Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyarországi munkáltatók 17 százaléka tervez elbocsátást 2012 második negyedévében és 14 százaléka számol munkaerő felvétellel, a különbségből számított Manpower munkaerő-piaci mutató mínusz 3 százalékon áll.

Az előző negyedéves felmérés szerint 2012 január-márciusra még a munkaadók 22 százaléka tervezett elbocsátást, és csak 8 százaléka számolt munkaerő felvétellel. A Manpower MTI-hez eljuttatott közleménye szerint több mint 770 magyarországi munkaadó megkérdezésével végezték a felmérést, amely reprezentatív. A válaszadók 66 százaléka nem tervez változtatást a létszámában 2012 második negyedévében.

A vendéglátás magára talált

Míg a korábbi negyedévekben jellemzően a gyártás területén lehetett a legkönnyebben elhelyezkedni, most a szállítmányozás valamint a vendéglátóipar területén tervezik a legnagyobb arányú munkaerő-felvételt. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén 11 százalékkal több munkaadó tervez felvételt mint elbocsátást, míg az előző negyedévben még negatív tartományban, mínusz 5 százalékon állt a mutató.

A szezonális hatások mellett a kiugróan magas pozitív adat hátterében valószínűleg a termelés, és ezáltal a szállítmányozási igények növekedése áll. Ugyancsak nagy felvételi kedv mutatkozik a vendéglátás és idegenforgalom területén, ahol 10 százalékon áll a mutató. Az előző negyedévhez képest – amikor a mutató -22 százalékon állt – ez az ágazat produkálta a legnagyobb, összesen 32 százalékpontos növekedést. Bár ebben az iparágban a felvételi kedvet mindig is erősen befolyásolták a szezonális tényezők, az optimizmus figyelemre méltó, hiszen nem csak az előző negyedévhez képest, de év/év alapon is kiugróan magas, 11 százalékpontos a növekedés.

A szezonális hatás nem volt erős

Jóval kisebb mértékben befolyásolták a felvételi kedvet a szezonális hatások a mezőgazdaságban: igaz, a korábbi -17 százalék helyett most -11 százalékon áll a mutató, a tavaly tavasszal mértnél így is 8 százalékponttal alacsonyabb. Valamelyest javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelem területén is, a 7 százalékpontos erősödés ellenére azonban még mindig nem sikerült kitörni a negatív tartományból: a mutató jelenleg -10 százalékon áll.

Tavaly egyértelműen azok voltak a legkönnyebb helyzetben, akik a gyártás területén kerestek munkát, hiszen a mutató egész évben a pozitív tartományban mozgott, és jelentős felvételi kedvet mutatott. 2012 első negyedévében azonban -6 százalékra zuhant, ahonnan mostanra sikerült visszakapaszkodnia +6 százalékra. Ez azonban még mindig elmarad a tavaly ilyenkor mért +12 százaléktól. Érdekesség, hogy a legnagyobb mozgás ezen a területen tapasztalható: a megkérdezett munkaadók csaknem negyede (23 százaléka) tervez munkaerő felvételt, és 17 százalék elbocsátást - áll a közleményben. Ugyancsak pozitívba fordultak a várakozások a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, ahol az első negyedévi -4 százalékról +4 százalékra erősödött a mutató.

Az év eleji rekord mélység után összességében csaknem valamennyi szektorban javultak a kilátások. A kivétel csupán a köz- és szociális szféra, ahol a korábbi -7 százalékról -18 százalékra csökkent a mutató értéke, ami a felmérés történetében a legalacsonyabb érték. Az előző év azonos időszakához képest is itt a legnagyobb a visszaesés, összesen 22 százalékpontos.

Nyugaton lesz a legtöbb munka

Regionális összehasonlításban a nyugat-dunántúli munkakeresők vannak a legjobb helyzetben: itt 8 százalékon áll a mutató. Az előző negyedévben, amikor valamennyi szektorban és régióban negatív volt a mutató, ugyancsak a nyugat-dunántúli munkaadók voltak a legkevésbé pesszimisták: itt akkor -1 százalékot mértek.

Pozitív eredmény ezen kívül csak a Közép-Magyarországi régióban született: itt +2 százalékon áll a mutató. A budapesti mutató -4 százalékon áll, ami 9 százalékpontos csökkenés a tavaly ilyenkor mért adathoz képest. A csökkenés oka feltehetően az, hogy a köz- és szociális szférában tervezett elbocsátások alapvetően a fővárosi munkahelyeket érintik.

A mostani felmérés szerint a Dél-Alföldön a legrosszabbak a kilátások: a mutató itt -14 százalékon áll. Az előző negyedévben a Dél-Dunántúl volt a „sereghajtó” - 26 százalékkal, negyedéves alapon viszont itt a legnagyobb a növekedés, 19 százalékpont, így most a mutató értéke -7 százalék.