Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ez az igény a januárinak közel négyszerese, és ez az előző év februárinak is több mint kétszerese volt – közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH).

Leginkább az ipari, építőipari és a szakképzettséget nem igénylő foglalkozású embereket kerestek a munkaadók – mondta a távirati irodának Gedeon András, a hivatal szóvivője. A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és Budapestről érkezett. Az újonnan bejelentett állások 11,5 százalékához a foglalkoztatók nem igényeltek támogatást, míg 88,5 százalékát valamilyen támogatási forma keretén belül kínálták. Az előző hónaphoz képesti arányeltolódás oka, hogy míg januárra visszaesett a támogatott állások száma, addigra februárra jelentős növekedés volt ezen a területen. Tavaly februárban ez az arány 29,5 és 70,5 százalék volt.

Februárban az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma 10 900 volt, ami 11,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, az egy évvel korábbinál viszont 18,9 százalékkal kevesebb. Gedeon András kiemelte: a múlt hónapban a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 646 700 volt. Pozitív tendencia, hogy előző év azonos hónapjához képest 4 százalékkal, csaknem 27 ezer fővel csökkent a számuk – mondta. Januárhoz képest februárban kismértékben, 0,3 százalékkal ugyancsak csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

Az előző év azonos időszakához képest 30,4 százalékkal volt több a nyilvántartásba belépők száma. Többen lettek azok az álláskeresők is, akik már felkeresik a munkaügyi központokat, kirendeltségeket és együttműködnek a munkaügyi szervezettel, miáltal az inaktívak száma csökken – hangsúlyozta Gedeon András.

Az NMH adataiból kiderül, hogy a tartósan regisztrált álláskeresők száma januárhoz képest 0,1 százalékkal csökkent, és 23,8 százalékkal esett vissza 2011 februárjához képest. A tartós álláskeresők 58,1 százaléka egy-két éve van a nyilvántartásban, de a két éven túliak aránya is meghaladja a 40 százalékot.

Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva továbbra is 14,6 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7 százalék. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,6 százalékponttal, a munkavállalási korúakhoz viszonyított relatív mutató értéke 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb februárban.

Februárban 52 cég 2600 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be, ez az előző hónaphoz csökkenést, az előző évhez képest viszont növekedést jelent.