Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A terhesség alatt igyekezzünk megkímélni magunkat a felesleges stressztől és többletmunkától, de azért ne dobjunk el mindent és ne kucorodjunk be 9 hónapra az ágyba – bármilyen csábítónak is tűnik.

Az első trimeszter

Sokak számára ez a legnehezebb időszak: folyamatos álmosság és fáradtság, plusz némi émelygés egész napra. Ha hasonló tüneteket tapasztalunk, és a kollégák aggódó tekintettel pislognak a kifejezetten sápadt arcunkra, próbáljuk ki pár trükköt.

Együnk egy kis fehérjét közvetlenül lefekvés előtt, az éjjeli szekrényre pedig készítsünk oda némi rágcsálni valót (kekszet például), hogy még felkelés előtt be tudjunk kapni valamit.

Az álmosságra pedig egy trükkös megoldás lehet, ha ebéd után lepihenünk 20 percre az egyik zárható tárgyaló kanapéján, vagy pihenünk kicsit az autónkban.

Tippek

- Nassoljunk nyugodtan, de csupa egészséges dolgot – lehetőleg olyat, aminek nagy a vas, illetve fehérje tartalma. Igyekezzünk elkerülni mindent, ami émelygést okozhat – sajnos ilyen a kávé is.

- Hidratáljunk! Mindig legyen kéznél nálunk egy literes vizes üveg, de a gyümölcslevek, teák is remekül működhetnek.

- Erőteljes émelygés esetén igyunk nyugtató kamillateát.

- Feküdjünk le aludni minél korábban! Ha valamikor, most megérdemeljük, hogy akár még reggel is eggyel többször nyomjuk le a szundi gombot.

- Munka közben álljunk fel gyakran, nyújtózzunk ki egy kicsit, sétálgassunk körbe az irodában.

Munka babát várva

A második trimeszter

Ez a legszuperebb időszak, élvezzük ki! Ismét tele vagyunk energiával, már látszik egy kis gömbölyödés, de még nem érezzük magunkat kényelmetlenül, és végre elmúlik az a fránya émelygés is. Az egyetlen kellemetlenséget a trimeszter vége felé tapasztalhatjuk, ekkorra ugyanis már igencsak kényelmetlenné válhat a folyamatos ülés. Még idejében szerezzünk be magunknak egy ülőpárnát az irodába, és ne feledkezzünk meg a kényelmes kismama nadrágokról sem!

Tippek

- Ha kell, állítsunk be a telefonunkra figyelmeztetést, hogy minden órában, legalább 5 percre álljunk fel az asztaltól. Ezzel sokat javíthatunk a vizesedésen is.

- Állítsuk át a széket az új körülményeknek megfelelően. Lehet, hogy kényelmesebb most már egy kicsit egyenesebben ülni, vagy éppen a magasságon kell picit állítani, hogy a lábunk ne lógjon feleslegesen.

- Tegyük fel a lábunkat! Szerezzünk be az asztalunk alá egy kis sámlit, vagy gimnasztikai labdát, dobjuk le a cipőnket és helyezzük magunkat kényelembe.

- Mivel most van a terhesség alatt a legtöbb energiánk, használjuk ki! Hozzuk be az első trimeszter fáradtsága miatt eltolódott feladatokat, és készüljünk kicsit előre a harmadik trimeszter idejére is.

- Sétáljunk ebédidőben! Ha tehetjük, ne a közös étkezőben együnk, menjünk ki inkább a friss levegőre, és ebédeljünk egy közeli kávézóban vagy étteremben.

Itt az ideje elkezdeni készülni a szülési szabadságra!

- Egyeztessünk a HR-rel és kezdjük el intézni a szükséges papírokat időben.

- Beszéljük meg a főnökünkkel, hogy mikor, és milyen ütemben térnénk vissza. Kérdezzünk rá, van-e lehetőség esetleg az első időkben részmunkaidőre, otthoni munkára.

A harmadik trimeszter

Az orvosi vizsgálatok ebben az időszakban már igen gyakoriak, van, hogy akár hetente menni kell egyre. Igyekezzünk előre egyeztetni az orvossal, hátha elcsíphetjük a reggeli, vagy késő délutáni időpontokat, így nem borul fel a munkarendünk. Talán a reggeli időpontok a legkényelmesebbek, hiszen így nem is kell olyan korán felkelnünk, de a munkahelyről sem késünk olyan sokat, hogy megcsússzon az egész napunk.

Tippek

- Pakoljunk magunknak sok-sok nassolni valót! Könnyen lehet, hogy egy teljes ebédet már nem tudunk elfogyasztani, együnk inkább gyakrabban, kevesebbet.

- Nézzünk utána időben a napközbeni felvigyázás lehetőségeinek, és gondoljuk át, milyen utat választanánk szívesen, illetve mit engedhetünk meg magunknak. Állami bölcsőde, babysitter, esetleg magán bölcsi?

- Még akkor is, ha a trimeszter végéig tervezünk dolgozni, az utolsó hetet mindenképp érdemes már otthon töltenünk.

- Szülés után az első néhány hónap a babáról és rólunk kell, hogy szóljon. Ha van is olyan munkahelyi projekt, amiből semmiképpen nem szeretnénk, vagy tudunk kimaradni, tájékoztassuk a főnökünket, illetve a kollégáinkat, hogy mik azok az időpontok, amikor elérhetőek vagyunk, illetve milyen fórumon kereshetnek minket.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala