A munkavállalók közel fele magánéleti problémák miatt frusztrált és rosszkedvű, de ez nem befolyásolja a munkavégzését - derült ki a Profession.hu legfrissebb kutatásából, amelyben 3310 ember vett részt.

A válaszadók háromnegyede találja kellemesnek a légkört munkahelyén. Ezt a véleményt elsősorban a felsővezetők (99 százalék) osztják, míg a fizikai munkát végzők (17 százalék) rossz hangulatra panaszkodnak. Minél kisebb egy cég, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ott dolgozók jó munkahelyi légkörről számolnak be (30 fő alatt: 90 százalék, 30-100 fő: 87 százalék, 100-nál több fő: 84 százalék), de a kellemesnek ítélt környezetet elősegíti a kötetlen munkarend (90 százalék) is.

Bizalmaskodunk is

Tízből négy munkatárs szerint munkatársai teljesen vagy inkább nyitottak a bizalmasabb, magánéleti beszélgetésekre, és mindössze tízből egy ember az, aki egyértelműen elzárkózik az ilyenfajta kapcsolattól.

Nagyon sokszor bizalmaskodunk a munkatársainkkal

A megkérdezettek 14 százaléka alkalmanként több munkatársával is szokott magánéleti témáról beszélgetni, ez elsősorban a nőkre (16 százalék) és a 18-29 éves korosztályra (23 százalék) jellemző. Természetesen vannak olyan munkavállalók is (22 százalék), akik elmondásuk szerint soha nem osztanak meg bizalmas információt munkatársaikkal, ebbe a táborba tartoznak a férfiak (30 százalék), az 50-65 éves korosztály képviselői (26 százalék), az alapfokú végzettséggel rendelkezők (27 százalék), a fizikai munkát végzők (26 százalék) és a 30 főnél kisebb cégek dolgozói (27 százalék).

Teher a bizalmas kapcsolat?

A válaszadók közel kétharmadának legalább egy olyan munkatársa van, aki magánéleti kérdésekben is hozzá fordul. Ez a bizalmaskodás 68 százalékuknak egyáltalán nem, 29 százalékuknak inkább nem okoz gondot és mindössze 3 százalékuk találja tehernek, ha valamelyik munkatársa hozzá fordul magánéleti problémáival.

Gyakran megesik, hogy magánügyeinket telefonon intézzük munkahelyünkön, de ezt a megkérdezett munkavállalók 38 százaléka mindig, 44 százaléka pedig gyakran félrevonultan intézi, mindössze minden ötödik dolgozó beszél bizalmasan telefonon kollégái előtt, például az íróasztalánál ülve.

Frusztráltak vagyunk

A Profession.hu felméréséből kiderül az is, hogy magánéleti problémáinkat munkahelyünkön sem tudjuk leplezni, munkatársainkat viszont inkább látjuk frusztráltnak emiatt, mint saját magunkat. A megkérdezettek 22 százaléka szerint teljes mértékben vagy inkább jellemző saját magára, hogy magánéleti problémák miatt gondterhelten érkezik munkahelyére, ez az arány a 18-29 évesek (32 százalék), az alapfokú végzettségűek (26 százalék) és az államigazgatásban dolgozók (25 százalék) körében magasabb.

Jó hír azonban, hogy bár a megkérdezettek szerint a munkatársak közel fele (47 százalék) gyakran frusztrált és rosszkedvű magánéleti problémái miatt, ez nem befolyásolja a munkavégzését és nincs hatással a munkahelyi légkörre sem.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: titok, bizalmas, kolléga, munkatárs, barát, munkahely