Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elöljáróban elmondható, hogy ahogy „mérnök” nem létezik, úgy „fejlesztő” sem, hiszen minden szakterület más és más: mégis, ezek az általános érvényű tanácsok abban segítenek, hogy ne kövessünk el alapvető bakikat. Egyre többen szeretnének papírok nélkül, autodidakta módon megszerzett tudással elhelyezkedni, nekik szeretnénk segíteni az önéletrajz összeállításában.

Egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

Az álláskeresőnk:

Kovács Zsolt 24 éves székesfehérvári webfejlesztő, érettségijét a Kodolányi János Gimnáziumban szerezte, folyékonyan beszél angolul. A továbbtanulást a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment szakán kezdte meg, gazdasági informatika specializációt tervezett, de családi okok miatt (édesapja napi ápolásra szorult) 3 félév után otthagyta a képzést.

Már a gimnáziumban is készített egyszerűbb weboldalakat Joomla és Wordpress sablonok használatával, az otthon töltött időben pedig CMS-rendszerek és programnyelvek használatát sajátította el. Napjai egy részében online tanfolyamokat végzett, többek között megismerkedett a CodeAcademy Python és Java kurzusaival is. 8 hónappal később, amikor édesapja felgyógyult, már nem akarta folytatni a tanulást a felsőoktatás keretei között: úgy érezte, az otthoni tanulásba fektetett munka meghozta gyümölcsét. Előbb baráti szívességként készített honlapokat, később kisebb-nagyobb megrendelései is érkeztek.

Szabadidejében bolhapiacokra jár és videójáték-gyűjteményét bővíti, emellett szenvedélyes szakács – barátai és családtagjai legnagyobb örömére.

A megpályázott állások:

Bár Zsolt saját mikrovállalkozásával sem elégedetlen, szeretne csapatban dolgozni, és vonzzák az alkalmazotti státusszal járó előnyök is, ráadásul időnként hajlamos megfeledkezni a határidőkről, szüksége van némi „nógatásra”. Olyan munkát keres, ahol elég hetente 2-3 alkalommal bejárni és van lehetősége a szakmai fejlődésre. Egy székesfehérvári webfejlesztő céghez és egy budapesti startuphoz is beadta önéletrajzát.

Munkatapasztalatok:

Zsolt 16 éves kora óta dolgozott iskolaszövetkezeten keresztül változatos munkahelyeken, később pedig éjszakai árufeltöltést vállalt a fehérvári Tescoban. Szakmai tapasztalatait saját munkái adják: az elmúlt évben 15-20 weboldal került ki kezei közül, de leginkább a különböző netes fórumokon és közösségekben meghirdetett frontend kihívásokra adott megoldásaira büszke.

 

    Önéletrajz előtte és utána – A pályakezdő fejlesztő    

 

Az eredeti önéletrajzért kattintson ide. 

A felfrissített önéletrajzot itt tekintheti meg!

Mi változott?

A kevesebb több: hiába tűnik jó ötletnek pályakezdőként felsorolni minden munkatapasztalatunkat, szorítkozzunk a megpályázott állás szempontjából releváns pozíciókra. Mi a teendő, ha nincs ilyen? Írhatunk referenciamunkáinkról, olyan projektekről és diákversenyekről is, amelyek bármilyen módon kapcsolódnak a munkahelyhez.

Zsolt például kiveheti pályázati anyagából a diákmunkák tételes felsorolását, helyette megjelenhet az önéletrajzában még néhány elvégzett online kurzus is. Minden szakmai tudásunk kerüljön bele ebbe a dokumentumba (persze őszintén, tudásszintünknek megfelelően), ki tudja, melyik fél mondat, vagy kulcsszó ragadja majd meg a munkáltató figyelmét…

A nyelvtudásnál legyünk őszinték és praktikusak: a 2011-ben megszerzett középfokú angol nyelvvizsga nem ad választ arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban mennyire tudjuk használni a nyelvet. Ha folyékonyan beszélünk angolul, és nem okoznak gondot a szakmai fórumok sem, akkor messze meghaladtuk a középfokot, jelezzük bátran az önéletrajzunkban!

