, hogy a vásárlók ebből minél kevesebbet érzékeljenek.

 „Pontos munkavégzés” helyett: megspórolt idő

Az idő a legfontosabb erőforrásunk, és egy nyolcórás munkakörben a munkaadó szeretné látni, hogy okosan gazdálkodunk vele. Ha olyan készségekkel, ötletekkel vagy munkamódszerrel rendelkezünk, amely jelentős időt spórol meg, vagy erőforrásokat szabadít fel, feltétlenül említsük meg. Az „idő” igen érzékeny pont a versenyszellemű üzleti szférában, így a jelölt, aki időt „ad”, azonnal a lista élére kerül.

Profession tipp: Emeljük ki az önéletrajzban mindazoknak a programoknak az ismeretét, amelyek gyorsabbá vagy hatékonyabbá tehetik a folyamatokat. Kiválóan kezeljük az Excel táblázatokat? Ismerünk egy olyan programot, ami automatikussá tesz egy munkafázist? Hozzunk rá példát!

„Csapatjátékos” helyett: segítség a kollégáknak

A csapatjátékos az egyik legelcsépeltebb kifejezés az önéletrajzban és használatát kerülni kell. Amire a munkaadó igazán vágyik, az egy olyan kolléga, aki megkönnyíti mások munkáját, elsimítja a folyamatokat és valódi együttműködésre sarkallja a többieket.

Profession tipp: emeljük ki az önéletrajzban, hogy korábbi munkahelyeinken hol álltunk a vállalati hierarchiában. Minél több ember munkája függött közvetlenül tőlünk, minél inkább kulcsszereplői voltunk a folyamatoknak, annál értékesebbnek fognak látni a felvételin.

 „Elégedett főnökök” helyett: elégedett ügyfelek

Az ügyfelek, kollégák, vásárlók és üzlettársak elégedettsége egyenlő a főnök elégedettségével. Minél előbb megértjük ezt az összefüggést, annál hatékonyabbak leszünk nemcsak az álláskeresésben, de a munkavégzésben is. Önéletrajzunkban ne arra fektessük a hangsúlyt, mikor kaptunk dicséretet feletteseinktől, mert azzal még önmagában nem bizonyítottunk semmit. Emeljük viszont ki, mikor díjaztak szakmai körökben, milyen független fórumokon ismerték el munkánkat és rögtön nagyságrendekkel megnöveltük esélyeinket.

Profession tipp: Személyes levélben köszönte meg az egyik jelentős üzleti partnercég vezérigazgatója a sikeres együttműködést egy projekt után? Szakmai díjat nyertünk? Interjút készített velünk egy hírportál vagy napilap? Említsük meg az önéletrajzban.

Nézzük át a fenti listát és finomítsuk tovább az önéletrajzot: ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át, illetve még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk!

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: önéletrajz, CV, felvételi, álláskeresés, eredmények, motiváció, karrierfejlesztés