A jelenlegi munkaerőpiaci körülmények között kifejezetten versenyelőny lehet egy kellően gondosan és személyre szabottan felépített cafeteria-rendszer.

Bár kézenfekvőnek tűnhet, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások többsége nem fogja a munkabérbe integrálni az év végéig cafeteriaként nyújtott juttatásokat. Nagy Zoltán, az Alkaloida Zrt. HR-menedzsere is legfeljebb a kisebb cégeknél tartja elképzelhetőnek, hogy megszüntetik a cafeteriát. Általánosságban viszont úgy gondolja, a munkavállalók megtartásához a munkaadóknak továbbra is meg kell adniuk ugyanazt, mint az adóváltozások életbe lépése előtt.

Elsőre ugyan vonzónak tűnhet a huszárvágással megvalósítható béremelés, ösztönző hatása azonban rettentően korlátozott. Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a dolgozók gyorsan hozzászoknak a magasabb havi fixhez, így az néhány hónap alatt elveszti motivációs erejét. Ezzel szemben a béren kívüli elemekkel rendszeresen fejezhető ki a munkaadói gondoskodást, amely ráadásul személyes és az egyedi dolgozói igényekre szabott – teszi hozzá.

„Nem igazán merült fel, hogy áttegyük bérbe ezt a juttatási formát” – fogalmaz Kocsis Krisztina, a CabTec Kft. HR-menedzsere. Szerint a dolgozók annyira megszokták már, hogy az alapbér mellett mindig van cafeteria, hogy a hiánya egyenesen versenyhátrány lenne. Nem véletlenül: az utóbbi évek munkaerőhiánya olyan kreatív, kimondottan a munkaerőmegtartást szolgáló juttatási formákat hívott életre, amelyek a munkaerőpiac egészében egyfajta szemléletváltást indítottak el.

Motivare necesse est: van jövője a dolgozói juttatásoknak

Nem állhat távol ez a gondolkodás azoktól a vállalati döntéshozóktól sem, akiket telefonos, reprezentatív kutatásaiban kérdezett juttatási rendszereikről, alkalmazott megoldásaikról és 2019-es terveikről az Edenred Magyarország. A cégvezetők 45 százaléka a növekvő adóteher ellenére sem venné el a béren kívüli juttatásokat, hanem részben vagy egészben megtartaná őket. Utóbbi körnek a kétharmada ráadásul az idei juttatási szint megmaradásával számol, 15 százalékuk pedig növelné is a keretet. Mindössze szűk 9 százalékuk nyilatkozott a juttatások nettó összegének csökkentéséről.

Kocsis Krisztina szerint meg fogják tartani a meglévő cafeteria-rendszerüket, de hasonló nézeten van Vincze-Borbély Márta, a Merkbau Kft. HR-menedzsere is (a HR-szakértők véleményét bemutató videó itt tekinthető meg). A szakember ráadásul egy lehetséges megközelítést is vázol: „a fizikai állomány cafeteria-keretét felhozzuk a szellemi dolgozók szintjére.” Jó megoldást jelenthetnek az Edenred cafeteria-rendszerbe könnyen beilleszthető juttatási kártyái, amelyek úgy működnek, mint a bankkártyák: akár minden hazai POS terminállal rendelkező üzletben és online vásárlásnál is használhatóak, PIN-kódosak, PayPass-osak, korlátlan napi tranzakciós számmal, figyelni lehet rajtuk a pénzmozgást és letilthatók egy online ügyfélszolgálaton keresztül. Nagy előnyük, hogy a hagyományos cafeteria juttatások mellett az egyéni jutalmazás is megoldható velük: alkalmasak projektmunkára, ösztönző- vagy hűségprogramokra, vagy teljesítményalapú HR-juttatásokra.

Az Edenred ezüstkártyái például helyettesíteni tudják az Erzsébet-utalványokat, a beiskolázáshoz, a közlekedéshez adott cafeteria-elemeket – ez pedig a fizikai és a szellemi munkát végzők között egyaránt kapóssá teszi őket. Elsősorban a digitális szolgáltatásokhoz szokott kártyabirtokosoknak ajánlják az aranykártyát, míg a készpénzfelvételre is lehetőséget adó platinakártya a legkülönbözőbb juttatási célokra és legváltozatosabb munkavállalói igényekre lehet jó megoldás.

Hiszen ezek között valóban nincs két egyforma. Teljesen másnak veszi hasznát a kétgyermekes, fizikai dolgozó családanya, akinek épp betegszabadságon van a párja, mint egy jó fizetéssel és elegendő szabadidővel rendelkező középvezető. Míg utóbbinak jó választás lehet a SZÉP-kártya, amely 2019-től továbbra is adókedvezménnyel adható, az anyuka vélhetően jobban örül egy olyan megoldásnak, amellyel elsősorban élelmiszert és más alaptermékeket vásárolhat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!