Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaügyi központok regisztrációja alapján a foglalkoztatók novemberben 21,2 ezer darab új álláslehetőséget jelentettek be, melyek száma egy hónap alatt 18,4%-kal (4,8 ezer darabbal) csökkent, ennek hátterében mind a támogatott, mind a nem támogatott álláshelyek számának apadása áll. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a hónap folyamán bejelentett munkaerőigények száma 18,3%-kal (3,3 ezer darabbal) emelkedett.

Az átlagot a Közép-Magyarországi régió rontja

Az ÁFSZ statisztikáiban nyilvántartott álláskeresők 29,9%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. A novemberi zárónapon számuk 166,5 ezer főt tett ki, ami az előző hónaphoz képest is növekedést jelent, de egy év alatt jelentősen, mintegy 13,8%-kal nőtt meg a számuk - mondta el Kovács Nóra a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerő-piaci kapcsolatok osztályának vezetője, aki szerint ennek hátterében a Közép-Magyarországi régiót sújtó munkaerő-piaci tendenciák, összefüggések állhatnak.

A válság kitörése óta megfigyelt növekvő trend (a tárgyhónapban az álláskeresők számának változása az előző év azonos időszakához képest) már 2010. májusban megtört és novemberben is tovább folytatódott az álláskeresők számának országos apadása. Közép-Magyarország kivételével - ahol 7,3%-os növekedés volt regisztrálható - minden régióban csökkent a számuk az előző év azonos időszakához képest - hangsúlyozza Kovács Nóra.
A legnagyobb csökkenés továbbra is a legfejlettebb országrészben a Nyugat-Dunántúlon (13,7%-os), illetve Közép-Dunántúlon (11,2%-os) következett be.
Egy év alatt az álláskeresők nemi és iskolai végzettségéhez viszonyított aránya is megváltozott. A férfiaknál 7,2%-kal, a nőknél 0,8%-kal, a szakképzetleneknél 0,5%-kal csökkent, míg a diplomás álláskeresők száma 4,5%-kal emelkedett.

Okok, lehetőségek, remények

A Közép-magyarországi régió munkaerő-piaci helyzetét komolyan befolyásolja a főváros és az a tény, hogy ezen a területen él a legtöbb felsőfokú képesítéssel rendelkező munkakereső, akik elhelyezése komolyabb, precízebb, időigényesebb segítséget igényel, mint az alacsonyabban kvalifikált munkaerők esetében - jegyzi meg Hollósi Gábor tréner, aki szerint a rossz statisztikákat számottevően a túlképzett társadalom gerjeszti. Ezt fejeli meg a régió lélekszáma, ami szociológiai értelemben és a nagy számok törvénye miatt eredményezi a kedvezőtlen statisztikákat.
Reménykeltő eredményeket produkál viszont a nyilvántartásba lépő munkakeresők aránya, ami novemberben 67,6 ezer főt jelentett. Az elmúlt havi értékhez képest a belépési forgalom csupán 2,5%-kal növekedett, míg az első alkalommal belépők száma 19,1%-kal csökkent. Az előző évhez képest a regisztrációba belépők száma 6,1%-kal, míg az első alkalommal belépők száma 16,0%-kal csökkent. Ez mindenképpen reménykeltő és arról árulkodik, hogy a pályakezdők nagyobb mértékben kezdenek magukra találni, mint egy évvel, vagy akár egy hónappal ezelőtt. Talán ők akklimatizálódtak a leggyorsabban a bizonytalan, képlékeny gazdasági helyzethez, amit Hollósi Gábor szerint a fiatal korukból fakadó rugalmasságuknak köszönhetnek.

2010. november hónapban az országos statisztikák alapján a pályakezdő álláskeresők számában 3,0%-os csökkenés figyelhető meg az előző hónaphoz képest. Egy hónap alatt - a Közép-magyarországi régió kivételével - minden régióban csökkent a létszámuk. A tárgyhavi zárónapon 53,5 ezer pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 0,3%-kal kevesebb mint egy évvel korábban.