A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését - idézi a jogszabályi előírást Hargittay Szabolcs munkajogász. A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és a elsősegélyhelyeken kell biztosítani az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet - tette hozzá.

Az irodákban legalább 20-22 fok

A munkavédelmi rendelet egyébként a zárt helyen dolgozók számára ideális hőmérséklet meghatározását egyrészt az ott folyó munka jellege, másrészt a munkával járó fizikai igénybevétel alapján határozza meg. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtóosztálya arra hívta fel a figyelmet, hogy a hideg évszakban ennek megfelelően szellemi munka esetén 20-22 fok, könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok, közepesen nehéz fizikai munka esetén: 14-18 fok, míg nehéz fizikai munka esetén legalább 12-14 fok munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára. A fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahelyi légtér szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését vagy lehűlését - tájékoztatta lapunkat az NMH sajtóosztálya.

Óránként 5-10 perces pihenő

A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el. Ilyenkor óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni - hívja fel a figyelmet az NMH.

Munkavégzés télen:  4 dolog, amihez jogunk van

Ízesített forró tea

A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C teát kell biztosítani. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

Sapka, kesztyű használata

Hidegben végzett munka esetén zárttéri és szabadtéri munkavégzés során egyaránt megfelelő védelmet kell biztosítani a dolgozóknak. A munkavállalókat el kell látni hideg elleni egyéni védőeszközzel (sapka, kabát, védőkesztyű, lábbeli) oly módon, hogy annak a munkavégzés során történő használata (viselése) további baleseti kockázatot ne okozzon.

Hargittay Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy mindentől függetlenül a feleket együttműködési kötelezettség terheli, de mindenkor figyelemmel kell lenni az egészséges és biztonságos munkahely követelményére, amelyet a munkáltatónak kell biztosítania.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Milliókra bírságolhatják a munkáltatókat

A munkavédelmi törvény előírása szerint minden munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalók egészségét, biztonságát fenyegető kockázatokat, különös tekintettel a munkaeszközökre, a munkahelyek kialakítására, valamint a munkavállalókat érő terhelésekre. A hideg munkahelyi környezet is a dolgozókat érintő terhelések körébe tartozik.

Érdemes szem előtt tartani, a szabályok figyelmen kívül hagyása nem olcsó mulatság. Mulasztás esetén első alkalommal még csak szóbeli figyelmeztetésben részesül a munkáltató: ugyanakkor, ha a hatóság folyamatosan találkozik a korábban észlelt szabálytalanságokkal, a bírság összege 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet.

Szerző: Fogas Krisztina