Cikksorozatunk befejező részében az önbizalom és a sikeresebb karrier szoros kapcsolatára világítunk rá. Ugyanis létezik egy nagyon egyszerű törvény, amelyet csupán szokássá kell tennünk, és működésbe lép. Ha több célt is kitűzünk magunk elé, ha több mindennel próbálkozunk, többféle tevékenységbe fogunk, és több lehetőséget aknázunk ki, akkor hihetetlen mértékben megnőnek az esélyeink a siker elérésére. Ebben sorsdöntő az önbizalomszintünk. És a "több" jelző, vagyis nem egyetlen lóra teszünk fel mindent, hanem növeljünk esélyeinket a több lábon állás irányába mozdulva.

Brian Tracy, a világszerte elismert önbizalom tréner szerint a siker legfőbb akadálya mindig a saját elménkben rejlik. Mármint ha beengedjük oda, vagy éppenséggel nem akarjuk kiűzni a negatív gondolatainkat.

Tulajdonképpen semmi köze és ráhatása nincs a sokat emlegetett körülményeknek és más embereknek az életünk alakulására. Nem ezek a tényezők hátráltatják sikereinket, hanem a gondolataink. Ezek közül is leginkább az, hogy félünk az ismeretlentől, a változástól. Ám a vállalkozó szemléletűek már jól tudják: valamit valamiért, és bizony a nagyobb sikerért nagyobb kockázatot is kell vállalni!

Éppen ezt tapasztalta meg Illés János is, aki ingatlanok értékesítésével foglalkozott hat éven át. Aztán jött egy lehetőség, lépett, és a siker sem maradt el! A fiatal férfi számára a kávézók világa, a vendéglátás, a jó hangulat és a finom ételek, italok közege sokkal közelebb áll, mint az eladó vagy kiadó lakások paramétereinek ecsetelése és az értékesítés. Amikor egy gyermekkori barátja munkanélkülivé vált, és kereste a továbblépést, egy nyári grillezés alkalmával jött az ötlet: nyissanak egy saját kávézót kézműves torták házhoz szállításával! János meglévő megtakarításai adták az induló tőkét, a barátja pedig a kétkezi munkáját tette bele a helyiség átalakításába, felújításába és ő intézi a beszerzést, kiszállítást.

Önbizalom-gyorstalpaló: 3 sorsfordító gondolat egy jobb állásért!

"Ha akkor nem mertem volna meglépni ezt - meséli János -, szerintem életem végéig bánnám. Úgy voltam vele, hogy átgondoltam, mennyi pénzt tudok befektetni, készítettem egy rövid, de őszinte üzleti tervet is, hogy mibe fog ez a későbbiekben még kerülni, mi kell hozzá, hogy sikeresek legyünk. És azt is kidolgoztam, hogy mi van akkor, ha mégsem jön össze. 12 hónapot adtam magunknak. Feketén-fehéren. Ezek így csupán számok a végére, de mögötte ott van az, hogy végre valóra válhat a legnagyobb álmom! Azzal foglalkozhatok, amiben igazán jó vagyok! Szívvel-lélekkel!"

És valóban: az optimizmus és az erős vágy a siker után elengedhetetlen, hogy eredmény koronázza erőfeszítéseinket.

Nézzük, mi az a 3 sorsdöntő gondolat, amivel mindez valóra váltható!

1. Teljes felelősséget kell vállalnunk önmagunkért és mindazért, akivé váltunk vagy válni fogunk.

2. El kell fogadnunk tényként, hogy igenis képesek vagyunk változtatni a helyzetünkön pusztán azzal, hogy fejlesztjük képességeinket és ismereteinket.

3. Világos célkitűzésekké kell formálnunk vágyainkat, és határidőket kell szabnunk hozzájuk, majd minden egyes nap ezek megvalósításán munkálkodjunk.

Azonban van még néhány tényező, amelyre érdemes a jövőben másképp néznünk. Az egyik a bölcsesség. Vagy akár "józan észnek" is hívhatjuk. Arisztotelész szerint a bölcsesség megszerzéséhez azonban először tapasztalatra kell szert tennünk. Majd időt hagyni arra, hogy értékeljük és végiggondoljuk a történteket, és leszűrjük a tanulságokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbben egészen egyszerűen lespórolják a döntéseik, tetteik kiértékelését. Miért? Mert ha hibás döntést hoztunk, nem szívesen foglalkozunk vele túl sokáig. Bánt bennünket a kudarc, csökken a hatására az - amúgy sem biztos, hogy túl szilárd - önbizalmunk, és legkevésbé szeretnénk ezt még másokkal is hosszasan megbeszélni. Főleg nem önmagunkkal.

Végezetül két fontos kérdés életünk 360 fokos boldogulása és sikeressége érdekében! Minden egyes tapasztalatunk után kérdezzük meg:

1. "Mi az, amiben helyesen jártam el?"
2. "És mit tennék másképp?"

Ilyen egyszerű és rövid kérdések ezek, melyek megválaszolására ne sajnáljuk az időt! Többszörösen megtérül, és karrierünk is sokkal lendületesebb és pozitívabb irányba fordulhat! Tartsuk nyitva a szemünket, figyeljük a lehetőségeket, és csapjunk le azonnal egy ígéretes álláshirdetésre! Hajrá!

Forrás: Brian Tracy: Önbizalom, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: önbizalom, önértékelés, énkép, álláskeresés, siker, karrier