Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetes, hogy álláskeresőként több, számunkra szimpatikus munkahelyre is beadjuk a jelentkezésünket, minden lehetőséget igyekszünk megragadni. A problémák kellemesebbik fajtája, amikor több helyről is pozitív visszajelzést kapunk, kiválasztjuk a legjobbat, és ilyenkor bizony vissza kell utasítanunk a többiek ajánlatát.

Faramuci a helyzet, nem vitás, hiszen olyan dologra kell nemet mondanunk, amit mi szerettünk volna, ahová mi adtuk be a jelentkezésünket. Sokakat annyira megvisel ez a helyzet, hogy inkább nem mondanak nemet, egyszerűen nem jelennek meg az első munkanapon. Ez a legrosszabb, amit tehetünk, hiszen az adott munkahelynél így biztosan elvágjuk magunkat egy életre, tiltólistára teszik az életrajzunkat. És ugye, sosem lehet tudni, mit hoz még az élet, mikor kerülünk újra kapcsolatba az adott céggel… Hogyan érdemes kezelni az ilyen helyzeteket?

Melyik a legjobb?

Az általunk megkérdezett szakértő, Árpád tizenöt éve tevékenykedik karrier-tanácsadóként. Szerinte a cégek is tisztában vannak vele, hogy az álláskereső több szálon futtatja a történetét, ezért megértőek, és egyetlen dolgot várnak el: az őszinteséget. Ezt is egyszerű praktikus szempontból, ugyanis visszautasítás esetén fel kell venniük a kapcsolatot a többi potenciális jelölttel, és tovább kell görgetniük a kiválasztási folyamatot. Éppen ezért az első munkanapon való meg nem jelenés óriási károkat okoz a munkáltatónak. Ne feledjük, nem szerelmi kapcsolatban állunk az adott vállalattal, a korrekt őszinteség az elvárás mindkét fél részéről, nem a lelki traumák szőnyeg alá seprése, hívja fel a figyelmet Árpád.

A bőség zavarában tanácstalan lehet a munkavállaló, hogy mi alapján döntsön, melyik ajánlatot válassza. Szakértőnk szerint ezért is kifejezetten fontos, hogy az állásinterjúkon mi magunk is kérdezzünk, tájékozódjunk, nézzünk utána a cégnek minden lehetséges fórumon. A tájékozottság magabiztossá tesz, ahogy a mondás tartja, nincs ez másképp ezen a téren sem. Amennyiben az interjún több kérdésünkre is a „még nem tudjuk”, „majd kialakul”, „erre térjünk vissza később” típusú válaszokat kapunk, élhetünk a gyanúperrel, hogy az adott munkahely nem a legmegfelelőbb a karrierünk, az előremenetelünk szempontjából. Fontos tisztában lennünk azzal, érvel szakértőnk, hogy az állásinterjún mi is „vizsgáztatjuk” a céget, ahol a legtöbb időnket és energiánkat készülünk nap, mint nap otthagyni, nem csak ők minket.

 Nemet mondani is tudni kell 

 

Billenti a mérleg nyelvét az is, ha kellemetlen légkörben éreztük magunkat a tárgyalások során, vagy éppen fordítva, azt éreztük a munkahelyre belépve, hogy „hazaértünk”. Az ismerkedési fázisban nagyban kell a megérzéseinkre, benyomásainkra támaszkodnunk.

Az egyértelmű nem

Amennyiben meghoztuk a döntést, alapos mérlegelés után kiválasztottuk azt a helyet, ahol dolgozni szeretnénk, udvariasan, de egyértelműen kell nemet mondanunk a többi kiválasztásra.

Karrier-tanácsadónk szerint fontos, hogy időt nyerjünk, ezért az első telefonhívásra nem kell rögtön rávágnunk, hogy mégsem megyünk, köszönjük meg a megkeresést és ígérjük meg, hogy rövid időn belül visszahívjuk őket. Mindenképpen aludjunk egyet a végső döntés előtt, de másnap délig illik visszajelezni!

Indoklásunkban legyünk őszinték, nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy másik ajánlatot fogadtunk el, mert ott kedvezőbbek a feltételek, jobban tudjuk érvényesíteni karrierterveinket, esetleg közelebb van, jobb az időbeosztás stb. Ezeket az indokokat érdemes úgy csomagolni, hogy az adott cég is profitáljon belőlük, ha ugyanis esetleg azzal szembesülnek, hogy máshol jóval többet fizetnek ugyanazért a munkáért, szakemberért, talán elgondolkodnak a saját bérpolitikájukon. A jó HR-es mindig igyekszik tapasztalatot szerezni a munkavállalók visszajelzéseiből, ezért nem megorrolni fog az őszinteségünkért, hanem megköszöni azt.

A korrekt, kellemes hangvételű visszautasítása jelentkezésünk pozitív megítélésének tehát nem ciki, nem is vágjuk el magunkat örökre az adott munkahelynél, azt csak akkor tesszük meg, ha sunnyogunk, nem merünk nemet mondani. A munkaerőpiacon mindenki a saját érdekeit képviseli, az érzelmeknél sokkal nagyobb helye van a megfelelő stílusnak, együttműködésnek, a korrekt indoklásnak.

Ahhoz, hogy önnek is az okozza a legnagyobb problémát, miként szelektáljon a sok kedvező ajánlat között, érdemes rendszeresen meglátogatnia a Professionoldalát, hiszen személyre szabott beállításaivalmindig értesülhet a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjen hírlevelet és Facebook-értesítéstis!

 

Készítette: Papp Sándor

 A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala