Ez a cikk azoknak az álláskereső olvasóinknak szól, akiknek jelenleg nincs munkájuk, és visszahúzódóbb életet élnek, kerülik mások társaságát. Fontos ugyanis tudni, hogy a kapcsolataink minősége kihat az életünk minőségére is. Éppen ezért gondoljuk újra ezt a reakciónkat! Segítségül hívtuk ehhez egy népszerű olasz írónő gondolatait, aki a veszteség eredményes feldolgozásának egyik szakértője.

Kezdjük az elején! Ha újra dolgozni szeretnénk, akkor emberek közé kell mennünk. Akkor is, ha egyelőre nincs munkahelyünk és nincsenek kollégáink. Teljesen természetes reakció, hogy visszahúzódóbbá váltunk az elmúlt időszakban, de ne ennek a fenntartására álljunk be. Ugyanis meg kell újulnunk. Annak pedig fontos eleme a társasági kapcsolataink helyreállítása, és a magányos állapotunkkal való szakítás.

Tanuljunk ettől a sok veszteséget átélt olasz írónőtől, Reellen d'Agostino Mautnertől, és merítsünk erőt a tanácsaiból! A szakértő szerint a kapcsolatok ápolása az olasz kultúrában kiemelten fontos- és ennek példaértéke van mások számára is. Szoros szálak kötik össze a közvetlen és a távolabbi családtagokat, a szomszédokat, a barátokat, akik mindig betoppannak, mondjuk, egy darabka sajttal vagy egy üveg borral. Fontosak az ismerős arcok a templomban, a kávéházakban, a zöldségesnél, vagy a munkahelyen. Éppen ebből jött létre egy fogalom: az ún. Campanilismo-jelenség, avagy a közösségi kapcsolatok ápolása.

Munkanélkülieknek: ne szigetelődjünk el!

Maga a kifejezés a campanile (templomharang) szóból ered, mivel régen ez hívta össze a közösség tagjait, és az emberek kötődésének a jelképévé vált. A közösségi kapcsolat mindig azok számára fontos, akik szeretik és megbecsülik azt a helyet, amit az otthonuknak hívnak. Ezt találjuk Abraham Maslow pszichológus piramisában is: a szeretet és a valahová tartozás alapvető emberi szükségletünk. Enélkül csökkentett üzemmódban működünk.

5 aranyszabály, ami álláskereséskor még fontosabb, mint más esetekben:

1. Ne hagyjuk áldozattá válni magunkat - még egy nagy veszteség vagy kudarc hatására sem.

2. Ha úgy érezzük, hogy rutinszerű az életünk, és nincs mellette tartalmas társasági életünk, amelyből támogatást meríthetnénk, változtassunk ezen.

3. Minden embernek szüksége van mások társaságára - még akkor is, ha eltérő a véleményünk, a viselkedésünk, és így tovább.

4. Ne vegyük a szívünkre, ha néha meggondolatlan dolgokat mondanak nekünk mások. Fogadjuk el, hogy ők nem a mi fejünkkel gondolkodnak, és hagyjuk, hogy mindenki az legyen, aki.

5. Legyünk toleránsak azokkal, akiknek alapvetően helyén van a szíve.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És mihez kezdjünk, ha a baráti körünk megfogyatkozott, és új ismeretségeket kötnénk? Így szerezzünk újra társaságot magunknak!

- Az internet számtalan fórumán gyorsan találunk érdeklődésünknek megfelelő társaságot. Kutassuk fel ezeket a közösségeket, csatlakozzunk hozzájuk, és kezdjünk el velük ismerkedni.

- A felnőttoktatás és különböző képzési formák rengeteg alkalmat és új ismeretséget kínálnak számunkra, nézzünk utána a lehetőségeknek.

- Ha eddig nem álltunk szóba a szomszédainkkal, változtassunk ezen. Egy-két jó szó, udvarias érdeklődés már elindíthatja a kedélyes beszélgetést.

- Mindenhová menjünk el, ahová meghívnak bennünket. Ne keressünk kifogásokat, van rá időnk. És érezzük jól magunkat. Ennyire egyszerű.

- Vállaljunk önkéntes munkát!

- Bárhol fordulunk is meg, szigorúan szakadjunk el a mobilunktól, és vegyünk részt az élő kapcsolatok kialakításában, elindításában.

Ám a fenti tanácsok csak abban az esetben működőképesek, ha valóban változtatni szeretnénk a jelenlegi állapotunkon. Ha minden jó úgy, ahogy van, akkor ne tegyünk semmit. De ha újra dolgozni szeretnénk, akkor tegyünk meg érte minden tőlünk telhetőt. Még valami: íme, 10 szempont a minél céltudatosabb álláskereséshez:

- Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

- Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

- Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

- Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

- Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

- Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

- Szakmunkás állásra vadászunk? Majdnem ezer hirdetés itt!

- Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

- Többet akarunk keresni? Több mint száz nyitott pozíció!

- Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

És ne feledjük azt sem: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Reellen d'Agostino Mautner PhD: Citromból lemoncellót, I.P.C. Könyvek.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, kapcsolatok, magány