Formai szempontok:

Ragadjuk meg a lényeget, és tálaljuk könnyen áttekinthető, stílusos formában! Ehhez bátran válasszunk a profession.hu önéletrajz sablonjai közül: a pár percet igénybe vevő űrlap kitöltése után pdf-ben menthető cv-t kapunk. Miért fontos a pdf? Minden gépen ugyanúgy jelenik meg, és ha esetleg kicsit ügyetlenül is formáznánk a Word dokumentumot, erre a mentés után már nem fog fény derülni.

Örök tanács, hogy figyeljünk oda a helyesírásra! Ha úgy érezzük, vannak gyengeségeink ezen a területen, ne féljünk baráti segítséget kérni! A fejlesztőknél ez ritka hiba, de a biztonság kedvéért megemlítjük: lehetőleg ne használjunk a fájlnévben ékezetet, és mindig a nevünket is tartalmazó fájlnevű önéletrajzot küldjünk el.

       Önéletrajz előtte és utána – A pályakezdő fejlesztő       

A kész önéletrajzokról megkérdeztük a címzetteket is: kinek melyik tetszett, szívesen behívnák-e Zsoltot egy személyes interjúra?

Kinga, a startup cég projektmenedzsere:

„Az eredeti cv elég gyorsan elvesztette a figyelmemet: már a felénél jártam és még mindig csak a diákmunkákról volt szó… A második verzió már sokkal szimpatikusabb! Nálunk nagyon fontos az önképzésre és a fejlődésre való igény: támogatjuk minden eszközzel, de kell hozzá egy nyitott, érdeklődő hozzáállás, ami szerintem Zsoltnál adott. A kis személyes plusz is szimpatikus, azt kell hogy mondjam, a mi csapatunkban mindenki őrült kicsit a maga módján. Szerintem jól kijönnének Gáborral, a Commodore-gyűjtővel: még az is lehet, hogy új lelőhelyeket tudnának egymásnak ajánlani!”

Balázs, a webfejlesztő cég vezető fejlesztője:

„Az első verzión látszik, hogy még csak béta volt, örülök, hogy a tesztelésen kiestek a hibák! De komolyra fordítva a szót: akit mi keresünk, az 1-2 év frontend fejlesztésben szerzett szakmai tapasztalattal bír, adott látványtervek alapján képes elvégezni a rá bízott sitebuild feladatokat. Hagy némi kételyt bennem ez az önéletrajz és a referenciák, de egy interjú és egy gyakorlati feladat ezen még változtathat. Ha nem találunk tökéletes jelentkezőt, akkor szívesen behívom, mert egyébként jó tapasztalataink vannak azokkal a fejlesztőkkel, akik önszorgalomból tanultak bele a kódolásba.”

Renáta, a webfejlesztő cég HR-ese:

„Egyetértek Balázzsal, az átdolgozott önéletrajzzal sokkal jobbak Zsolt esélyei. A szakmai kérdésekben rájuk bízom a döntést, de azt megjegyezném, hogy a jelentkezőnk mellett szól, hogy korábban saját maga kezelte az ügyfeleit. Biztos vagyok benne, hogy az átadott honlapok több körben, módosításokkal készültek el, és ez azt is jelzi, hogy rugalmas, változtatásokra kész emberről van szó. A helyében ezt külön kiemelném az önéletrajzomban, hiszen ez egy nagyon fontos jó tulajdonság!”

Ebből is látszik, hogy mindig lehet tovább csiszolni a jelentkezésünket: az viszont abszolút siker, hogy mindkét munkáltató érdeklődést mutatott Zsolt iránt. Az önéletrajz minta egy nagyon jó sorvezető: ha azt akarjuk elérni, hogy érdekesek, emlékezetesek legyünk, és behívjanak állásinterjúra, akkor ne sajnáljuk az időt az átalakításához!

A Profession.hu önéletrajz-készítő felülete itt található!

Itt olvashatunk bővebben arról, hogy milyen a jó önéletrajz!

 A Profession.hu Facebook oldala

 A Profession.hu Instagram oldala