A magyar munkaadók több mint egyharmadának nehézséget okoz, hogy megfelelő dolgozókat találjon. Szerintük a legnehezebb a megfelelő szakmunkások toborzása - derült ki a Manpower legutóbbi Tehetség Felméréséből.

Ugyanerre a következtetésre jutott a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet tanulmánya is: a vállalatok alig tudtak szakképzett fizikai munkásokat felvenni. A legkönnyebben az alap- és középfokú végzettséget igénylő szellemi munkaköröket tudták betölteni. Az is kiderült: minél nagyobb egy cég, annál nehezebben találtak szakembereket.

Ők a legkeresettebb fizikai munkások

A Profession.hu 2014 első negyedéves adatai szerint egyre több a diplomát nem igénylő online álláshirdetések száma. Most összesen csaknem ezer fizikai munka, szakmunka álláshirdetés között keresgélhetünk.

A legkeresettebb szakemberek:

- targoncavezető
- eladó
- betanított munkás
- gépkezelő
- operátor 
- gépszerelő 
- szakács 
- CNC-esztergályos vagy programozó 
- autószerelő 
- összeszerelő

A munkaadók tervei

Az NMH legfrissebb munkaerő-gazdálkodási felméréséből kiderült: a munkaadók 1900-zal több egyszerű ipari, építőipari és mezőgazdasági foglalkozású dolgozót akarnak felvenni, csaknem 1300-zal növelik majd a feldolgozóipari gépkezelők számát. Ezerrel növelnék az összeszerelők számát is, emellett sok állást kínálnak majd a fém- és villamosipari szakembereknek is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: fizikai munka, szakmunka, álláskeresés