Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Salva Vita Alapítvány immár negyedik alkalommal rendezte meg a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! elnevezésű, szemléletformáló programot, 2017 után ismét mind a tizenkilenc megyében és Budapesten. „A kezdeményezés ötlete Írországból ered, ahol 2015-ben Job Shadow Day-ként indult útjára. Több európai ország is követi a jó példát, idén összesen tizenegy országban nyílik lehetőség fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására, a kölcsönös bemutatkozásra, a rövid közös munkára” – avat be Bíró Veronika, a program vezetője. 

Kiaknázatlan potenciál

Számos területen és szakmában tapasztalható napjainkban munkaerőhiány. A megoldás ugyan sokrétű, de a megváltozott munkaképességű munkavállalók jelenleginél nagyobb mértékű foglalkoztatása biztosan enyhíthetné a kialakult helyzetet. „Rendkívül komoly humán kapacitás van a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokban, azonban nagyon nehezen találják meg a számukra megfelelő lehetőségeket. A pályaválasztás az egészséges fiatalok számára is valódi kihívás, bármilyen hátrány pedig csak rontja az esélyeket. Akiknek sikerül rálelniük hivatásukra, fantasztikusan lojális és motivált munkaerővé válnak, akik fontos hozzáadott értékeket is képviselnek a munkahelyi közösségekben – hívja fel a figyelmet Kis Mónika, a Tudásklaszter Nonprofit kft. ügyvezetője.

Nem csak álom! - álláskeresés, munka, megváltozott munkaképesség

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! országos programsorozat fő célja, hogy összehozza az érintetteket: érdeklődő álláskeresőket és befogadó munkáltatókat. Bár az esemény csak egy napra szól, hatása messzire mutat. A személyes találkozásokon keresztül a munkaadók megismerhetik a fogyatékossággal élő emberek valós igényeit, képességeit, álláskeresési céljait, terveit, vagyis ez a komoly munkavállalói értéket képviselő réteg is láthatóvá válik a munkaerőpiacon. „A programba bármilyen jellegű, a magán, a non-profit szektorban vagy a közszférában működő munkáltatók, vállalkozások és szervezetek jelentkezhetnek. Hogy kihez érkezik résztvevő, az attól függ, hogy a munkaadó által felajánlott pozíció iránt van-e érdeklődés, hiszen mindig a fogyatékos jelentkezők kéréseiből indulunk ki. Az érdeklődők online jelezhetik részvételi szándékukat, majd személyes beszélgetés után választjuk ki a résztvevőket. A cél, hogy minél többféle fogyatékosság nyilvánosságot kapjon” – osztja meg Veronika.

A kölcsönösen értékes tapasztalat

A résztvevők az álommunkahelyükön fél napig dolgozhatnak együtt egy őket fogadó munkatárssal, így testközelből figyelhetik meg a mindennapi feladatokat, feltehetik kérdéseiket, bekapcsolódhatnak a munkába. A különleges együttműködésre tapasztalt szakemberek készítik fel a feleket, a fogyatékos résztvevőket mentorok kísérik a munkahelyekre, és támogatják a helyszínen a folyamatot. Az élmény mindenki számára garantált! „Olyan helyeken járhattam, ahol más emberek valószínűleg soha életükben nem járhatnak. Olyan embereket ismertem meg, akikkel valószínűleg sose hozott volna össze az élet, olyan dolgokat is megtudtam, amikre nem is gondoltam volna, hogy megkérdezzem” – fogalmazta meg tapasztalatait egy korábbi érdeklődő.

A szegedi székhelyű Remodel Stúdió másodszor teljesített álmot. „Különösen érzékenyek vagyunk a téma iránt, ugyanis társadalmi vállalkozásként hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztatunk. Három évvel ezelőtt indult a projektünk, nonprofit szervezeti formában működünk, foglalkozáspolitika a fő profilunk. Célcsoportunkat azok a fiatalok jelentették, akik legfeljebb érettségivel rendelkeznek, és sikertelen volt a pályaválasztásuk. Őket vontuk be, kidolgozva egy egyedi képzést, a bútorfelújítást. A rövid elméleti alapok után mesterek mellett szerezték meg a kellő gyakorlatot – ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát a Stúdió” – meséli történetüket Kis Mónika.

Így folytatja: „tavaly és idén is hallássérült fiatalokat fogadtunk, akik számára a kárpitos szakma sok szempontból megfelelő lehet. Ráadásul a bútorfelújítás sokkal komplexebb, kreatívabb munka, mint az üzemek jellemzően monoton feladatai, hiszen nálunk nincs két egyforma darab, és a technológiákkal is állandóan kísérletezünk. A fiatalok nagyon jól érezték magukat nálunk, és azért is példaértékű ez a kezdeményezés, mert sok kérdésre felhívja a figyelmet, így hozzájárul a társadalmi párbeszédhez, szemléletformáláshoz. Jó lenne, ha a pályaválasztás előtt állók illetve pályakezdők hosszabb időt is eltölthetnének az arra nyitott cégeknél, és a tapasztalatok nyomán a munkáltatók is túllépnének a jelenlegi rehabilitációs jellegű foglalkoztatáson, a valós értékteremtés, és így a hosszú távú munkalehetőségek felé.

A kulcs a nyitottság

Azok a munkáltatók, akik szeretnének fogyatékkal élő munkavállalót, álláskeresőt alkalmazni, megismerni, de nem tudják, hogyan induljanak el ezen az úton, tökéletes lehetőség a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap. 2017-ig összesen több mint háromszáz cég csatlakozott a programhoz. Idén kétszáz fogyatékos ember és kétszáz munkáltató bevonása volt a cél, amit sikerült is felülmúlni.A Salva Vita alapítvány szakembere szerint egyre nagyobb a nyitottság a munkaadók részéről, a munkaközvetítéssel foglalkozó kollégái is megerősítenek.

Tíz éve még sokkal szkeptikusabbak voltak a cégek a fogyatékos emberek foglalkoztatásának irányában. Ma már a rehabilitációs hozzájárulás megemelése is ösztönzi a munkáltatókat a megváltozott munkaképességű álláskeresők alkalmazására, de sok vállalat kultúrájának már ettől függetlenül is része a szociális érzékenység. Ezt erősítve fontos stratégiai célunk, hogy a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programot a jövőben is rendszeresen megrendezzük, emellett Fogyatékosságbarát-Munkahely Díjunk, Segítő Vásárlás  és Adj Egy Ötöst programunk mind-mind arról is szólnak, hogy a társadalom legyen nyitottabb és érzékenyebb az érintettek irányában.”

Jelenleg több, mint 100 olyan álláshirdetést találhatunk a Profession adatbázisában, amelyekre megváltozott munkaképességűek jelentkezését is várják. Ezek mellett válogathatunk a részmunkaidős állások, a távmunka-lehetőségek és az időszakos munkák között is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, megváltozott munkaképesség, részmunkaidő, távmunka